Turist rehberlerinin somut olmayan kültürel mirasa yönelik tutumlarının incelenmesi
Investigation of tourist guides' attitudes towards intangible cultural heritage
- Tez No: 915085
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENAY MANTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Turizm, turist rehberliği, somut olmayan kültürel miras, Tourism, tourist guidance, intangible cultural heritage
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel Miras ve Kültür Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Yapılan bu çalışmada turist rehberlerinin somut olmayan kültürel mirasa yönelik tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında betimsel çalışma desenlerinden olan tarama tipi araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmaya Nevşehir rehberler odasına kayıtlı olan 94 kadın ve 178 erkek olmak üzere toplam 272 turist rehberi katılmıştır. Araştırmanın veri toplama sürecinde“Kişisel Bilgi Formu”ve“Somut Olmayan Kültürel Miras Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Veri analiz sürecinde ise SPSS 22.0 programında Independent Samples T Test ile One Way ANOVA analizinden yararlanılmıştır. Araştırmada turist rehberlerinin somut olmayan kültürel mirasa ilişkin geleneksel sanatlar, sözlü gelenekler, doğa ve evren üzerine bilgi ve uygulamalar ile toplam tutum düzeylerinin orta seviyede olduğu, sosyal hayat ve kültürel bilince ilişkin tutum düzeylerinin ise orta seviyenin üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Turist rehberlerinin somut olmayan kültürel mirasa yönelik tutumlarının eğitim düzeylerine, çalışma kartlarına ve somut olmayan kültürel miras konusunda eğitim alma durumuna göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir (p0.05). Sonuç olarak, turist rehberlerinin somut olmayan kültürel mirasa yönelik tutumlarının olumlu olduğu, bunun yanında bazı demografik değişkenlerin somut olmayan kültürel mirasa yönelik tutum düzeyini etkilediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the attitudes of tourist guides towards intangible cultural heritage. Within the scope of the research, a survey type research model, which is one of the descriptive study designs, was used. A total of 272 tourist guides, 94 women and 178 men, registered in the Nevşehir guides chamber, participated in the research. In the data collection process of the research,“Personal Information Form”and“Intangible Cultural Heritage Attitude Scale”were used. During the data analysis process, Independent Samples T Test and One Way ANOVA analysis were used in the SPSS 22.0 program. In the research, it was determined that the tourist guides' total attitude levels regarding intangible cultural heritage, traditional arts, oral traditions, knowledge and practices on nature and the universe were at a medium level, while their attitude levels regarding social life and cultural awareness were above the medium level. It was determined that tourist guides' attitudes towards intangible cultural heritage showed a significant difference according to their education level, work cards and education on intangible cultural heritage, (p0.05). As a result, it can be said that tourist guides' attitudes towards intangible cultural heritage are positive, while some demographic variables affect the level of attitude towards intangible cultural heritage.