Oral kavitede kullanılan lokal etkili benzidamin hidroklorür içerikli farmasötik pastilin çürük yapıcı mikroorganizmalar üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of benzidamine hydrochloride-containing pharmaceutical lozenges on caries-causing microorganisms in the oral cavity
- Tez No: 915165
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL DEMİRBAŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Diş plağı, diş çürüğü, benzidamin, polimeraz zincir reaksiyonu, Streptococcus mutans, Dental plaque, dental caries, benzydamine, Polymerase Chain Reaction, Streptococcus mutans
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Günümüzde pastil formundaki çeşitli içerikli farmasötikler farklı endikasyonlarla sıklıkla kullanılmaktadır. Planlamış olduğumuz çalışmada benzidamin HCl içerikli pastillerin diş plağı içerisindeki Streptococcus mutans bakterisine etkisi araştırılmıştır. Pastilin bu konuda daha önce yapılmış bir çalışması mevcut olmayıp bakteri üzerine etkisinin gösterilmesi hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada lokal etkili benzidamin HCl içerikli pastilin supragingival plak içerisinde bulunan çürük yapıcı mikroorganizmalar üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışma her grupta 25 gönüllü olmak üzere 2 grup toplamda 50 gönüllü üzerinde planlanmıştır. Gönüllüler sağlıklı diş etine sahip 18-65 yaş arası bireyler arasından seçilmiştir. Pastil kullanımının ağız içinde belli bir bölgede lokalize olmamasına bağlı olarak Basitleştirilmiş Oral Hijyen İndeksi baz alınarak 17-16-11-26-27-47-46-31-36-37 nolu dişlerin bukkal yüzünden steril küret ve paperpoint yardımı ile dental plak örneği alınmıştır. Test edilecek farmasötik kullanım prosedürüne uygun olarak gönüllülere temin edilmiştir. Gönüllülerin preparatların kullanımı öncesi ve sonrasında birer kez olmak üzere toplamda iki kez örnek alınmıştır. Örnekler Ege Üniveristesi Fen Fakültesi ABD'nda PCR analizine tabii tutulmuştur. Analiz sonuçları gruplar arasında istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: İki gruba randomize olarak dağıtılan gönüllüler ilk olarak tanımlayıcı istatistiksel veriler açısından değerlendirildi. Yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, diş fırçalama sıklığı, sigara kullanımı ve alkol kullanımı açısından gruplar arasında yapılan gruplar arası karşılaştırmada anlamlı bir fark saptanmadı. Örnekler S.mutans açısından pozitif- negatif olarak değerlendirilip gruplar arasında karşılaştırıldı. Kontrol ve müdahale grupları ilk test ile son test arasındaki S. mutans varlığının değişimi açısından değerlendirildi. Değişimin yapılan istatistiksel analiz anlamlı olmadığı görüldü. S. mutans konsantrasyonlarının ilk ve son plak arasındaki değişimine yönelik yapılan analizlerde anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda benzidamin pastil kullanan deney grubu ile kullanmayan kontrol grubu, başlangıçta ve 1 haftalık süre sonucunda alınan plak örneklerinde, S. mutans pozitifliği ve kantitatif miktarı açısından karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmada gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Benzidaminin pastil içeren formu ile yapılacak daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Aim: Nowadays, pharmaceuticals with various ingredients in lozenge form are frequently used for different indications. In our planned study, the effect of lozenges containing benzidamine HCl on Streptococcus mutans bacteria in dental plaque was investigated. There is no previous study on this subject and it is aimed to show the effect of the lozenge on bacteria. Materials and Methods: In this study, the effect of a lozenge containing locally effective benzidamine HCl on caries-causing microorganisms in the supragingival plaque was investigated. The study was planned on 50 volunteers in 2 groups, 25 volunteers in each group. Volunteers were selected among individuals aged 18-65 years with healthy gingiva. Based on the Simplified Oral Hygiene Index, dental plaque samples were taken from the buccal face of teeth 17-16-11-26-27-47-46-31-36-37 with the help of a sterile curette and paperpoint, depending on the fact that lozenge use was not localized in a certain area in the mouth. The pharmaceuticals to be tested were provided to the volunteers in accordance with the usage procedure. Samples were taken twice in total, once before and once after the use of the preparations. The samples were subjected to PCR analysis at Ege University Faculty of Science Laboratory . The results of the analysis were statistically compared between the groups. Results: The volunteers randomly assigned to two groups were first evaluated in terms of descriptive statistical data. No significant difference was found between the groups in terms of age, gender, educational level, tooth brushing frequency, smoking and alcohol consumption. The samples were evaluated as positive-negative in terms of S.mutans and compared between the groups. No significant difference was found. When the S.mutans positivity in the first plaque samples was evaluated, the percentage of negativity was higher in the intervention group than in the control group. However, it was statistically evaluated as borderline significance. When S.mutans positivity in the last plaque samples was compared between the groups, no statistically significant difference was found as in the first plaque samples. Control and intervention groups were evaluated in terms of the change in the presence of S. mutans between the first test and the V last test. The change was not significant in the statistical analysis. No significant difference was found in the analyses of the change in S. mutans concentrations between the first and last plaque. Conclusion: In our study, the experimental group using benzidamine lozenges and the control group not using benzidamine lozenges were compared in terms of S. mutans positivity and quantitative amount in plaque samples taken at the beginning and after 1 week. In this comparison, no statistically significant difference was found between the groups. Further studies with the lozenge form of benzidamine are needed.