Diş hekimlerinin aşırı kron harabiyeti bulunan dişlerde post kor ve üst restorasyon tercihlerinin incelnmesi
Evaluation of post core and final restoration preferences in teeth with excessive crown destruction by dentists
- Tez No: 915171
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR GÜÇLÜER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: anket, kron harabiyeti, fiber post, restorasyon, post kor, survey, fiber post, cron deformation, restoration, post-core
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki diş hekimlerinin aşırı kron harabiyeti bulunan endodontik tedavi görmüş dişlerde post kor ve üst restorasyon uygulamalarına yönelik görüşlerini tespit etmektir. Yöntem: Aşırı kron harabiyeti bulunan endodontik tedavi görmüş dişlerde post kor uygulamaları ve üst restorasyon tercihlerine yönelik 16 soru ve Post Kor ve Üst Restorasyon Uygulamalarındaki tercihlerine Yönelik Tutum Ölçeği 'ne ait 40 maddelik anket formu Microsoft Office Word (Microsoft Co, Redmont, ABD) programı ile oluşturulup Google Form (Google, ABD) ile düzenlenmiştir. Anket Türkiye'deki 315 diş hekimine e-posta ve bağlantı linki aracılığıyla iletilmiştir. Bu araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından geliştirilen ölçekte beşli Likert tipi derecelendirme kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25 ve AMOS istatistik paket programı kullanılmıştır. Ölçeğin geçerlik çalışması AFA ve DFA kullanılmıştır. Cinsiyet ve yaş değişkeni için t-testi, kıdem ve unvan değişkeni için Sheffe testi ve çalıştıkları kurum değişkenine göre Dunnet C testi yapılmıştır. Bulgular: Fiber post uygulaması sırasında yaşanılan zorluklar ve post simantasyonu ve kor uygulamalarındaki geleneksel yöntemlere bakış boyutunda çalıştıkları kurum, fiber post simantasyonunda daha az tercih edilen materyaller boyutunda kıdem, fiber post uygulaması sonrası karşılaşılan komplikasyonlar boyutunda yaş ve rezin simanı post boşluğuna uygulamada kullanılan alternatif yöntemlere bakış boyutunda unvan değişkenine göre anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Sonuç: 30 yaş ve üstü katılımcılar fiber post uygulaması sonrası daha sık komplikasyon ile karşılaşmaktadır. Rezin simanı post boşluğuna uygulamada alternatif yöntemleri endodontistler daha fazla tercih etmektedir. Üniversite hastanesinde çalışan katılımcılar fiber post uygulaması esnasında daha çok zorluk yaşarken, kamu hastanesi veya ağız ve diş sağlığı merkezinde çalışan katılımcılar post simantasyonu ve kor uygulamalarında geleneksel yöntemleri daha fazla tercih etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study is to determine the opinions of dentists in Turkey regarding post core and final resrotation applications in teeth that have undergone endodontiv treatment with excesice crown destruction. Method: The 16-item questionnaire on post-core applications and upper restoration preferences in teeth with excessive crown destruction that have undergone endodontic treatment, along with the 40-item Attitude Scale on Post-Core and Upper Restoration Practices, was created using Microsoft Office Word (Microsoft Co, Redmont, USA) and organized through Google Form (Google, USA). The survey was emailed to 315 dentists in Turkey along with a link for participation. A screening model was employed in this research. The researcher-developed scale utilized a five-point Likert-type rating. SPSS 25 and AMOS statistical software packages were employed for data analysis. AFA and DFA were utilized for the validity study of the scale. T-tests were conducted for gender and age variables, Sheffe test for seniority and title variables, and Dunnett C test based on the institution where participants worked. Results: Findings: Significant differences were observed based on the institution where participants worked in terms of difficulties encountered during fiber post application, perspectives on traditional methods in post cementation and core applications, and less preferred materials in fiber post cementation. Differences were also noted based on seniority in the use of alternative methods for applying resin cement to post space after fiber post application. Age and title variables showed significant differences in the complications encountered after fiber post application. Conclusion: Participants aged 30 and above tend to encounter complications more frequently after fiber post application. Endodontists prefer alternative methods for applying resin cement to post space. Participants working in university hospitals experience more difficulties during fiber post application, while those working in public hospitals or oral and dental health centers prefer traditional methods more in post cementation and core applications