Deprem sonrası amatör sporcuların kaygı düzeylerinin incelenmesi (Kahramanmaraş ili örneği)
Examining the anxiety levels of amateur athletes after the earthquake (Kahramanmaraş province example)
  1. Tez No: 915203
  2. Yazar: MUSTAFA TUĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BÜLENT FİŞEKÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kahramanmaraş Depremi, Amatör sporcular, Anket, Kaygı, Kahramanmaraş Earthquake, Amateur athletes, Survey, Anxiety
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırma, Deprem Sonrasi Amatör Sporcuların Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi (Kahramanmaraş İli Örneği) amacıyla yapılmıştır. Çalışmamıza anket yöntemi ile Kahramanmaraş ilinde ikamet eden, bireysel ve takım sporlarında amatör olarak spor yapan 153 (%87,9) erkek ve 21 (%12,1) kadın katılım göstermiştir. Anket verilerimizin analizinde istatistik paket programı kullanılmıştır. Kişisel bilgilerine göre değişkenlerin grup puanlarının farklılaşma durumu incelenirken normal dağılım varsayımını sağlayan değişkenlerin iki grup karşılaştırmalarında“bağımsız örneklem t testi”üç ve üzeri grup karşılaştırmalarında“ANOVA”kullanılmıştır. Parametrik testlerin kullanılmasından grup farkı için Post Hoc testi yapılmış ve grup ortalamaları parametrik çoklu karşılaştırma testi olan Bonferroni metoduyla incelenmiştir. Amatör olarak spor yapan bireylerin özellikle depremden sonra müsabaka öncesinde ve müsabaka esnasında geçmişe kıyasla durumluluk kaygı ve sürekli kaygı düzeylerinin belirlenmesi ve bu sonuçların yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi ve yaptığı spor dalına göre değişkenliğine değinilmiştir. Kaygının fizyolojik, davranışsal etkiler ve kişilik değişiklikleri yoluyla genel performansı etkilediği, bir dizi araştırma ile doğrulanmıştır. Kaygı, kasların titremesi, kalp atış hızının artması, terleme ve hızlı nefes almanın yanı sıra diğer fizyolojik yanıtları tetikler. Sonuç olarak bu tür karşılaştırmalar, spor kaygısının yönetimi ve anket sonuçlarının farklı bağlamlarda nasıl çeşitlilik gösterebileceğine dair daha derin ve kapsamlı bir anlayış geliştirilmesine önemli katkılar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the anxiety levels of amateur athletes after the earthquake (Kahramanmaraş Province Example). Our study was conducted with a survey method and 153 (87.9%) men and 21 (12.1%) women residing in Kahramanmaraş province, who are amateurs in individual and team sports participated. A statistical package program was used in the analysis of our survey data. While examining the difference status of group scores of variables according to their personal information,“independent sample t test”was used in two-group comparisons of variables that provided the normal distribution assumption, and“ANOVA”was used in three or more group comparisons. Post Hoc test was performed for group differences using parametric tests and group averages were examined with the Bonferroni method, which is a parametric multiple comparison test. The determination of state anxiety and trait anxiety levels of individuals who are amateurs, especially before and during the competition after the earthquake compared to the past and the variability of these results according to age, gender, education level and the branch of sport they do was mentioned. It has been confirmed by a series of studies that anxiety affects general performance through physiological, behavioral effects and personality changes. Anxiety triggers other physiological responses as well as muscle tremors, increased heart rate, sweating and rapid breathing. As a result, such comparisons contribute significantly to developing a deeper and more comprehensive understanding of the management of sport anxiety and how survey results may vary across different contexts.