Afet yönetimi kapsamında ülkemizde yaşanan mülteci sorunlarının çok yönlü incelenmesi
Multi-directional investigation of refugee problems experienced in our country within the scope of disaster management
- Tez No: 915221
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT SUAT DELİBALTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Sosyoloji, İlk ve Acil Yardım, Public Health, Sociology, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Afet yönetimi, göç, mülteci, mülteci sorunları, Disaster management, migration, refugee, refugee problem
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
İnsanlar tarih boyunca savaşlar, iç karışıklıklar, zulüm ve baskılar, yerlerinden edilme, doğal afetler, ekonomik vb. nedenlerle daha iyi şartlarda yaşayabilmek amacıyla göç etmişler ya da göç etmek zorunda kalmışlardır. İnsanların hayati gereksinimleri yeni yerleştikleri ülkede karmaşa ve krizi doğurmuştur. Mülteci krizi olarak adlandırılan bu durum bir afet türüdür. Bu afete yönelik etkin ve verimli müdahale için hazırlık ve afet zararlarının azaltılması vb. durumlar afet yönetimi bünyesindedir. Bütünleşik ve modern bir afet yönetimi açısından afetler öncesi, sırası ve sonrası yapılacak tüm çalışmaların koordineli bir şekilde gerçekleştirilmesi bu mülteci ve/veya sığınmacı krizlerinin yönetimine etkin ve verimli bir şekilde katkı sağlayabilecektir. Türkiye gerek misafirperverliği gerek coğrafi konumu itibariyle bu afet türüyle karşılaşan ülkelerden biridir. Ülkemizdeki mülteci ve/veya sığınmacılar toplumsal, ekonomik, yönetsel, sosyokültürel sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Bu kapsamda afet yönetimi kavramı odağında bu sorunlara çözüm üretmek amacıyla literatür taraması ve saha çalışmalarından elde edilen çıkarımlarla bütüncül bir çerçeve çizilmiştir. Ayrıca sorunlar için geleceğe ışık tutar nitelikte çözüm önerileri üretilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, people have migrated or had to migrate in order to live in better conditions due to wars, internal turmoil, oppression and pressure, displacement, natural disasters, economic etc. The complexity and crisis in the regions where people live in vital new settlements have resulted. This situation, presented as a refugee crisis, is a type of disaster. Preparation for effective and efficient intervention against this disaster and reduction of disaster damages etc. are within the scope of disaster management. In terms of an integrated and modern disaster management, carrying out all attacks made before, during and after disasters will contribute effectively and efficiently to the management of these refugee and/or refugee crises. Turkey is one of the common countries that encounter this type of disaster due to its hospitality and residential location. Refugees and/or refugees in nutrition face social, economic, administrative and sociocultural problems. This ability is used in the disaster process management system to draw a holistic framework with the inferences obtained from literature review and field studies for the solution process of these people. In addition, it is suitable for producing permanent light consistency quality solution suggestions for problems.