Irak Türkmen mersiyelerinin söz varlığı
Vocabulary of Iraqi Turkmen elegies
- Tez No: 915277
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ALYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkmen, Irak Türkmenleri, Türkmence, mersiye, söz varlığı, Turkmen, Iraqi Turkmens, Turkmen language, elegy, vocabulary
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Mersiyeler toplumun duygularını ifade eden ağıt niteliğindeki ürünlerdir. Türkmen mersiyeleri, halkın dinî inançlarını, duygularını ve sosyal yaşamını yansıtan önemli edebî eserlerdir. Çalışma, Irak Türkmen mersiyelerinin söz varlığını dil ve kültür açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada mersiyelerde geçen kelime ve ifadelerin kökeni, anlam katmanları ve kullanım bağlamları analiz edilmiştir. Ayrıca bu dil unsurlarının Türkmen kültürü ve kimliği üzerindeki rolü değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında yazılı ve sözlü kaynaklardan elde edilen mersiye metinleri incelenerek Türkmencenin söz varlığı araştırılmıştır. Türkmen mersiyelerinin diğer Türk boy ve topluluklarının ağıt gelenekleriyle benzerlikleri ve farklılıkları da karşılaştırmalı bir yöntemle ele alınmıştır. Yapılan bu araştırma, Türkmen halkının kültürel belleğini ve dilsel zenginliğini anlamaya katkı sağlaması; Türkmen edebiyatının Türk dünyası içindeki yerine ışık tutması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Elegies are lamentations that express the emotions of a community. Turkmen elegies are significant literary works that reflect the religious beliefs, emotions, and social life of the people. This study aims to examine the lexical wealth of Iraqi Turkmen elegies from a linguistic and cultural perspective. The research analyzes the origins, semantic layers, and contextual uses of the words and expressions found in the elegies. Additionally, the role of these linguistic elements in Turkmen culture and identity is evaluated. Within the scope of the study, elegy texts obtained from written and oral sources were examined to investigate the lexical wealth of the Turkmen language. The similarities and differences between Turkmen elegies and the lamentation traditions of other Turkic tribes and communities were also addressed using a comparative method. This research aims to contribute to the understanding of the cultural memory and linguistic richness of the Turkmen people and to shed light on the place of Turkmen literature within the Turkic world.