YOLCU UÇAKLARINDAKİ KOKPİT KAPISI GÜVENLİK SİSTEMİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ
IMPROVING THE COCKPIT DOOR LOCKING SECURITY SYSTEM IN PASSENGER AIRCRAFT
- Tez No: 915289
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH ALPASLAN KAZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: FMS, CDU, kokpit güvenliği, uçuş güvenliği, kokpit kapısı kilit sistemi, FMS, CDU, cockpit security, flight safety, cockpit door locking system
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Yapılan bu tez çalışmasında kokpitte yalnız kalan bir pilotun uçağı kasıtlı olarak düşürmek suretiyle intihara meyletmesi durumunda, bir nedenle kokpit dışına çıkan ve içerdeki pilot tarafından tekrar girmesine izin verilmeyen diğer pilotun kokpite girmesine imkân sağlayacak bir sistem geliştirilmiştir. Bu kapsamda uçuş yönetim sisteminin (Flight Management System, FMS) bir parçası olan kontrol ekranı birimi (Control Display Unit - CDU) ile kokpit kapısı kilit sistemi fiziksel olarak simüle edilmiştir. Programın işletilmesini, CDU görüntüsünün kullanılan ekranlara verilmesini, tuş takımından girilen şifrelerin doğruluğunun kontrol edilmesini, kapının açılması için sinyal üretilmesini, pilotların koltuklarında olduğunun kontrol edilmesini, eğim sensörü, stall ikazı ve gelişmiş yer yaklaşım ikaz sistemi (Enhanced Ground Proximity Warning System, EGPWS) ikazı gibi verilerin varlığının takip edilmesini ve bunlara göre işlem yapılmasını, sesli ve görsel ikaz oluşturulmasını sağlamak için Raspberry Pi 4 kullanılmıştır. Gerçekleştirilen sistemde FMS aktif olduğunda random olarak oluşturulan master şifre 5 saniyeliğine CDU ekranlarında pilotlara gösterilmiştir. Sistemde hem EGPWS ve stall ikazları hem de kullanılan eğim sensörü vasıtasıyla uçağın pitch ve roll açıları sürekli takip edilmiştir. Pilotlardan en az biri koltuğunda değilken uçaktaki EGPWS ve/veya stall ikazları aktif olduğunda ya da uçak izin verilen maksimum pitch ve roll açılarını aştığında sistem master şifre girilerek kokpite girilmesine imkân verilmiştir. Uçak normal seyir halindeyken kokpit dışına çıkan bir pilot, terör tehdidiyle uçağı ele geçirmek için kokpit kapısını açmaya zorlanabilir. Bunu engellemek için master şifreyle kokpit kapısının açılabilmesi, pilotlardan en az birinin koltuğunda olmaması ve bahsi geçen sensörlerden emergency durum ikazının alınması şartına bağlanmıştır. Bu sayede herhangi bir güvenlik zafiyeti vermeden, dışarıda kalan pilotun tekrar içeri girerek uçuşun kontrol altına alınması ve can ve mal kayıplarının önüne geçilmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a system was developed that would allow the other pilot, who had left the cockpit for some reason and was not allowed to re-enter by the pilot inside, to enter the cockpit if a pilot left alone in the cockpit intentionally attempts to commit suicide by crashing the plane. In this context, the control display unit (CDU), which is a part of the flight management system (FMS), and the cockpit door lock system were physically simulated. Raspberry Pi 4 was used to run the program, display the CDU image on the screens used, check the accuracy of the passwords entered from the keypad, generate a signal to open the door, check that the pilots are in their seats, track the presence of data such as the tilt sensor, stall warning and enhanced ground proximity warning system (EGPWS) warning and take action accordingly, and generate audible and visual warnings. In the implemented system, when FMS was active, the randomly generated master password was shown to the pilots on the CDU screens for 5 seconds. Both EGPWS and stall warnings as well as the pitch and roll angles of the aircraft via the inclination sensor used were continuously monitored in the system. When at least one of the pilots is not in his/her seat, the EGPWS and/or stall warnings on the aircraft are active or the aircraft exceeds the maximum allowed pitch and roll angles, the system allows entry into the cockpit by entering the master password. A pilot who steps out of the cockpit while the aircraft is cruising normally may be forced to open the cockpit door to take over the aircraft due to a terrorist threat. In order to prevent this, the cockpit door can be opened with the master password, at least one of the pilots is not in his seat and an emergency warning is received from the mentioned sensors. In this way, without causing any security breach, the pilot who was outside was able to re-enter and take the flight under control and prevent loss of life and property.