Impact of a maternal high-fat diet onmouse placental epigenetic programming
Anne yüksek yağlı diyetinin fare plasental epigenetik programlaması üzerindeki etkisi
- Tez No: 915363
- Danışmanlar: DR. ANNE GABORY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Epigenetik, yüksek yağ içerikli diyet, plasenta, DOHaD, seksüel dimorfizm, Epigenetic, high-fat diet, placenta, DOHaD, Sexual dimorphism
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: AgroParisTech University
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Genetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hayvansal Biyoteknoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Anne Yüksek Yağlı Diyetinin Fare Plasental Epigenetik Programlaması Üzerindeki Etkisi Özet Amaç: Hamilelik sırasında anne farelerin besin alımının plasenta ve fetal büyümeyi nasıl etkilediğini değerlendirmek amacıyla, hamile farelere yüksek yağlı diyet (HFD) uyguladık ve fetal dönemin ortasında ve doğum zamanında fetüsleri ve plasentaları topladık. Materyal ve Yöntemler: Besin alışverişinin gerçekleştiği plasentanın labirent tabakasında epigenetik programlamanın moleküler mekanizmalarını anlamak için gen ekspresyonunu RT-qPCR ile, DNA metilasyonunu ise LUMA yöntemi ile inceledik. Bulgular: Gebelik boyunca annenin besin alımı kalori açısından ayarlandı. Fetüs ve plasenta ağırlıkları diyet ve fetüsün cinsiyetinden etkilendi. Doğumda, DNA metilasyonunu düzenlemede önemli bir rol oynayan Dnmt kofaktörünü kodlayan Dnmt3l geninin plasental ekspresyonunda diyetin etkisi gözlemlendi. Ancak, üç diğer epigenetik enzim olan Suv39h1, Suv39h2 ve Jarid1c genlerinin ekspresyonunda ne diyet ne de cinsiyet açısından 15,5 ve 18,5 günlük evrelerde bir değişiklik gözlenmedi. Ayrıca, global DNA metilasyonunda diyet veya cinsiyet açısından iki evrede de farklılık bulunmadı. Sonuç: Bu bulgular, hamilelik sırasında yüksek yağlı diyet tüketiminin fetal ve plasental büyüme ile gen ekspresyonu üzerinde etkisi olduğunu göstermektedir. Bu etkinin, rahim içi programlamayı değiştirerek yavruların metabolik sendrom riskini uzun vadede artırabileceği öne sürülmektedir.
Özet (Çeviri)
Impact of a maternal high-fat diet on mouse placental epigenetic programming Abstract Objective: To assess how nutrient intakes of mouse mothers during pregnancy influence placental and fetal growth, we fed pregnant mother with a high-fat diet (HFD) and collect fetus and placentas in the middle of fetal period and at term. Material and methods: We studied gene expression by RT-qPCR and DNA methylation by LUMA to understand the molecular mechanisms of placental epigenetic programming in the labyrinth layer of the placenta, where nutrient exchanges take place. Results: Food intake of the mother was adjusted for caloric intake during gestation. Fetal and placental weights were affected by the diet and sex of the fetus. At term, there was a diet effect on placental gene expression of Dnmt3l, coding for a Dnmt cofactor important for regulating DNA methylation. However, the expression of three other epigenetic enzymes Suv39h1, Suv39h2 and Jarid 1c, did not change either between the diets nor between the sexes at the two stages 15.5 and 18.5 days. No differences in global DNA methylation was observed between diet or sex at the two stages. Conclusion: These findings suggest that a HFD intake during pregnancy has an impact on fetal and placental growth and gene expression. Such an effect could have long term consequences for the offspring's risk of metabolic syndrome by altering programming in utero.