Enformasyon çağında mimari temsilin poetikası: Diyagram
The poetics of architectural representation in the information age: Diagram
  1. Tez No: 915564
  2. Yazar: MERVE YILDIRIM ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE DÜZGÜN BEKDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimari temsil, enformasyon çağı, poetika, diyagram, Architectural representation, information age, information, poetics, diagram
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Temsil, bir kavram ve olgu olarak gündelik yaşantıda önemli bir yer tutmaktadır. Bir ifade biçimi, sunum aracı olarak veya tasvirleme eylemi ile açığa çıkmaktadır. İçinde bulunulan döneme göre tarihsel süreçte mimarlıkta temsil biçimleri değişip dönüşmekte, güncel teknolojik gelişmelerden etkilenmektedir. Bir eylem olarak ele alınan tasarımlama süreçlerinin ve tasarım ürünlerinin dışavurumuna olanak tanıyan araçlar mimari temsiller olarak değerlendirilmekte ve diyagramlar mimari temsil türlerinden biri olarak değerlendirilmektedir. Bu anlamda diyagram; mimarlıkta, bu temsil araçları arasında son yüzyılda artan popülerliğiyle kendine önemli bir yer edinmiştir. Mimarlığın güncel temsil ortamında diyagramın bir söylem biçimi olarak ele alınmasının yanı sıra, kullanım sıklığı, potansiyelleri, eylemselliği ve devingenliği gibi nitelikleri, mimarlık pratiğinde, literatüründe ve eğitiminde önemine dikkat çekmektedir. Çalışmada,“diyagram”a eleştirel yorumla yaklaşmak ve irdelemek amacıyla disiplinlerarası bir çerçeve sunan“poetika”kavramı kullanılmaktadır. Poetika kavramı ile diyagramların sanatsal, estetik ve öz nitelikleri ilişkilendirilmektedir. Bu yaklaşımlar çerçevesinde elde edilen bulgular ışığında diyagramın temsil potansiyelleri, güncel mimarlık ortamında diyagramın aktif ve etkin kullanıldığı mimari üretimler üzerinden irdelenmektedir. Tez çalışmasının amacı enformasyon çağı ile gelişen“bilgiye hızlı erişim”in mümkün kılındığı güncel mimarlık ortamında, bir mimari temsil aracı olarak diyagramların etkili kullanımına dikkat çekmek ve bu doğrultuda bir tartışma, değerlendirme ortamı sunmaktır. Bu amaç doğrultusunda yöntem olarak nitel yaklaşımlar tercih edilmektedir. Diyagramların kavramsal altyapısını aktarabilmek adına öncelikle mimari temsil türlerine dair genel bir literatür araştırması yapılmakta, diyagramlar özelinde şekillenen bir kavramsal bir sınıflandırma önerilmektedir. Bu kavramsal sınıflandırmadan referans bir bakış açısıyla, güncel ve genç bir mimari üretim alanı olan YAC (Young Architects Competitions) mimari proje yarışmaları üzerinden betimsel bir analiz çalışması yapılmaktadır. Enformasyon çağı gibi dönemsel bir olgu, poetika gibi edebiyata ilişkin görülen bir söylem ve temsil gibi genel bir kavramı diyagram özelinde kesiştirmek, bu olgu, söylem ve kavram aracılığıyla nitel yöntemlerle kendine özgü bir analiz ve değerlendirme sunması açısından tez çalışması özgünleşmektedir. Bu anlamda diyagramların çeşitliliğine ilişkin ortaya konan sınıflandırmalar ve belirlenen kriterler aracılığıyla son dönem mimari yarışma proje örnekleri üzerinden irdelenmesi enformasyon çağının dinamizmini vurgulayarak tezin orijinal katkısı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Representation, as a concept and phenomenon, has an important place in daily life. It is revealed as a form of expression, presentation tool or with the act of depiction. According to the period in question, representation forms in architecture change and transform in the historical process and are affected by current technological developments. The tools that enable the expression of design processes and design products, which are considered as an action, are considered as architectural representations and diagrams are considered as one of the types of architectural representation. In this sense, diagram has gained an important place in architecture, among these representation tools, with its increasing popularity in the last century. In addition to the fact that diagrams are considered as a form of discourse in the current representation environment of architecture, their characteristics such as frequency of use, potential, activity and mobility draw attention to their importance in architectural practice, literature and education. In this study, the concept of“poetics”, which offers an interdisciplinary framework, is used in order to approach and examine the“diagram”with a critical interpretation. The concept of poetics is associated with the artistic, aesthetic and essential qualities of diagrams. In the light of the findings obtained within the framework of these approaches, the representation potentials of diagrams are examined through architectural productions where diagrams are actively and effectively used in the current architectural environment. The aim of the thesis study is to draw attention to the effective use of diagrams as an architectural representation tool in the current architectural environment where“fast access to information”has been made possible with the information age and to present a discussion and evaluation environment in this direction. For this purpose, qualitative approaches are preferred as a method. In order to convey the conceptual infrastructure of diagrams, first of all, a general literature research is conducted on architectural representation types, and a conceptual classification shaped specifically for diagrams is proposed. From this conceptual classification, a descriptive analysis study is conducted on YAC (Young Architects Competitions), a current and young architectural production area, from a reference point of view. The thesis study becomes original in terms of intersecting a periodic phenomenon such as the information age, a discourse related to literature such as poetics, and a general concept such as representation in the specific context of diagrams, and presenting a unique analysis and evaluation through qualitative methods through this phenomenon, discourse and concept. In this sense, the classifications put forward regarding the diversity of diagrams and the examination of recent architectural competition project examples through the determined criteria are the original contribution of the thesis by emphasizing the dynamism of the information age.