Koah tanısı olanlarda semptomlara neden olan faktörlerden uzaklaşma niyeti ve semptom yükünün belirlenmesi
Determining the intention to avoid factors causing symptoms and the symptom burden in those who are diagnosed with copd
  1. Tez No: 915635
  2. Yazar: NESLİHAN ÇETİNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DÖNDÜ ŞANLITÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH, Tetikleyici Faktörler, Niyet, Semptom Yükü, Hemşirelik, COPD, Precipitating Factors, Intention, Symptom Burden, Nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışma, KOAH tanısı olanlarda semptomlara neden olan faktörlerden uzaklaşma niyeti ve semptom yükünün belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Tanımlayıcı ve kesitsel türdeki çalışmanın verileri bir devlet hastanesine başvuran 225 KOAH hastasından toplanmıştır. Araştırmanın verileri“Kişisel Bilgi Formu”, ''KOAH Değerlendirme Testi (CAT)'', ''Maruziyetten Uzaklaşma Ölçeği'' ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Bağımsız örneklem t-testi, çoklu doğrusal regresyon analizleri, ANOVA, Scheffe testi, uygulanmıştır. Araştırma verilerine göre hastaların semptomlarını en fazla kötüleştiren tetikleyicinin %56,9 ile solunum yolu enfeksiyonları, %37,3 ile hava değişimi ve %34,2 ile hava kirliliği ve tahriş edici koku olduğu belirlenmiştir. Hastaların CAT puan ortalamasının 28,24±7,07 ile yüksek olduğu, maruziyetten uzaklaşma niyetinin 2,74 ± 1,36 ile düşük olduğu, niyet üzerinde en etkili faktörün davranışa yönelik tutum olduğu ve subjektif normun niyet üzerinde etkili olmadığı belirlenmiştir. İlçede yaşayan, okuryazar olmayan kişilerin semptom yüklerinin yüksek olduğu, solunum yolu enfeksiyonları, hava değişimi ve hava kirliliğinin semptomları kötüleştirdiği, hastaların semptom yükü düzeylerinin yüksek ve maruziyetten uzaklaşma niyetlerinin düşük olduğu belirlenmiştir. KOAH hastalarına tetikleyiciler ve tetikleyicilerden uzaklaşmaya ilişkin uygulamaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the intention to get away from the factors that cause symptoms and the symptom burden in those diagnosed with COPD. The data of the descriptive and cross-sectional study were collected from 225 COPD patients admitted to a public hospital. The data of the study were collected using the“Personal Information Form”,“COPD Assessment Test (CAT)”and“Avoidance of Exposure Scale”. Descriptive statistics, independent sample t-test, ANOVA, multiple linear regression analysis and Scheffe test were applied to evaluate the data. According to research data, it was determined that the trigger that worsened patients' symptoms the most was respiratory tract infections with 56.9%, air change with 37.3%, and air pollution and irritating odor with 34.2%. It was determined that the mean CAT score of the patients was high at 28.24±7.07, the intention to stay away from exposure was low at 2.74±1.36, the most effective factor on the intention was the attitude towards the behavior, and the subjective norm did not have an effect on the intention. It has been determined that illiterate people living in the district have high symptom burdens, respiratory tract infections, air change and air pollution worsen symptoms, patients' symptom burden levels are high and their intentions to avoid exposure are low. Triggers and practices related to avoiding triggers are recommended for COPD patients.