İşletmelerde tutundurma faaliyetlerine yönelik karar destek sistemi uygulaması
Decision support system application for promotional activities in businesses
- Tez No: 915659
- Danışmanlar: PROF. DR. VAHAP TECİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Karar destek sistemleri, tutundurma faaliyetleri, ağ tabanlı uygulama, işletmeler, Decision support systems, promotional activities, web-enabled application, businesses
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
İşletmelerin rekabetçi piyasa koşullarında sürdürülebilir büyüme sağlamaları için tutundurma faaliyetleri kritik öneme sahiptir. Ancak teknolojik gelişmeler nedeniyle bu faaliyetlerin türü ve sayısı artmış, yönetimi karmaşıklaşmıştır. Bu tezin amacı, işletmelerde orta düzey yöneticilerin tutundurma faaliyetlerini etkin bir şekilde yönetmelerine yardımcı olacak bir karar destek sistemi geliştirmektir. Bu doğrultuda, tutundurma faaliyetlerinin tanımı, türleri, işletmeler için önemi ve karar destek sistemlerinin bu alandaki rolü incelenmiştir. Çalışma kapsamında, tutundurma faaliyetlerinin tüm özellikleriyle kaydedilmesini, analiz edilmesini ve raporlanmasını sağlayan ağ tabanlı bir karar destek sistemi geliştirilmiştir. Geliştirilen sistem, yöneticilere faaliyetlerin etkinliğini kontrol etme, verimliliğini ölçme ve gelecekteki faaliyetler için veri temelli kararlar alma imkânı sunmaktadır. Uygulama örneği ile tutundurma faaliyetlerinin yönetiminde karar destek sistemlerinin sağlayabileceği faydalar ortaya konulmuştur. Sonuç olarak, bu çalışma ile işletmelerin tutundurma faaliyetlerini daha etkili bir şekilde yönetebilecekleri ve kaynaklarını optimize edebilecekleri bir araç sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Promotional activities are of critical importance for businesses to achieve sustainable growth in competitive market conditions. However, due to technological developments, the types and number of these activities have increased, making their management more complex. This thesis aims to create a decision support system to help middle management optimize their promotional activity management in business settings. Toward this purpose, we have analyzed promotional activities' core concepts, classifications, business importance, and how decision support systems can enhance their implementation. As part of the study, a web-enabled decision support system has been developed to facilitate the recording, analysis and reporting of all aspects of promotional activities. The developed system provides managers with the ability to control the effectiveness of activities, measure their efficiency, and make data driven decisions for future activities. The benefits that decision support systems can provide in the management of promotional activities have been demonstrated through an application example. As a result, this study presents a tool that allows businesses to manage their promotional activities more effectively and optimize their resources.