Küçük hücreli dışı akciğer kanseri nedeni ile opere edilen patolojik N2 hastalarda subkarinal lenf bezi metastazının prognostik önemi
Prognostic importance of subcarinal lymph node metastasis in pathological B2 patients operated for non-small cell lung cancer
- Tez No: 915660
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERPİL SEVİNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, Subkarinal metastaz, N2 hastalık, Lung cancer, subcarinal metastasis, N2 disease
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr.Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
AMAÇ: Küçük hücreli dışı akciğer kanserinde mediastinal evreleme doğru tedavinin seçimi ve prognozun tespitinde önemli bir faktördür. N2 nodal metastaz heterojen bir grup olup sağkalım ve prognoza olan etkilerine ait veriler sınırlıdır. Güncel evreleme sisteminde N2 hastalar tek ve çoklu N2 olmak üzere 2'ye ayrıldı. Çalışmamızda preoperatif tespit edilemeyen okült N2 hastaların subkarinal LN metastazının diğer mediastinal lenf nodu metastazlarıyla sağkalım açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: 1 Ocak 2010-31 Aralık 2021 tarihleri KHDAK nedeni ile opere edilen 2155 olgu retrospektif olarak incelendi. Lobektomi ve daha geniş anatomik rezeksiyon yapılan olgular içinde 212 (%9,8) hastanın patolojik N2 olarak raporlandığı görüldü. Bu hastalar içinde subkarinal lenf bezi tutulumu olan toplam 89(%46) hastanın sağkalımları diğer N2 istasyonların sağkalımları ile karşılaştırıldı. Hangi hücre tipinde ve tümör lokalizasyonunda bu lenf bezlerinin daha çok tutulduğu araştırıldı. Ameliyat tipi, yaş, cinsiyet, tek ya da multipl istasyon mediastinal LN tutulumu, skip N2 durumu, adjuvan tedavi gibi parametreler irdelendi. BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen toplam 212 hastanın verileri incelendiğinde; 179 (%84,4) hastanın erkek ve 33 (%15,6) hastanın kadın olduğu görüldü. Hastalarda yaş ortalaması 62,3±8,0 yıldı. Tüm hastalara ait 5 yıllık sağkalım =30,4 95 GA (21,2-39,6) ay olarak hesaplandı. Subkarinal LN pozitif olan hastaların 5 yıllık sağkalımı 26 ay iken subkarinal LN negatif olan hastaların sağkalımı 33,3 ay olarak bulundu. İstatistiksel olarak anlamlı değildi.(p=258). N2b hastaların 5 yıllık sağkalımı 7+ ve 7- grupta sırasıyla %22,6, %38,4 şeklinde idi. SONUÇ: Subkarinal lenf nodu metastazı istatistiksel olarak anlamlı olmasa da sağkalımı olumsuz etkilediği görüldü. Bütün N2 hastaları içinde erkek cinsiyet, büyük hücreli histopatolojik tanı, adjuvan tedavi verilmemesi ve non-skip N2 durumu sağkalım için en önemli risk faktörleri olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Mediastinal staging in non-small cell lung cancer is an important factor in selecting the right treatment and determining the prognosis. N2 nodal metastases are a heterogeneous group and data on their effects on survival and prognosis are limited. In the current staging system, N2 patients are divided into 2 groups as single and multiple N2. Our study aimed to compare the subcarinal LN metastases of occult N2 patients that could not be detected preoperatively with other mediastinal lymph node metastases in terms of survival. MATERIALS AND METHODS: A retrospective review was conducted on 2155 patients who underwent surgery for NSCLC between January 1, 2010 and December 31, 2021. Among the patients who underwent lobectomy and more extensive anatomic resection, 212 (9.8%) were reported as pathological N2. The survival of a total of 89 (46%) patients with subcarinal lymph node involvement among these patients was compared with the survival of other N2 stations. It was investigated in which cell type and tumor localization these lymph nodes were more commonly involved. Parameters such as surgery type, age, gender, single or multiple station mediastinal LN involvement, skip N2 status, and adjuvant treatment were examined. RESULTS: When the data of 212 patients included in the study were examined; 179 (84.4%) patients were male and 33 (15.6%) patients were female. The mean age of the patients was 62.3±8.0 years. 5-year survival for all patients was calculated as =30.4 95 GA (21.2-39.6) months. While the 5-year survival of patients with positive subcarinal LN was 26 months, the survival of patients with negative subcarinal LN was 33.3 months. It was not statistically significant. (p=258). The 5-year survival of N2b patients was 22.6% and 38.4% in the 7+ and 7- groups, respectively. CONCLUSION: Although subcarinal lymph node metastasis was not statistically significant, it was observed to negatively affect survival. Among all N2 patients, male gender, large cell histopathological diagnosis, lack of adjuvant treatment and Non-Skip N2 status were found to be the most important risk factors for survival.