Sağlık çalışanlarında öznel mutluluğun atılgan davranış üzerine etkisi
The effect of private happiness on attractive behavior in healtcare workers
  1. Tez No: 915701
  2. Yazar: MUHAMMED TUNÇER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜLAY YILMAZ BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Atılganlık, Öznel Mutluluk, Sağlık Çalışanları, Assertiveness, Subjective happiness, healthcare professionals
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma sağlık çalışanlarının öznel mutluluğunun atılgan davranış üzerine etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmış tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte bir çalışmadır. Çalışmanın örneklemini Sivas Numune Hastanesi, Sivas Devlet Hastanesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi sağlık çalışanlarından katılmaya gönüllü olan bireyler oluşturmuştur. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Oxford Mutluluk Ölçeği (OMÖ), Rathus Atılganlık Ölçeği (RAÖ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde IBM SPSS Statisticsversiyon 23.0 programı kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre bu çalışma, sağlık çalışanlarının demografik özelliklerinin, atılganlık düzeylerinin ve mutluluk algılarının birbirleriyle olan ilişkilerini incelemiştir. Sağlık çalışanlarının çoğunluğu kadın, evli ve üniversite mezunu olup, mesleklerinden genel olarak memnun oldukları ve işlerinde başarılı hissettikleri görülmüştür. Atılganlık düzeyi ile mutluluk arasında pozitif bir ilişki bulunmuş, bu da atılganlığın bireylerin mutluluk algısını olumlu yönde etkilediğini ortaya koymuştur. Özellikle, sağlık çalışanlarının büyük bir kısmının mesleğini sevdiği ve bu nedenle mesleki tatmin yaşadığı belirlenmiştir. Ancak, iş yükünün fazla olması ve yoğun çalışma koşulları, mesleki memnuniyeti olumsuz yönde etkilemiştir. Bunun yanı sıra, sosyal destek alan bireylerin mutluluk düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu durum, sosyal destek mekanizmalarının sağlık çalışanlarının psikolojik iyi oluşunda önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Literatür tarandığında yapılan çalışmaların nerdeyse hepsinin hemşirelik ve ebelik üzerine olduğu hatta bu çalışmaların birçoğunun öğrenciler üzerinde olduğu gözlemlenmiştir. Çalışmaya başlamaktaki amaç diğer meslek gruplarını da dâhil etmek ve daha geniş bir kitleye ulaşmak istenmiştir bu yüzden Sivas ilindeki tüm kamu hastaneleri çalışmaya katılmış 300 sağlık personeli örneklemi oluşturmuş ve sonuçları paylaşılmıştır. Bu çalışmanın literatüre bu yönde katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is a descriptive and relationship-seeking type study conducted to examine the effect of individual happiness of healthcare professionals on their assertive behavior. The study principles were created by individuals who volunteered to participate from healthcare professionals of Sivas Numune Hospital, Sivas State Hospital and Sivas Cumhuriyet University Hospital. The data of the study were collected using the Personal Information Form, Oxford Happiness Scale (OMS), Rathus Assertiveness Scale (RAS). IBM SPSS Statistics version 23.0 program was used to evaluate the data. According to the results of the study, this study examined the relationships between the demographic characteristics, assertiveness levels and happiness perceptions of healthcare professionals. The majority of healthcare workers are women, married and university graduates, and it has been observed that they are generally satisfied with their jobs and feel successful in their jobs. A positive relationship was found between the level of assertiveness and happiness, revealing that assertiveness positively affects individuals' perception of happiness. In particular, it has been determined that the majority of healthcare professionals love their profession and therefore experience professional satisfaction. However, high workload and intense working conditions negatively affected professional satisfaction. In addition, it has been observed that individuals who receive social support have higher happiness levels. This shows that social support mechanisms play an important role in the psychological well-being of healthcare professionals. When the literature was scanned, it was observed that almost all of the studies were on nursing and midwifery, and even most of these studies were on students. The purpose of starting the study was to include other professional groups and reach a wider audience, so all public hospitals in Sivas province created a sample of 300 healthcare personnel vi who participated in the study and the results were shared. It is thought that this study will contribute to the literature in this direction.