Çocuklarda dijital oyun bağımlılığı ile aile ilişkileri ve ebeveynlerin dijital oyun bağımlılığını önlemeye yönelik uygulamaları
Children's addiction to digital games and family relationships and parents' practices to prevent this addiction
- Tez No: 915702
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Aile İlişkileri, Dijital Oyun, Dijital Oyun Bağımlılığı, Dijital Oyun Bağımlılığını Önleme, Digital Game Addiction, Digital Game, Family Relations, Preventing Digital Game Addiction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışma çocuklarda dijital oyun bağımlılığı ile aile ilişkileri ve ebeveynlerin dijital oyun bağımlılığını önlemeye yönelik uygulamalarını belirlemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Analitik-kesitsel tipteki bu araştırma, Aydın ili Söke ilçesindeki Öğretmen Nebahat Alpan Ortaokulu, Behiye Hanım Ortaokulu, Özel Söke Kültür Ortaokulu, Özel Söke Sınav Koleji Ortaokullar'ında 5. ve 6. sınıflarında öğrenim gören toplam 315 öğrenci ve ebeveynleri ile Eylül 2021 - Ekim 2021 tarihleri arasında yapıldı. Veriler, Ebeveyn Tanımlayıcı Bilgi Formu, Çocuk Tanıtıcı Bilgi Formu, Çocuklarda Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği, Çocuklarda Aile İlişkileri Ölçeği, Ebeveynlerin Çocuklarda Dijital Oyun Bağımlığını Önlemeye Yönelik Uygulamaları formu ile toplandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, student t-testi, tek yönlü varyans analizi ve post hoc testler kullanıldı. Etki büyüklüğünü hesaplamak için Cohen(d) ve Eta kare(η2) katsayıları kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan çocukların dijital oyun bağımlılığı durumları %66,8 az riskli saptandı. Öğrencilerin cinsiyetlerinin erkek olması ve okul başarılarının düşük olması dijital oyun bağımlılığını arttırdığı belirlenmiştir. Destekleyici aile ilişkilerinin ve ebeveynlerin dijital oyun bağımlılığını önlemeye yönelik uygulamaları da dijital oyun bağımlılığı düzeyini azalttığı belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışmada çocuklarda dijital oyun bağımlılığı düzeyinin az riskli olduğu, destekleyici aile ilişkileri ile ebeveynlerin dijital oyun bağımlılığını önlemeye yönelik uygulamalarının çocuklarda dijital oyun bağımlılığını azaltmada etkili yaklaşımlar olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was aim to determine children's addiction to digital games and family relationships and parents' practices to prevent this addiction Materials and Methods: This analytical-cross-sectional study was conducted with a total of 315 5th and 6th-grade students studying at Teacher Nebahat Alpan Secondary School, Behiye Hanım Secondary School, Private Söke Kültür Secondary School, Private Söke Exam College Secondary Schools in Aydın province Söke district and their parents. It was held from September 2021 to October 2021. Data were collected from Parent Descriptive Information Form, Child Descriptive Information Form, Children's Digital Game Addiction Scale, Children's Family Relationship Scale, and Parents' Practices for Preventing Digital Game Addiction in Children. Descriptive statistics, student t-test, one-way analysis of variance and post hoc tests were used in the analysis of the data. Cohen(d) and Eta squared(η2) coefficients were used to calculate the effect size of the variables. Results: The digital game addiction status of the children participating in the study was found to be 66.8% less risky. It was determined that students' male gender and low school success increased digital game addiction.It has been concluded that supportive family relationships and parents' practices to prevent digital game addiction also reduce the level of digital game addiction. Conclusion: In this study, it was concluded that the level of digital game addiction in children is low risk, and it has been concluded that supportive family relationships and parents practices to prevent digital game addiction are effective approaches to reducing digital game addiction in children.