Kardeş Kalemler dergisinde 2007-2020 yılları arasında yayımlanan Türkiye dışındaki Türk hikâyeciliğinin tematik değerlendirilmesi (Kırgız hikâyeciliği örneği)
Thematic evaluation of Turkish storytelling outside Türkiye published in Kardeş Kalemler magazine between 2007-2020 (example of Kyrgyz storytelling)
  1. Tez No: 915700
  2. Yazar: ALEYNA GÖKÇEN SEVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL TURAN KALLİMCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kardaş Edebiyatlar dergisi, Kardeş Kalemler dergisi, Türk dünyası edebiyatı, Kırgız hikâyeleri, Kardaş Literatures magazine, Kardeş Kalemler magazine, Turkish world literature, Kyrgyz stories
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 542
Özet
Dergiler, bir toplumun düşünsel ve kültürel dinamiklerini yansıtan en önemli kaynaklardan biridir. Güncel olaylar, edebi akımlar, toplumsal meseleler üzerinden düşünceleri derleyerek, dönemin düşünce dünyasını kayıt altına alırlar. Farklı görüşlerin buluşma noktası olan dergiler, toplumun yaşayan düşünceleri ve geleceğe uzanan bir köprü niteliğindedirler. Türk dünyası edebiyatında da geçmişten günümüze uzanan dergiler vardır. Özellikle İsmail Gaspıralı'nın Kırım'da kaleme aldığı Tercüman gazetesiyle temelleri atılan bu düşünce köprüsü, Mehmet Emin Yurdakul tarafından Türk Yurdu dergisiyle güçlenmiş; ardından Kardaş Edebiyatlar ve ondan bayrağı devralan Kardeş Kalemler dergisiyle günümüze ulaşmıştır. Türk dünyasının sesi olan bu dergiler, edebiyat, kültür ve ortak köklere dair izler sürerek, kardeş Türk halkları arasındaki bağları kuvvetlendirmeyi amaç edinmiştir. Bilindiği üzere, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Türk dünyası ilişkileri güçlenmiş ve bu güçlenmede özellikle Kardeş Kalemler dergisi önemli bir rol oynamıştır. Söz konusu olan dergi, Türk dünyasının geniş coğrafyasının çeşitli varyantlarından zenginleşerek yayım hayatına devam etmektedir. Bu tez çalışmasında, Kardeş Kalemler dergisinde 2007-2020 yılları arasında yayımlanan Türkiye dışındaki Türk hikâyeciliğinden derlenen istatiksel veriler ışığında, milliyetlerin yıllık bazdaki dağılımlarına yer verilmiştir. Ayrıca çalışmamızın asıl konusunu oluşturan Kırgız hikâyelerinin, yazarların edebi yıllarına göre sıralanarak tematik değerlendirilmesi yapılmış ve bu hikâyelerden seçme hikâyelerin tam metni sunulmuştur. Seçilen bu hikâyeler çalışmanın uzunluğu göz önünde bulundurularak, daha çok kısa hikâyelere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Magazines are one of the most important resources that reflect the intellectual and cultural dynamics of a society. They record the world of thought of the period by compiling thoughts on current events, literary movements, and social issues. Magazines, which are the meeting point of different views, are the living thoughts of society and a bridge to the future. There are also magazines in the Turkish world literature from past to present. This bridge of thought, whose foundations were laid especially with the Tercüman newspaper written by İsmail Gaspiralı in Crimea, was strengthened with the Türk Yurdu magazine by Mehmet Emin Yurdakul; It has survived to the present day with Kardaş Literature and Kardeş Kalemler magazine, which took over the flag from it. This magazine, which is the voice of the Turkish world, has strengthened the ties between brother Turkish peoples by keeping track of data on literature, culture and common roots. After the collapse of the Soviet Union, relations with the Turkish world became stronger. Particularly Kardeş Kalemler magazine played an important role in this strengthening. Continuing its publishing life by being enriched by the various opportunities of the wide geography of the Turkish world, the magazine continues its publishing life with a rich content by bringing the literature of the Turkish world to the readers. In this thesis study, the annual distribution of nationalities is included in the light of statistical data compiled from Turkish storytelling outside Türkiye published in Kardeş Kalemler magazine between 2007-2020. In addition, thematic analysis of the Kyrgyz stories, which constitute the main subject of our study, was made by listing them according to the literary years of the authors, and the full text of selected stories from these stories was presented.