İşitme kayıplı yetişkinlerde yaşlanmanın ve işitsel rehabilitasyonun kısa süreli hafıza üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of aging and auditory rehabilitation on short-term memory in adults with hearing loss
  1. Tez No: 915740
  2. Yazar: ELİF ÖĞÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNAY KIRKIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme kaybı, işitme cihazı, hafıza, yaşlanma, yaşlanmaya bağlı işitme kaybı, Hearing loss, hearing aids, memory, aging, presbycusis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma işitme cihazı kullanan ve kullanmayan işitme kayıplı yetişkinlerde yaşlanmanın ve işitsel rehabilitasyonun kısa süreli hafıza üzerine etkisinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Çalışmaya 18-75 yaş aralığında bulunan; ana dili Türkçe olan, tanılanmış bilateral işitme kaybı öyküsü olan ve işitme cihazlı gönüllüler için en az 6 aydır işitme cihazı kullanım öyküsü bulunan katılımcılar dâhil edildi. Araştırma kapsamında bireylere; Mini Mental Test, Beck Depresyon Ölçeği, Türkçe Matriks Testi ve sayı dizisi testi uygulandı. İşitme cihazlı grupta işitme cihazları olmadan sessiz ortamda yapılan Türkçe Matriks Testi sonucunda iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark elde edildi (p0,05). Çalışma kapsamında yapılan test ve ölçekler ile yaşlanma arasında bir korelasyon gözlenmedi. İşitme kayıplı bireylerin, kayıplarının tanılanmasının ardından işitme cihazı kullanıma başlanması önem teşkil etmektedir. İşitme kaybının henüz ileri bir derecede olmadığı durumda bireyler, bazen işitme sağlığı hakkında yetersiz bilgiye sahip olmaları nedeniyle bazense kendi istekleri ile işitme cihazı kullanmamaktadırlar. Ancak bu durum yaşın da artmasıyla birlikte gürültüde konuşma anlaşılırlığında negatif yönde etkilenmeye neden olmaktadır. İşitme kaybının ve yaşlanmanın biliş ve bellek üzerine olumsuz etkileri de düşünüldüğünde erken tanı ve tedavi konusunda farkındalık sahibi olunmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effects of aging and auditory rehabilitation on short-term memory in adults with hearing loss with and without hearing aids. Participants between the ages of 18-75, native Turkish speakers, with a history of diagnosed bilateral hearing loss and a history of hearing aid use for at least 6 months for volunteers with hearing aids were included in the study. Within the scope of the study, Mini Mental Test, Beck Depression Scale, Turkish Matrix Test and number sequence test were applied to the individuals. A statistically significant difference was obtained between the two groups as a result of the Turkish Matrix Test performed in a quiet environment without hearing aids in the group with hearing aids (p0.05). No correlation was observed between the tests and scales performed within the scope of the study and aging. It is important for individuals with hearing loss to start using hearing aids after their hearing loss is diagnosed. In cases where hearing loss is not yet severe, individuals sometimes do not use hearing aids due to insufficient knowledge about hearing health and sometimes voluntarily. However, with increasing age, this leads to a negative impact on speech intelligibility in noise. Considering the negative effects of hearing loss and aging on cognition and memory, awareness should be raised about early diagnosis and treatment.