Kurumsal sürdürülebilirliğin ihracatçı firma performansı üzerine etkisi: Kimya sektöründe bir araştırma
The effect of corporate sustainability on exporter company performance: A research in the chemical industry
  1. Tez No: 915744
  2. Yazar: AYŞE İPEK SARIKABADAYI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET KAHRAMAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: ESG, Kimya Sektörü, Emisyon, Uluslararası Satışlar, EBITDA, Piyasa Değeri, ESG, Chemical Industry, Emission, International Sales, EBITDA, Market Value
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Araştırma, uluslararası satışlar ve ESG (Çevresel, Sosyal ve Yönetişim) verileri arasındaki ilişkiyi çeşitli açılardan incelemektedir. İlk olarak, ESG kriterlerine uyumun, özellikle Avrupa Birliği gibi sıkı düzenlemelere sahip bölgelerde, uluslararası pazarlara girişte bir ön koşul olduğu vurgulanmaktadır. Şirketler, ESG performanslarını iyileştirerek daha geniş bir müşteri tabanına ulaşmakta ve rekabet avantajı elde etmektedir. Tüketicilerin çevre dostu ve sosyal açıdan sorumlu ürünlere olan ilgisi, ESG performansı yüksek olan şirketleri daha cazip hale getirmekte, bu da uluslararası yatırımcıların dikkatini çekerek büyüme stratejilerini desteklemektedir. Kimya sektörü özelinde, çevresel etkilerin gözetilmesi gereken bir alan olarak ESG performansının önemi artmaktadır. Şirketler, doğal kaynak tüketimi ve sera gazı emisyonlarını azaltarak uluslararası düzenlemelere uyum sağlamakta ve bu durum, pazara girişte avantaj sağlamaktadır. Araştırma, ESG verileri ile şirket hisselerinin değeri arasındaki ilişkiyi de ele almakta; güçlü ESG performansına sahip şirketlerin uzun vadeli değer yaratma stratejileri geliştirdikleri ve bu durumun piyasa değerini artırabileceği belirtilmektedir. Ayrıca, EBITDA ile ESG verileri arasındaki ilişki analiz edilerek, çevresel sürdürülebilir uygulamaların maliyetleri düşürerek karlılığı artırabileceği sonucuna ulaşılmaktadır. Sonuç olarak, ESG kriterlerine uyum sağlamak, şirketlerin uluslararası pazarlarda daha iyi bir itibar kazanmasına ve karlılıklarını artırmalarına yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The research examines the relationship between international sales and ESG (Environmental, Social and Governance) data from various perspectives. First, it is emphasized that compliance with ESG criteria is a prerequisite for entering international markets, especially in regions with strict regulations such as the European Union. By improving their ESG performance, companies reach a wider customer base and gain a competitive advantage. Consumers' interest in environmentally friendly and socially responsible products makes companies with high ESG performance more attractive, which attracts the attention of international investors and supports growth strategies. In the chemical sector, the importance of ESG performance is increasing as an area where environmental impacts must be considered. Companies comply with international regulations by reducing natural resource consumption and greenhouse gas emissions, and this provides an advantage in entering the market. The research also examines the relationship between ESG data and the value of company shares; it is stated that companies with strong ESG performance develop long-term value creation strategies and that this situation can increase market value. In addition, by analyzing the relationship between EBITDA and ESG data, it is concluded that environmentally sustainable practices can increase profitability by reducing costs. As a result, compliance with ESG criteria helps companies gain a better reputation in international markets and increase their profitability.