Sporun, zihinsel dayanıklılık ve problem çözme becerisine etkisi
The Effect of sports on mental resilience and problem-solving skills
  1. Tez No: 915806
  2. Yazar: NİZAMETTİN ULAŞ ÇUFADAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Problem-Solving Sports and Psychology, Life Skills, Social Skills, .Mental Resilience
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırma, sporun bireylerin zihinsel dayanıklılık ve problem çözme becerileri üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, Ankara'nın Etimesgut ilçesinde faaliyet gösteren Gençlik ve Spor Kulübü'nde aktif spor yapan 16 yaş ve üzeri bireyler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın temel amacı, aktif spor yapan bireylerin zihinsel dayanıklılık ve problem çözme becerilerini, aktif spor yapmayan bireylerle karşılaştırarak, sporun bu beceriler üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Spor, bireylerin stresle başa çıkma, empati kurma, etkili iletişim ve hızlı çözüm üretme gibi yaşam becerilerini geliştirmeye yardımcı olacaktır. Bu kapsamda araştırmada, sporun bireylerin zihinsel dayanıklılık ve problem çözme yetenekleri üzerindeki pozitif etkileri ortaya çıkarılmıştır. Araştırmanın bulguları, spor yapan bireylerin, zihinsel dayanıklılık ve problem çözme becerileri açısından, aktif spor yapmayan bireylere göre daha yüksek performans sergilediklerini göstermiştir. Bunun yanında, erkek sporcuların zihinsel dayanıklılık ve problem çözme becerileri bakımından kadın sporculardan daha başarılı olduğu, ancak güven boyutunda kadınların erkeklere kıyasla biraz daha üstün olduğu tespit edilmiştir. Demografik faktörler incelendiğinde, yaş ve millilik gibi değişkenlerin bu yetenekler üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olmadığı belirlenmiştir. Araştırma sonuçları, sporun bireylerin karar verme süreçlerinde bağımsızlığı artırarak, sorunları daha etkili bir şekilde çözmelerine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Ayrıca, sporun sadece fiziksel bir etkinlik olmadığını, aynı zamanda bireylerin zihinsel ve sosyal becerilerini geliştiren önemli bir araç olduğu vurgulanmıştır. Bu çalışma, sporun bireylerin psikolojik dayanıklılığını ve problem çözme kapasitelerini artırma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Araştırmanın sınırlılıkları arasında, çalışmanın yalnızca Ankara ilinde gerçekleştirilmesi ve katılımcı sayısının sınırlı olması, dolayısıyla bulguların genellenebilirliği konusunda dikkatli olunması gerektiği ifade edilmiştir. Ancak, elde edilen veriler, sporun bireysel gelişim üzerindeki olumlu etkilerine dair değerli içgörüler sunmakta ve gelecekteki çalışmalar için bir temel oluşturmaktadır. AnahtarSözcükler:Problem Çözme; Spor ve Psikoloji; Sosyal Beceriler;Yaşam Becerileri;Zihinsel Dayanıklılık
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the effects of sports on individuals' mental resilience and problem-solving skills. The study was conducted on individuals aged 16 and over who are actively engaged in sports at the Youth and Sports Club located in the Etimesgut district of Ankara. The main objective of the research is to assess the mental resilience and problem-solving skills of individuals who actively participate in sports and to compare these skills with those of individuals who do not engage in sports, thus evaluating the effects of sports on these abilities. Sports can help individuals develop essential life skills such as managing stress, empathy, effective communication, and quick problem-solving. Within this scope, the research has revealed the positive effects of sports on individuals' mental resilience and problem-solving abilities. The findings of the research indicate that individuals who engage in sports perform significantly better in terms of mental resilience and problem-solving skills compared to those who do not participate in sports. Moreover, it was found that male athletes outperformed female athletes in terms of mental resilience and problem-solving abilities, although women were slightly superior to men in terms of trust-related dimensions. When examining demographic factors, it was determined that variables such as age and nationality did not have a significant impact on these abilities. The research results demonstrate that engaging in sports enhances individuals' independence in decision-making processes, allowing them to solve problems more effectively. Additionally, it is emphasized that sports are not merely physical activities but also play a critical role in improving individuals' mental and social skills. This study highlights the potential of sports to enhance individuals' psychological resilience and problem-solving capacities. Among the limitations of the research, it is noted that the study was conducted solely in Ankara and that the sample size was limited, which necessitates caution when generalizing the findings. However, the data obtained provide valuable insights into the positive effects of sports on individual development and lay a foundation for future studies.