Sekizinci sınıf madde ve endüstri ünitesinde modelle öğretim ve işbirlikli öğrenmenin akademik başarı, epistemolojik inançlar, kavramsal anlama ve okuduğunu anlama üzerine etkisi
The Effects of instruction with model and cooperative learning on academic achievement, epistemological beliefs, conceptual understanding and reading comprehension in 8th grade matter and industry unit
  1. Tez No: 915809
  2. Yazar: MELİHA AKSAKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: akademik başarı, epistemolojik inançlar, kavramsal anlama, madde ve endüstri, modelle öğretim, okuma-yazma-uygulama, okuduğunu anlama, Academic achievement, conceptual understanding, epistemological beliefs, matter and industry, models, reading-writing-application, reading comprehension
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı 8. sınıf fen bilimleri dersi“Madde ve Endüstri”ünitesinde işbirlikli okuma-yazma-uygulama ve modelle öğretim yönteminin kullanılmasının öğrencilerin akademik başarılarına, epistemolojik inançlarına, kavramsal anlamalarına ve okuduğunu anlamalarına etkisini belirlemektir. Yöntem: Bu araştırmada nicel araştırma yaklaşımlarından deneysel desenin ön test- son test uygulamalı yarı-deneysel deseni kullanılmıştır. İlköğretim 8. sınıf“Madde ve Endüstri”ünitesinin öğretiminde modelle öğretim ve işbirlikli öğrenme modelinin okuma-yazma-uygulama yöntemi (OYU) kullanılmıştır. Araştırmaya katılan 61 öğrencinin 23'ü okuma-yazma-uygulama yönteminin uygulandığı Deney Grubu 1'i (DG-1), 21'i modelle öğretim yönteminin kullanıldığı Deney Grubu 2'yi (DG-2), 17'si ise Kontrol Grubunu (KG) oluşturmaktadır. Veriler Madde ve Endüstri Başarı Testi (MEBT), Epistemolojik İnançlar Ölçeği (EİÖ), Modül Testler ve Okuduğunu Anlama Testi (OAT) ile toplanmıştır. Verilerin analizinde tek yönlü ANOVA, Kruskal Wallis, bağımsız örneklem t testi, Mann Whitney U testi ve bağımlı örneklem t testi kullanılmıştır. Bulgular: MEBT'de OYU grubunun diğer gruplardan anlamlı bir farklılık gösterdiği belirlenmiştir. EİÖ'de model grubu ile KG arasında model grubu lehine anlamlı düzeyde fark olduğu görülmüştür. Modül testlerde sadece Modül A'da OYU lehine bir fark belirlenmiştir. OAT'de ise son testte bir artış görülmüştür ancak bu artış anlamlı değildir. Sonuçlar: Bu araştırmada OYU'nun fen bilimleri dersi öğretiminde akademik başarıyı artırdığı, modelle öğretimin epistemolojik inançlara olumlu etki ettiği, OYU'nun kavramsal anlamayı kolaylaştırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to determine the effect of using the Reading-Writing-Application of cooperative learning and model teaching method on 8th grade students' academic achievement, epistemological beliefs, conceptual understanding and reading comprehension in the“Matter and Industry”unit of science course. Method: In this study, the quasi-experimental design with pretest-posttest application of the experimental design, one of the quantitative research approaches, was used. In the teaching of the 8th grade“Matter and Industry”unit, the reading-writing-applying (RWA) method of cooperative learning and instruction with model was used. There were 61 students who participated in the study, 23 students were in EG-1, 21 students were in EG-2, and 17 students were in CG. Data were collected with the Material and Industry Achievement Test (MIAT), Epistemological Beliefs Scale (EBS), Module Tests (MT) and Reading Comprehension Test (RCT). One-way ANOVA, Kruskall Wallis, independent sample t test, Mann Whitney U test and dependent sample t test were used to analyze data. Findings: In MIAT, the RWA group showed a significant difference from the other groups. It was observed that there was a significant difference between the model group and the CG in favor of the model groupin the EBS. In the module tests, a difference in favor of RWA was found only in Module A. In RCT, there was an increase in the post-test, but this increase was not significant. Conclusions: In this study, the use of RWA increased academic achievement in science teaching, teaching with models had a positive effect on epistemological beliefs, and RWA facilitated conceptual analysis.