Farklı alanlardakı dır floortime modeli uygulayıcılarının deneyimleri
Experiences of dir floortime model practitioners across various disciplines
- Tez No: 915834
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KONROT KONROT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
- Anahtar Kelimeler: DIR Floortime, Fenomenoloji, Gelişimsel Yaklaşımlar, DIR Floortime, Phenomenology, Developmental Approaches
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapistliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Gelişimsel yetersizlik durumu, çocuğun birden fazla gelişim alanını olumsuz etkilediğinden, uygulanan erken müdahale yaklaşımlarında çocuğun gelişiminin bütüncül bir şekilde ele alınması gerekmektedir. Günümüzde, çocuğun bireysel özelliklerini, gelişimsel zorluklarını bütüncül olarak değerlendirmek ve ona uygun müdahale planı oluşturmak için bakış açısının gelişimsel sosyal pragmatik yaklaşımlara doğru giderek genişlediğini, bu yaklaşımların popüler hale geldiğini ve bahsi geçen yaklaşımların etkililiğine yönelik bilimsel çalışmaların gün geçtikçe arttığı görülmektedir. Bu araştırmada, fizyoterapi, ergoterapi, dil ve konuşma terapisi, psikoloji ve özel eğitim alanlarından olan uygulayıcıların gelişimsel sosyal pragmatik yaklaşım olan DIR Floortime Modeline dair deneyimlerinin keşfedilmesi amaçlanmıştır. Araştırmacının, DIR Floortime Uygulayıcılarının farklı alanlardaki uygulama tecrübelerine ilişkin kişisel deneyim olgusunu keşfetme arzusu nedeniyle mevcut araştırmada nitel yöntemin fenomenolojik deseni kullanılmıştır. Araştırmaya, beş faklı meslek grubunun (meslek gruplarından: özel eğitimciler, ergoterapistler, dil ve konuşma terapistleri, fizyoterapistler, psikologlar) her birinden beşer kişi olmak üzere toplam yirmi beş katılımcı dahil edilmiştir. Nitel araştırma kapsamında katılımcı deneyimleri ve görüşleri yarı-yapılandırılmış görüşmelerle incelenmiştir. Yanıtlardan elde edilen veriler bir araya getirildiğinde iki esas tema elde edilmiştir:DIR Floortime Eğitimi Teması ve DIR Floortime Uygulama Teması. Sonuçlardan yola çıkarak, modelin daha tutarlı ve karşılaştırılabilir bir şekilde değerlendirilmesine katkı sağlamak amacıyla, farklı alanlardaki uygulayıcılarla boylamsal çalışmaların yürütülmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Developmental disabilities affect multiple areas of a child's development, making it essential to adopt a holistic approach in early intervention strategies. Today, the perspective on evaluating a child's individual characteristics and developmental challenges holistically is increasingly shifting towards developmental social pragmatic approaches. These approaches have gained popularity, and the number of scientific studies examining their effectiveness has been growing steadily. This study aims to explore the experiences of practitioners from various fields—including physiotherapy, occupational therapy, speech and language therapy, psychology, and special education—regarding the developmental social pragmatic approach known as the DIR Floortime Model. Due to the researcher's desire to explore the phenomenon of personal experiences related to the application of DIR Floortime across different fields, a qualitative research design using the phenomenological approach was employed. The study included a total of 25 participants, with five practitioners from each of the five professional groups (special educators, occupational therapists, speech and language therapists, physiotherapists, and psychologists). Participant experiences and views were examined through semi-structured interviews within the scope of qualitative research. The analysis of the responses revealed two main themes: the DIR Floortime Training Theme and the DIR Floortime Implementation Theme. Based on the findings, it is recommended that longitudinal studies be conducted with practitioners from various fields to contribute to a more consistent and comparable evaluation of the model.