Depresyon tanısı alan ve almayan bireylerde çocukluk çağı travmaları, fonksiyonel olmayan tutumlar ve psikolojik dayanıklılığın karşılaştırılması
A comparison of childhood trauma, dysfunctional attitudes andpsychological endurance in individuals with and without diagnosis of depression
- Tez No: 915960
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDE ÇELİKAY SÖYLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: depresyon, çocukluk çağı travması, fonksiyonel olmayan tutum, psikolojik dayanıklılık, depression, childhood trauma, dysfunctional attitude, psychological endurance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma depresyon tanısı alan ve almayan bireylerde çocukluk çağı travmalarının, fonksiyonel olmayan tutumların ve psikolojik dayanıklılığın karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 18 yaş ve üzeri depresyon tanısı alan ve almayan 366 kişi oluşturmaktadır. Sağlıklı grupta 242 kişi, hasta grubunda ise 124 kişi yer almaktadır. Araştırmada kullanılan veriler Sosyodemografik Bilgi Formu, Beck Depresyon Ölçeği, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Fonksiyonel Olmayan Tutumlar Ölçeği ve Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizleri Sosyal Bilimler için İstatistik Veri Analiz Paket Programının (SPSS) 26. sürümü kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda depresyon tanısı alan bireyler Beck Depresyon Ölçeği, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği ve Fonksiyonel Olmayan Tutumlar Ölçeği toplamından tanı almayanlara göre daha fazla puan almıştır. Depresyon tanısı alan bireyler Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği toplamından ise tanı almayanlara göre daha az puan almıştır. Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeğindeki duygusal istismar ve cinsel istismar ile Fonksiyonel Olmayan Tutumlar Ölçeğindeki mükemmeliyetçi tutum ve onaylanma ihtiyacı puanlarının depresyon riskini istatistik açısından önemli ve pozitif şekilde yordadığı; Fonksiyonel Olmayan Tutumlar Ölçeğindeki bağımsız tutum ve değişken tutum ile Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeğindeki yapısal stil, gelecek algısı ve kendilik algısı puanlarının depresyon riskini istatistik açısından önemli ve negatif yordadığı görülmüştür. Bu sonuçlar depresyon, çocukluk çağı travmaları, fonksiyonel olmayan tutumlar ve psikolojik dayanıklık arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktadır. Konu ile ilgili yapılacak başka çalışmaların literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to compare childhood trauma, dysfunctional attitudes, and psychological resilience in individuals diagnosed with depression and those without a diagnosis. The sample of the study consisted of 366 individuals aged 18 and above, including 242 individuals in the healthy group and 124 individuals in the patient group. The data used in the research were collected through the Sociodemographic Information Form, Beck Depression Scale, Childhood Trauma Scale, Dysfunctional Attitudes Scale, and Psychological Resilience Scale for Adults. Analyses of the research data were performed using the 26th version of the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS). According to the research results, individuals diagnosed with depression received higher scores on the Beck Depression Scale, Childhood Trauma Scale, and Dysfunctional Attitudes Scale compared to those without a diagnosis. On the other hand, individuals diagnosed with depression scored lower on the Psychological Resilience Scale for Adults compared to those without a diagnosis. In terms of statistical significance, emotional abuse and sexual abuse on the Childhood Trauma Scale were found to positively predict the risk of depression, as were perfectionistic attitudes and need for approval on the Dysfunctional Attitudes Scale. In addition, independent attitudes and variable attitudes on the Dysfunctional Attitudes Scale, as well as structural style, future perceptions, and self-perceptions on the Psychological Resilience Scale for Adults, negatively predicted the risk of depression in a statistically significant manner. These findings highlight the relationship between depression, childhood trauma, dysfunctional attitudes, and psychological resilience. It is believed that further studies on this topic will contribute to the existing literature.