Erkek voleybol 1. Liginde oynayan sporcuların voleybol branşına yönelmesinde aile çevre ve toplum unsurlarının etkisinin araştırılması
An investigation of the influence of family, environment, and societal factors on athletes' orientation toward volleyball in the men's Volleyball 1ST league
- Tez No: 915992
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSA AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Erkek Voleybol Oyuncuları, Voleybol, Aile Çevre ve Toplum Unsurları, Male Volleyball Players, Volleyball, Family, Environment and Society Elements
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Egzersiz ve Spor Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada, 2023-2024 sezonunda erkekler birinci ligde voleybol oynayan sporcuların voleybol branşına yönelmesinde aile, çevre ve toplumun etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini 2023-2024 sezonunda Türkiye Erkekler Birinci Ligi'nde voleybol oynayan 24 takım ve 384 sporcu, örneklemini ise 263 sporcu oluşturmuştur. Veri toplamada 4 soruluk kişisel bilgi formu ve Spora Başlama Nedenleri ve Beklentileri Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS ile analiz edilmiş, normal dağılım gösterdiği için parametrik testler uygulanmıştır. İkili değişkenler için t-testi, çoklu gruplar için ANOVA kullanılmış ve anlamlılık düzeyi p0,05). Araştırma sonuçları, spora başlama yaşı, ailede spor yapan bireylerin varlığı, yerleşim birimi ve eğitim seviyesinin, bireylerin spora yönelimi, katılımı ve beklentileri üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermektedir. Erken yaşta spora başlama, aile desteği, kırsal bölgelerde spor olanaklarının artırılması ve eğitim düzeyine göre katılımın desteklenmesi, sporun yaygınlaşması için önemlidir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the influence of family, environment, and society on the inclination of athletes playing in the Men's First League during the 2023-2024 season toward volleyball. The population of the study consists of 24 teams and 384 athletes playing in Turkey's Men's First League during the 2023-2024 season, while the sample includes 263 athletes. Data were collected using a 4-item personal information form and the“Reasons for Starting Sports and Expectations”scale. The data were analyzed using SPSS, and parametric tests were applied as the data showed a normal distribution. T-tests were used for binary variables, ANOVA for multiple groups, and the significance level was set at p0.05). Research results indicate that starting age, family members involved in sports, residential area, and education level significantly affect individuals' inclination, participation, and expectations in sports. Early sports initiation, family support, increased opportunities in rural areas, and education-based participation are vital for expanding sports.