Clostridium acetobutylicum ve clostridium butyricum bakterileri ile pH'a bağlı biyohidrojen üretimi
pH-dependent biohydrogen production by clostridium acetobutylicum and clostridium butyricum bacteria
  1. Tez No: 916013
  2. Yazar: AMİNE ALTUNDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÜLNAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: C. Acetobutylicum, C. Butyricum, Hidrojen Üretimi, C. Asetobutylicum, C. Butyricum, Hydrogen Production
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada Clostridium acetobutylicum ve Clostridium butyricum bakterilerinin pH'ya bağlı hidrojen üretim verimliliği incelenmiştir. Maldi Tof MS metodu ile bakteriler tanımlanmıştır ve Real-Time PCR ile bakterilerin Hidrojenaz genleri belirlenmiştir. Clostridum acetobutylicum bakterilerinde hydA1, hydA2, hydA3, hydA4, hydA5 ve hydA8 genlerinin aktif olduğu, C. butyricum'da ise hydA8, hydB2 ve hydB3 genlerinin bulunduğu tespit edilmiştir. pH 6.0'da kümülatif gaz verimi 19.963 L olup gaz içeriği %54 H2 ve %45 CO2 gazından oluşmaktadır. Buna göre C. acetobutylicum ve C. butyricum bakterileri ile 1 mol glukozdan üretilen hidrojen verimi 1.51 mol H₂/mol glukoz olarak elde edilmiştir. pH 5.5'te kümülatif gaz verimi 17.241 L olup gaz içeriği %48 H2 ve %45 CO2 gazından oluşmaktadır. Buna göre pH 5.5'te 1 mol glukozdan üretilen hidrojen verimi 1.28 mol H₂/mol glukoz olarak elde edilmiştir. pH 5.0'da kümülatif gaz verimi 8.63 L olup gaz içeriği %45 H2 ve %45 CO2 gazından oluşmaktadır. Buna göre pH 5.0'da 1 mol glukozdan üretilen hidrojen verimi 1.16 mol H₂/mol glukoz olarak elde edilmiştir. C. acetobutylicum ve C. butyricum türleri için hidrojen üretiminin en yüksek olduğu pH seviyesi 6.0 olarak belirlenmiştir. C. acetobutylicum ve C. butyricum türleri biyohidrojen üretimi için uygun mikroorganizmalardır. C. acetobutylicum ve C. butyricum türlerinin kullanıldığı biyohidrojen üretimi çalışmalarında, pH 6.0'ın stabil tutulması hidrojen üretimini artırabilir ve süreç verimliliğini iyileştirebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the pH-dependent hydrogen production efficiency of Clostridium acetobutylicum and Clostridium butyricum has been investigated. The bacteria have been identified using the MALDI-Tof MS method, and their hydrogenase genes have been determined via Real-Time PCR. It has been found that C. acetobutylicum harbors active hydA1, hydA2, hydA3, hydA4, hydA5, and hydA8 genes, while C. butyricum contains hydA8, hydB2, and hydB3 genes. At pH 6.0, the cumulative gas yield has been 19.963 L, with a gas composition of 54% H₂ and 45% CO₂. Accordingly, the hydrogen yield per mole of glucose has been calculated as 1.51 mol H₂/mol glucose. At pH 5.5, the cumulative gas yield has been 17.241 L, with 48% H₂ and 45% CO₂, resulting in a hydrogen yield of 1.28 mol H₂/mol glucose. At pH 5.0, the cumulative gas yield has been 8.63 L, with 45% H₂ and 45% CO₂, yielding 1.16 mol H₂/mol glucose. The optimum pH for hydrogen production using C. acetobutylicum and C. butyricum has been determined to be 6.0. These bacterial species have been determined to be suitable candidates for biohydrogen production. Maintaining a stable pH of 6.0 in biohydrogen production processes using C. acetobutylicum and C. butyricum may enhance hydrogen production and improve process efficiency