Bağlanma stilleri ve kişiler arası güven arasındaki ilişkide mükemmeliyetçiliğin aracı rolü
The mediating role of perfectionism in the relationship between attachment styles and interpersonal trust
- Tez No: 916069
- Danışmanlar: PROF. DR. EZGİ ULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: bağlanma tarzları, kişilerarası ilişkilerde güven mükemmeliyetçilik, attachment styles, trust in ınterpersonal relationships, perfectionism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmanın amacı bağlanma tarzları ile kişilerarası ilişkilerde güven düzeyi değişkenleri arasındaki ilişkide mükemmeliyetçiliğin aracı bir rolünün olup olmadığını incelemektir. Bu amaç doğrultusunda yetişkinlik çağında olan 350 birey araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırma sonuçları incelendiğinde güvenli ile saplantılı bağlanma tarzının ve mükemmeliyetçilik düzeylerinin daha yüksek olduğunu ve kadınlarda korkulu ile kayıtsız bağlanma tarzının anlamlı şekilde daha yüksek olduğunu göstermektedir. Ayrıca, genel olarak, eğitim düzeyi arttıkça güvenli bağlanma düzeyinin yükseldiği ve saplantılı ve kayıtsız bağlanma düzeyinin ise azaldığı sonucu ortaya çıkmıştır. Buna ek olarak, eğitim düzeyi yükseldikçe mükemmeliyetçilik özelliğinin de arttığı tespit edilmiştir. Mevcut tez çalışmasının sonuçları anne ve babanın eğitim düzeyi düştükçe, genel olarak, tüm bağlanma tarzlarının yükseliş gösterdiğine işaret etmektedir. Buna ilave olarak, anne ve baba eğitim düzeyi yükseldikçe mükemmeliyetçilik düzeyinin de artış gösterdiği bulunmuştur. Korelasyon analizi sonuçlarına göre güvenli bağlanma ile ilişkilerde duyulan güven arasında pozitif yönlü bir ilişki vardır. Ayrıca güvenli bağlanma tarzı ile mükemmeliyetçilik arasında negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Buna ek olarak, korkulu, kayıtsız ve saplantılı bağlanma tarzlarına sahip olan bireylerin ilişkilerde güven düzeyinin daha düşük olarak bulunmuştur. Aracılık analizi sonuçlarına bakıldığında ise ilişkisinde mükemmeliyetçilik değişkeninin aracı bir etkisinin olmadığı bulunmuştur. Araştırma kapsamında elde edilen sonuçlar literatür bulguları ile karşılaştırmalı olarak tartışılmış ve karşılaştırılmıştır. Tartışma bölümünde nesne sürekliliği, toplumsal cinsiyet rolleri ve Türk toplumunun genel karakteristik özelliklerine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine whether perfectionism has a mediating role in the relationship between attachment styles and the variables of trust level in interpersonal relationships. For this purpose, 350 individuals in adulthood were included in the study. When the results of the research are examined, it is seen that the secure and preoccupied attachment style and the level of perfectionism are higher, and the fearful and dismissive attachment style is significantly higher in women. In addition, in general, it was concluded that as the level of education increased, the level of secure attachment increased and the level of preoccupied and dismissive attachment decreased. In addition, it has been determined that the level of perfectionism increases as the education level increases. The results of the current thesis study indicate that as the education level of the parents decreases, in general, all attachment styles increase. In addition, it was found that the level of perfectionism increased as the education level of the parents increased. According to the results of the correlation analysis, there is a positive relationship between secure attachment and trust in relationships. In addition, a negative relationship was found between secure attachment style and perfectionism. In addition, individuals with fearful, indifferent and preoccupied attachment styles were found to have lower levels of trust in relationships. When the mediation analysis results were examined, it was found that the perfectionism variable did not have a mediating effect in the relationship. The results obtained within the scope of the research were discussed and compared with the literature findings. In the discussion part, object permanence, gender roles and general characteristics of Turkish society are mentioned.