Belirli kayısı çeşitlerinin çekirdeklerinde amigdalin düzeyinin belirlenmesi, düşürülmesi yöntemlerinin geliştirilmesi ve ratlarda etkisinin araştırılması
Determination of amygdalin levels in specific apricot varieties kernels, development of reduction methods and investigation of its effects in rat
  1. Tez No: 916070
  2. Yazar: SULTAN NALÇACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUCAHİT ORUÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Amigdalin, Histopatoloji, Kanser, Mikrodalga, Amygdalin, Cancer, Histopathology, Microwave
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Amaç: Belirli kayısı çeşitlerinin çekirdeklerinde bulunan amigdalin miktarını ve diğer fizikokimyasal özellikleri belirlemek ve özellikle zerdali çekirdeklerinde bulunan yüksek amigdalin seviyesini acılık giderici işlemlerle azaltarak sektördeki kullanım sınırlamalarını ortadan kaldırmaktır. Çalışma ile amigdalin ve acı kayısı çekirdekleri ile beslenen deney hayvanlarının kan, karaciğer ve böbrek siyanür miktarı ile serum enzim seviyelerinin organlardaki etkisi histopatolojik olarak değerlendirilecektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada çekirdekleri tatlı Hacıhaliloğlu ve Kabaaşı ile çekirdekleri acı Zerdali örnekleri Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü genetik parselinden temin edildi. Zerdali çekirdeklerinin amigdalin miktarını düşürmek için sodyum bikarbonat uygulaması, ultrasonik, mikrodalga ve kavurma yöntemleri kullanıldı. Acı kayısı çekirdeklerinin acılık giderimi sonrasında nem, yağ, protein, toplam fenolik madde miktarı, antioksidan kapasitesi ile amigdalin ve hidrosiyanik asit miktarı tespit edildi. Amigdalin analizi LC-MS/MS cihazında yapıldı. İn vivo çalışmalar için Wistar albino sıçanlar normal standart yemle beslenen kontrol grubu, saf amigdalinle beslenen 1. grup, acı kayısı çekirdeğiyle beslenen 2. grup ve acılığı azaltılmış çekirdekle beslenen 3. grup olarak dört gruba ayrıldı. Kan ile karaciğer ve böbrek dokusunda Conway Kloramin-T yöntemi kullanılarak siyanür tespit edildi. Kalp, karaciğer, böbrek ve beyin organlarının histopatolojik değerlendirmesi yapıldı. Bulgular: Ham Zerdali çekirdeğinin başlangıç amigdalin miktarı 27.64 mg/g iken, acılık giderme K-160 ͦC-10 dk uygulamasıyla 9.77 mg/g'a düştü. En yüksek kan siyanür seviyesi 0.25 mg/L bulunurken, en yüksek ALT seviyesi 73 IU/L olarak bulundu. Karaciğerde portal inflamasyon, konjesyon, tek hücreli nekroz ve sinüzoidal dilatasyon gözlendi. Sonuç: Kavurma, acılığın giderilmesinde en önemli işlemdi. Acı kayısı çekirdeği tüketiminin ratlar üzerindeki toksik etkisi histopatolojik değerlendirme ile görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: To determine the amount of amygdalin and other physicochemical properties found in the pits of some apricot varieties and to eliminate usage restrictions in the sector by reducing the high amygdalin level in bitter apricot pits with bitterness-reducing processes. In addition, the effects of the blood, liver and kidney cyanide levels and serum enzyme levels on the organs of experimental animals fed with amygdalin and bitter apricot kernels will be evaluated histopathologically. Material and method: In the study, sweet-seeded Hacıhaliloğlu and Kabaaşı and bitter-seeded Zerdali samples were obtained from the genetic parcel of Malatya Apricot Research Institute Directorate. Sodium bicarbonate treatments, ultrasonic, microwave and roasting methods were used to reduce the amount of amygdalin in bitter apricot kernels. After the bitterness removal of bitter apricot kernels, moisture, oil, protein, total phenolic substance amount, antioxidant capacity and amygdalin and hydrocyanic acid amount were determined. Amygdalin analysis was done on LC-MS/MS device. For in vivo studies, Wistar albino rats were divided into four groups as control group fed with normal standard chow, group 1 fed with pure amygdalin, group 2 fed with bitter apricot kernel and group 3 fed with reduced bitterness kernel. Cyanide was detected in blood and liver, kidney tissue using the Conway Chloramine-T method. Histopathological evaluation of the heart, heart, kidney and brain organs was performed. Results: While the initial amygdalin amount of raw apricot seed was 27.64 mg/g, it decreased to 9.77 mg/g with the application of K-160 ͦ C-10 min bittering. The highest blood cyanide level was found to be 0.25 mg/L, while the highest ALT level was found to be 73 IU/L. Portal inflammation, congestion, single cell necrosis, and sinusoidal dilatation were observed in the liver. Conclusion:Roasting was the most important process in removing bitterness. The toxic effect of bitter apricot seed consumption on rats was seen by histopathological evaluation