Manyetik rezonans görüntüleme tetkikleri kullanılarak hafif bilişsel bozukluk- alzheimer hastalığı spektrumunda serebellum ve ponsta atrofi paternleri araştırılması
Investigation of cerebellum and pons atrophy patterns in the mild cognitive disorder- alzheimer's disease spectrum using magnetic resonance imaging techniques
- Tez No: 916078
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL NADİR GÜLEKON
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer, serebellum, atrofi, Alzheimer's disease, cerebellum, atrophy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1058
Özet
Yaşam süresindeki artışla birlikte, Hafif Bilişsel Bozukluk (HBB) veya Alzheimer Hastalığı (AH) bulunan kişi sayısı artmakta ve halk sağlığı sorunu yaratmaktadır. Bu çalışmanın amacı HBB ve AH tanısı almış bireylerde serebellum ve/veya ponsta atrofi olup olmadığı, atrofinin serebellumun hangi bölgesinde gerçekleştiği, sonuçta serebellum ve ponsun AH için spesifik bir nörogörüntüleme belirteci olarak kullanıp kullanılamayacağını araştırmaktır. Mart 2019- Mart 2020 tarihleri arasında Alzheimer's Disease Neuroimaging Initiative (ADNI) veri tabanındaki bilişsel bozukluğu olmayan, HBB ve AH tanılı 60-85 yaş aralığında 257 kişinin beyin manyetik rezonans görüntüleme (MRG) verileri retrospektif incelenerek serebellum ve ponsta atrofi paternleri araştırılmıştır. Serebellum ve/veya ponsu etkileyen ek hastalık veya travma öyküsü saptanan, atrofi analizi yapılamayan hastalar çalışmadan çıkartılmıştır. Hacim ve atrofi düzeyi analizi için Brain Anatomical Analysis using Diffeomorphic deformation (BAAD) programı kullanılırken yaş, cinsiyet ve toplam intrakraniyal hacim (TIV) kovaryans alınmıştır. En düşük Alzheimer's Disease Score (ADS) ortalaması kontrol grubundayken en yüksek ADS ortalaması AH'de saptanmıştır. Alzheimer hastalığı'nda serebellumda sol crus I ve lobül VI, sağ taraf için lobül IV-V, VI, VIII ve X daki atrofi daha yüksek bulunmuştur. Sağ pedunculus cerebellaris medius'daki atrofi AH'de daha yüksek saptanmıştır. 3 grup arasında ponstaki atrofi karşılaştırıldığında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Son yıllardaki çalışmalarla serebellumun bilişsel işlevlerdeki rolü anatomik, klinik ve işlevsel açıdan geniş bir şekilde araştırılmaktadır. Son araştırmalarda serebellumun Alzheimer hastalığındaki rolüne değinilmesine rağmen az sayıdaki çalışma serebellumun gri madde atrofi paternini araştırmıştır. Yapılan çalışmayla bu konuda literatüre katkı amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the increase in life expectancy, the number of people with Mild Cognitive Impairment (MCI) or Alzheimer's Disease (AD) is increasing, creating a public health problem. The aim of this study is to investigate whether there is atrophy of the cerebellum and/or pons in individuals diagnosed with MCI and AD, in which region of the cerebellum the atrophy occurs, and whether the cerebellum and pons can be used as a specific neuroimaging marker for AD. Between March 2019 and March 2020, brain magnetic resonance imaging (MRI) data of 257 people aged 60-85, diagnosed with MCI and AD, without cognitive impairment in the Alzheimer's Disease Neuroimaging Initiative (ADNI) database were retrospectively analyzed and atrophy patterns in the cerebellum and pons were investigated. Patients with a history of comorbidities or trauma affecting the cerebellum and/or pons, and patients for whom atrophy analysis could not be performed were excluded from the study. The Brain Anatomical Analysis using Diffeomorphic deformation (BAAD) program was used for volume and atrophy level analysis, and age, gender and total intracranial volume (TIV) were covariates. The lowest mean Alzheimer's Disease Score (ADS) was found in the control group and the highest mean ADS was found in AD. Atrophy in the left crus I and lobule VI of the cerebellum and in lobules IV-V, VI, VIII and X for the right side were found to be higher in AD. Atrophy in the right pedunculus cerebellaris medius was found to be higher in AD. No significant difference was found between the 3 groups when atrophy in the pons was compared. In recent years, the role of the cerebellum in cognitive functions has been extensively investigated from anatomical, clinical and functional aspects. Although the role of the cerebellum in Alzheimer's disease has been mentioned in recent studies, few studies have investigated the grey matter atrophy pattern of the cerebellum. The aim of this study is to contribute to the literature on this subject.