Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu birinci ve dördüncü sınıf öğrencilerinin vulva sağlığına ilişkin bilgilerinin saptanması
To assess the knowledge of vulva health of the first and fourth year students at the nursing school of Hacettepe University
  1. Tez No: 91608
  2. Yazar: BAŞAK DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LALE TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Vulva sağlığı, perine hijyeni, kadında genito-üriner enfeksiyonlar, hemşirelik, Vulva health, perineal hygiene, female genito-urinary infections, nursing
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Demirtaş, B., Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Birinci ve Dördüncü Sınıf Öğrencilerinin Vulva Sağlığına İlişkin Bilgilerinin Saptanması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Jlnstitüsü Doğum Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2000. Araştırma, Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu birinci ve dördüncü sınıf öğrencilerinin vulva sağlığına ilişkin bilgilerini belirlemek, vulva sağlığı bilgileri arasında fark olup olmadığını ortaya çıkarmak amacıyla tanımlayıcı ve karşılaştırmalı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evren ve örneklemini Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu birinci ve dördüncü sınıfta bulunan 146 öğrenci oluşturmuştur. Birinci sınıfta 4, dördüncü sınıfta 6 öğrenci Sağlık Meslek Lisesi çıkışlıdır.Bu öğrenciler lisede okudukları müfredat gereği bu konuda ön bilgiye sahip olabilecekleri düşünülerek araştırmaya jdahil edilmemiştir. Veriler soru kağıdı ile toplanmıştır. Soru kağıdında öğrencilerin tanıtıcı özelliklerine ilişkin bilgi verebilecek sorular ve vulva sağlığına ilişkin bilgilerini saptamaya yönelik sorular yer almaktadır. Elde edilen veriler gruplandıktan sonra çetelenerek değerlendirilmiştir. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde yüzdelik hesaplan ile ki-kare önemlilik testinden yararlanılmıştır. Araştirmadan elde edilen sonuçlara jjöre, birinci sınıfta bulunan öğrencilerin %49.1'i 17-19 yaş grubunda, dördüncü sınıfta bulunan öğrencilerin %82.0'ı 20-22 yaş grubundadır. Yaş grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuş; oniki yaşına kadar yaşadıktan yer, annenin eğitim durumu, annenin mesleği ile ilgili gruplar arası fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Normal vajinal akıntının özelliklerini doğru bilen öğrencilerin oram birinci sınıfta %14.0, dördüncü sınıfta ise %78.7'dir. Anormal vajinal akıntının özelliklerini doğru bilen öğrencilerin oranı birinci sınıfta %15.8, dördüncü sınıfta %91.0'dır.“Vulvada gözlenen hangi durumlar anormal olarak kabul edilir”sorusuna en yüksek oranda“anormal akıntı”doğru yanıtı gelmiştir. Bu yanıtı veren öğrencilerin oranı birinci sınıfta %21.1 iken dördüncü sınıfta bu oran%73.0'dır.“Vulva kanserinin erken tanısında kadının kendisinin yapabileceği uygulamalar nelerdir”sorusuna birinci sınıfta bulunan öğrencilerin %66.6'sı, dördüncü sınıfta bulunan öğrencilerin %85.4'ü“düzenli jinekolojik muayene”yanıtı ile birinci sınıfların %38.6'sı, dördüncü sınıfların %95.5'i“anormal bulguların gözardı edilmemesi”yanıtı ile doğru cevap vermişlerdir. Vulva sağlığına ilişkin olarak“Vajinal ve üriner enfeksiyonlara yatkınlığı hazırlayıcı faktörler nelerdir”sorusuna en yüksek oranda“Vulva temizliğine dikkat edilmemesi”yanıtı ile doğru cevap verenlerin oranı birinci sınıflarda %68.4, dördüncü sınıflarda %84.3'tür.“Sağlıklı bir hijyenik bağın özellikleri nasıl olmalıdır”sorusuna“tek kullanımlık olması”gerektiğini ifade eden öğrencilerin oranı birinci sınıfta %22.8, dördüncü sınıfta %60.7'dir. Adet günlerinde“banyo sıklığına”ilişkin soruya birinci sınıfta bulunan öğrencilerin %8.8'i, dördüncü sınıfta bulunan öğrencilerin %21.3'ü doğru cevap vermiştir.“Hijyenik bağın kullanımı sırasmda ej hijyeninde nelere dikkat edilmelidir”sorusuna birinci sınıfta bulunan öğrencilerin %19.3'ü doğru cevap verirken, dördüncü sınıfta bu oran %84.3'tür. Araştırmanın sonucunda dördüncü sınıf öğrencilerinin birinci sınıf öğrencilerine göre vulva sağlığına ilişkin bilgilerinin daha fazla olduğu ve bu iki sınıf arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır. Ancak, dördüncü sınıf öğrencilerinin önemli bir kısmının konuya ilişkin bilgilerinin beklenenden daha düşük olduğu da bulunmuştur. Elde edilen veriler doğrultusunda dördüncü sınıflarda vulva sağlığına ilişkin bilgi eksikliği saptanan konularda Doğum-Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği ders programının düzenlenmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Demirtaş, B., To asses the knowledge of vulva health of the first and fourth year students at the nursing school of the Hacettepe University. Hacettepe University, Health Sciences Institute Gynecologic and Obstetric Nursing Programme Master Thesis, Ankara^OOO. This research was descriptively and comparatively done to assess the knowledge of vulva health of the first and fourth year students at the nursing school of the Hacettepe University and to find out if there is any difference between their knowledge of vulva health. The population and sample of the study consist of 146 first and fourth year nursing school students of the Hacettepe University. 4 first year and 6 fourth year students are vocational health high school graduates. These students were not included in the study because they were thought to have preliminary information about the subject as a result of the curriculum taught in vocational health high schools. The data were collected by using a questionnaire. On the questionnaire were the questions asked both to obtain information about the students' identities and to determine their knowledge of vulva health. The data obtained were grouped and analyzed. Percentage calculations and chi-square tests were used in the statistical analysis of the data. According to the results obtained in the study, 49.1% of the first year students belong to the 17-19 age group, 82% of the fourth year students are in the 20-22 age group. The difference among age groups is statistically significant With regard to place lived in until 12 years of age, mother's education and mother's job, the difference among groups is not statistically significant The percentage of the students who know the characteristics of normal vaginal discharge is 14.0% in the first year whereas it is 78.7% in the fourth year. The percentage of those who know the characteristics of abnormal vaginal discharge is 15.8% in the first year, while it is 91.0% in the fourth year. The answer given at the highest rate to the question“which cases observed in the vagina can be considered to be abnormal?”was“abnormal discharge”. The percentageIV of the students who gave this answer is 21.1% in the first year while it is 73.0% in the fourth year. To the question“what can women themselves do for the early detection of vulva cancer?”, 66.6% of the first year students and 85.4% of the fourth year students gave the answer“regular gynecologic examination”and 38.6% of the first year students and 95.5% of the fourth year students gave the answer“not to ignore abnormal findings”and both answers are correct. To the question“what are the factors which pave the way for vaginal and urinary infections”, 68.4% of those in the first year and 84.3% of those in the fourth year gave the correct answer“not paying attention to vulva cleanlinness”. The percentage of the students who gave the answer“disposable”to the question“what are the qualities of a healthy hygienic pad?”is 22.8% in the first year and 60.7% in the fourth year. 8.8% of the first year and 21.3% of the fourth year students correctly answered a question concerning“the frequency of baths”during menstruation periods.The percentage of the students who correctly answered the question“what should be done concerning hand hygien when using hygienic pads?”is 19.3% in the first year and 84.3% in the fourt year. In this study, it was found that the fourth year students have much more knowledge of vulva health than the first year students do and the difference between the two is statistically significant However, a good number of fourth year students have less knowledge about the subject than expected. As a result of the study, it is recommended that the program of the course“Obstetric and Gynecologic Health Nursing”be revised by taking into account the areas in which knowledge deficiency was determined in the fourth year students.