Travma mağduru mülteci ve sığınmacılarla çalışan meslek elemanlarının ruhsal sorunları üzerine karşılaştırma gruplu bir değerlendirme çalışması
A controlled study of psychological reactions to working with traumatized asylum-seekers and refugees
- Tez No: 358824
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU ŞALCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: travma mağdurlarıyla çalışmak, Dolaylı Travmatizasyon, İkincil Travmatik Stres, mülteci, sığınmacı, Vicarious Traumatization, Secondary Traumatic Stress. Working with traumatized populations, refugees, asylum-seekers
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Travmaya dolaylı yoldan maruz kalmanın etkileri literatürde tartışılan konulardandır. Bu araştırmanın amacı, travma mağduru mülteci ve sığınmacılara hizmet veren kurumlarda çalışan kişilerde travma hikayelerine maruz kalma yoluyla gelişen ikincil travmatik stres ve dolaylı travmatizasyon belirtilerini bir kontrol gurubu ile karşılaştırarak incelemektir. Araştırmanın örneklemi (N = 245), travma mağduru mülteci ve sığınmacılara hizmet veren kurumlarda çalışan, farklı mesleklerden yaşları 20 - 60 arasında değişen 135 (81 Kadın, 54 Erkek) katılımcı ve okullarında çalışan, yaşları 22 - 64 arasında değişen 108 öğretmen (71 Kadın, 37 Erkek) katılımcıdan oluşmaktadır. Katılımcılara, Travma Mağdurları ile Çalışanlar için Psikolojik Değerlendirme Ölçeği, Depresyon Değerlendirme Ölçeği ve Genel Sağlık Anketi uygulanmıştır. Analizler mültecilerle çalışan grubun dinledikleri kişisel sorunların şiddetini daha ağır algıladığını; iş yaşamlarının kendilerinde daha fazla sıkıntı yarattığını; yaptıkları işle ilgili eğitim ve süpervizyonlarını daha az yeterli algıladıklarını göstermiştir. Mültecilere hukuki destek veren kurumlarda çalışanların öğretmen grubuna göre daha fazla ikincil travmatik stres, dolaylı travmatizasyon, depresyon ve somatizasyon belirtileri geliştirdiği, daha şiddetli öznel sıkıntı çektikleri ve daha fazla psikolojik yardım ihtiyacı duydukları bulunmuştur. Mültecilerle çalışan kişilerde ikincil travmatik stres ve dolaylı travmatizasyon belirtileri için en önemli risk faktörlerinin; travma hikayelerine maruz kalma sıklığı, yapılan işle ilgili yaşanan sıkıntı düzeyi ve yapılan işle ilgili yeterli seviyede eğitim ve süpervizyon desteği almamak olduğu bulgulanmıştır. Bu bulgulardan yola çıkılarak, mültecilere hizmet veren kurumlarda çalışanlara sağlanan psikolojik destek hizmetlerinin arttırılması, psikolojik travma hakkında bilgilendirici eğitimlerin verilmesi ve düzenli süpervizyon sağlanmasına ihtiyaç olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The effects of indirect trauma exposure is one of the issues discussed in trauma literature. This study aims at examinining symptoms of secondary traumatic stress and vicarious traumatization in case workers working at organizations offering services to traumatized asylum-seekers and refugeesusing a control group. Sample (N = 245) consisted of 135 refugee case workers (81 women, 54 men) between ages of 20 - 60 working at different organizations and 108 teachers (71 Women, 37 Men) between ages of 22 – 64 working at different schools. They were assessed with“Psychological Assessment Scale for Trauma Workers,”“Depression Rating Scale”and“General Health Questionnaire.”The results showed that compared to teachers case workers perceived personal experiences of clients as more severe, more distress at job, and lower perceived sufficiency of training and supervision for the work. Compared to teachers, case workers working in organizations providing legal services to asylum-seekers and refugees reported more severe symptoms of secondary traumatic stress, vicarious traumatization, depression and somatization. They also scored higher on ratings of subjective distress and expressed more need for psychological help. Risk factors for secondary traumatic stress and vicarious traumatization were exposure frequency to trauma stories, perceived distress of working with recipients, and perceived suffciency of training and supervision. These findings suggested that case workers at organizations offering services to asylum-seekers and refugees need to be provided with regular psychological assistance, more training in psychological trauma and regular supervision for their work.