Üniversite öğrencilerinin duygusal zeka düzeyi ile öfke ifadestilleri ve depresyon düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the emotional i̇ntelligence level of university students and anger expression styles and depression levels
  1. Tez No: 916096
  2. Yazar: ÖZLEM ÖDEMİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Öfke, Öfke İfade, Depresyon, Emotional Intelligence, Anger, Anger Expression, Depression
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Duygularımız, çevremizle olan en yakın etkileşimlerimiz hakkında her şeyden daha fazla bilgi vermektedir. İnsanların ve koşulların nasıl değerlendirileceğini ve sorunların sadece kendimiz ve kendi iyiliğimizle ilgili bir şekilde nasıl ele alınacağını göstermektedirler. Bu kapsamda üniversite öğrencilerinin duygusal zeka düzeyi ile öfke ifade stilleri ve depresyon düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada ilişkisel modeli kullanılmıştır. Araştırma evreni 2021-2022 eğitim öğretim yılında üniversite öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise 18 yaş ve üzeri 300 öğrenci ile seçkisiz örnekleme yöntemlerinden uygun örnekleme yöntemi kullanılarak oluşturulmuştur. Katılımcıların kişisel bilgilerine ulaşmak amacıyla araştırmacı tarafından oluşturulan Demografik Bilgi Formu, Duygusal Zeka Ölçeği, Öfke-Öfke Tarz Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma bulgusunda iyimserlik ruh halinin düzenlenmesi ile duygusal zeka düzeyleri arasında çok güçlü düzeyde; duyguların kullanımı düzeyleri arasında güçlü düzeyde; duyguların değerlendirilmesi düzeyleri arasında orta düzeyde pozitif yönlü ve anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Buna göre bireylerde iyimserlik ruh halinin düzenlenmesi düzeyleri arttıkça duyguların kullanımı, duyguların değerlendirilmesi ve duygusal zeka düzeylerinin de arttığı gözlenmiştir. Araştırmada öfke dışta, öfke kontrol ve depresyon düzeylerinin duygusal zekayı negatif yönde yordadığı tespit edilmiştir. Bu çalışma üniversite öğrencileri üzerinde sınırlandırılmıştır. Elde edilen bulguların genele yayılabilmesi için araştırmanın daha geniş örneklemler üzerinde tekrarlanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Our emotions provide more information about our closest interactions with our environment than anything else. They show how people and conditions are evaluated and how to handle problems in a way only about ourselves and our own good. In this context, it is aimed to examine the relationship between the emotional intelligence level of university students and the level of anger expression and depression. The relationship model was used in the research. The research universe consists of university students in 2021-2022 academic year. The sample of the study was created by using 300 students aged 18 years and over using the appropriate sampling method from selected sampling methods. In order to reach the personal information of the participants, the Demographic Information Form, Emotional Intelligence Scale, Anger-Authority Style Scale and Beck Depression Scale were applied. In the finding of research, optimism is very strong among the regulation of the mood and the levels of emotional intelligence; Among the levels of use of emotions; Among the levels of evaluation of emotions, moderate positive and significant relationships were found. Accordingly, as the level of regulation of optimism in individuals increased, the use of emotions, the evaluation of emotions and emotional intelligence levels increased. In the study, anger outdoors, anger control and depression levels were found to exhilarate emotional intelligence negatively. This study is limited to university students. In order to spread the findings to the general, the research may be repeated on wider samples.