Panik bozukluk ve depresyon yaşayan bireylerin umutsuzluk, olumsuz tutum ve bilişsel kaçınma düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of the relations between hope &negativeattitudes & cognitive avoidance and panicdisorder&depression
- Tez No: 916099
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDE ÇELİKAY SÖYLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, panik bozukluk, umutsuzluk, olumsuz tutum, bilişsel kaçınma, Depression, panic disorder, hopelessness, negative attitude, cognitiveavoidance
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmanın amacı“Panik bozukluk”ve“depresyon”yaşayan bireyler olmaküzereiki grubun“umutsuzluk”“problemlere karşı olumsuz tutum”ve“bilişsel kaçınma”düzeylerinin karşılaştırılmasıdır. Bu çalışma DSM-5 tanı kriterlerine göre depresyonve panik bozukluk tanısı almış bireylerin umutsuzluk düzeyleri, problemlerekarşı olumsuz tutum düzeyleri ve bilişsel kaçınma düzeyleri arasındaki ilişkilerinkarşılaştırılması amacıyla, nedensel karşılaştırma yöntemiyle yapılan bir araştırmadır. Araştırmanın genel evreni Türkiyede yaşayan DSM-5 kriterlerine göre panikbozukluk ve depresyon tanısı almış bireylerdir. Bu genel evren içinden Gaziantepilinde bulunan özel bir psikiyatri kliniğine gelen araştırmaya gönüllü olarakkatılan164 kişiden örneklem oluşturulmuştur. Örneklem grubuyla yüzyüze görüşülmüştür. Katılımcılara öncelikle onam formu hazırlanmış ve sunulmuştur. Sosyodemografikbilgi formu, Beck Umutsuzluk Ölçeği (BUÖ), Problemlere karşı Olumsuz TutumÖlçeği (POTÖ), Bilişsel Kaçınma Ölçeği (BKÖ) veri toplama araçları olarakkullanılmıştır. Araştırma kapsamındaki panik bozukluk ve depresyon tanısı alanbireylerin Beck Umutsuzluk Ölçeği puanları, Problemlere karşı Olumsuz TutumÖlçeği puanları ve Bilişsel Kaçınma Ölçeği genel puanları ile ölçeğinalt boyutlarından almış oldukları puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeydefark olmadığı görülmektedir. Panik bozukluk tanısı alan ve depresyon tanısı alaniki gruptaki katılımcıların Problemlere karşı Olumsuz Tutum Ölçeği puanları ve Bilişsel Kaçınma Ölçeği genel puanları ile Düşünceleri değiştirme İmgelerin düşünceyedönüştürülmesi, Oyalanma, Tehdit edici uyaranlardan kaçınma ve Düşüncelerinbastırılması alt boyutlarından almış oldukları puanlar benzer bulunmuştur. Bubağlamda panik bozukluk ve depresyon yaşayan bireylerin umutsuzluk düzeylerini düşürecek, kaçınma davranışlarını ve olumsuz tutumlarını azaltacaksosyal etkinlikler düzenlenmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the levels of“hopelessness”“negative attitudetowards problems”and“cognitive avoidance”of two groups, individualsexperiencing“panic disorder”and“depression”. This study is a research conducted by causal comparison method in order to comparethe relations between hopelessness levels, negative attitudes towards problems andcognitive avoidance levels of individuals diagnosed with depression andpanicdisorder according to DSM-5 diagnostic criteria. Study includes individuals who have visited a private psychiatry clinic in Gaziantepand are diagnosed with panic disorder and depression according to DSM-5 criteria. Asample was formed from 164 individuals who voluntarily participated in the researchfrom this population. The sample group was interviewed face to face. First, a consent form was prepared and presented to the participants. Sociodemographic informationform, Beck Hopelessness Scale (BHS), Negative Problem Orientation Questionnaire(NPOQ), and Cognitive Avoidance Questionnaire (CAQ) were used as datacollection tools. It is observed that there is no statistically significant difference between theBeckHopelessness Scale scores, Negative Problem Orientation Questionnaire scores, andCognitive Avoidance Questionnaire scores of individuals diagnosed withpanicdisorder and depression within the scope of the study, and the scores they got fromthe sub-dimensions of the scale Negative Problem Orientation QuestionnaireandCognitive Avoidance Questionnaire scores of the participants in the twogroupsdiagnosed with panic disorder and depression were found to be similar insub-dimensions of Changing thoughts, Conversion of images into thoughts, Procrastination, Avoidance of threatening stimuli, and Suppression of thoughts. Inthis context, social activities that would reduce hopelessness, avoidance behaviorsand negative attitudes of individuals with panic disorder and depressioncanbeorganized. Activities where these individuals can easily express themselvesinsociety can be organized.