Kronik servisit tedavisinde LEEP (Loop Elektrosurgical Excision Procedure) ve Krioterapi'nin karşılaştırılması
  1. Tez No: 91616
  2. Yazar: ÜNVER PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Chronic cervicitis, LEEP, cryotherapy, transformation zone -VIM
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET a) Çalışmanın amacı: Çalışmada, jinekolojik muayene sırasında morfolojik olarak bulguları kronik servisiti düşündüren semptomatik olguları krioterapi veya LEEP ile tedavi ederek, bu iki yöntemi etkinlik, hasta to leransı, yara iyileşmesi ve morbidite açısından karşılaştırmak, ayrıca LEEP ile çıkarılan spesimenlerin (piyeslerin) histopatolojik sonuçlarını ortaya koymak, amaçlandı. Bu çalışma, Ondokuz. Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kadın Has talıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda 1999-2000 yılları arasında yapılmış prospektif bir çalışmadır. b) Uygulanan yöntemler: Vajinal akıntı şikayeti ile polikliniğimize başvuran ve yapılan jinekolojik muayenede kronik servisit veya kronik erozyone servisit ön tanısı almış, 25-50 yaş grubunda, doğum yapmış, gebe olmayan ve doğum kontrolü uygulayan 60 olgu çalışma kapsamına alındı. Olgulardan ayrıntılı anamnez alınarak demografik özellikleri sorgulandı. Herhangi bir destrüktif veya eksizyonel servikal müdahale öyküsü bulunan ol gular çalışma kapsamına alınmadı. Tedavi öncesi bütün olgular sitolojik ve kol- poskopik olarak değerlendirildi. Servikal smear sonucu Papanicolaou sistemine göre Class II olan ve anormal kolposkopik bulgulardan herhangi biri tespit edilmeyen 30 olguya kri oterapi uygulandı. Sitolojik ve kolposkopik özellikleri krioterapi yapılan grupla aynı olan 27 olgu ile sitolojik ve kolposkopik olarak anormal bulguları olan üç ol guya olmak üzere yine toplam 30 olguda LEEP uygulandı. Krioterapi uygulanmasında; herhangi bir anestezi yapılmadan gaz ola- -ıv-rak N O (azot monooksit) salıveren cihaz ile dondurma -eritme- dondurma (fre- eze-thaw-refreeze) yöntemi kullanıldı. LEEP uygulanmasında; lokal anestezi sonrası elektrocerrahi jeneratörü ile loop elektrodlar kullanarak kesme işlemi, küresel (topuz) elektrodlar kullanarak koterizasyon gerçekleştirildi. Bütün olgular tedaviden sonra birinci hafta ile bir ve üçüncü aylarda kontrole çağrıldı. Morfolojik muayene bulguları, olguların şikayetleri ve komp- likasyonlarla ilgili bulgular ile LEEP yapılan olguların piyeslerinin histopatolojik sonuçları kaydedildi. Elde edilen verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesi "Ki-kare, Student-t ve Fisher kesin ki-karen testleri ile yapıldı c) Çalışmanın Bulguları: Bulgularda sırasıyla rakamlar önce LEEP ol gularının, sonraki ise krioterapi olgularının sonuçlarına aittir; Olguların yaş ortalaması = 35.17+ 1.0- 32.8 + 0.9 yaş (p>0.05) Evlenme yaşı = 19.1 ±0.5- 19.5 + 0.5 yaş (p>0.05) Ortalama parite ş 2.9 ± 0.2 - 2.6 ± 0.2 doğum (p>0.05) Ortalama işlem süresi = 9.8 ± 0.4 - 6.7 ± 0.5 dakika (p0.05) Tek uygulama sonrası iyileşme = %100 - 76.66 (p0.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: To compare efficiency, patient tolerance, wound improvement and morbidity of cryotherapy and LEEP (Loop Electrosurgical Excision Procedure) in the treatment of chronic cervicitis and to evaluate histopathologically all of the specimens removed by LEEP. Design: Prospective study. Material and methods: 60 parous, non-pregnant women with visible and palpatory findings and the clinical diagnosis of chronic cervicitis were included in this study who applied to our clinic with the complaint of persistent vaginal discharge. LEEP or cryotherapy were performed to every patient after cytologic and colposcopic examinations. In three of these 60 cases there were abnormal cervical smears (Papanicolaou Class III). All three of them were included to this study but were treated with LEEP. Results: The first values as follows are of the LEEP cases and subsequent with cryotherapy cases. The mean age was: 35.17+1.0 - 32,8+0.9 years (NS), mean marriage age 19.1+0.5 - 19.5+0.5 (NS), mean parity: 2.9±0.2 - 2.6+0.2 (NS), mean operation time: 9.8+0.4 - 6.7+0.5 minutes (S). The intraoperative bleeding was: 30-0 cases, secondary heavy S: significant, NS: non-significant -VII-bleeding: 5-0 cases, spotting bleeding: 100 - 16.6% (S), vaginal discharge: 30-30 cases, cervical stenosis and secondary infection were: 0-0 case, dysmenorrhea was: 3-0 cases, postcoital bleeding: 13.33 - 3.33% (NS). Cure rates after the first course of therapy were 100 - 76.66% (S), Overall cure rates after the second course of cryotherapy (only seven cases) were 100 - 93.33% (NS). The cost of therapy was 1 75 USD - 41 USD (S). In six of thirty LEEP cases, the histopathological examination revealed precancerous lesions. The preoperative cervical cytologic and colposcopic examinations in three of these six patients'were normal. The cases who reported“no pain”were 76.66 - 100%. Conclusion: LEEP and cryotherapy in the treatment of chronic cervicitis are simple, fast, effective, safe, well tolerated, general anesthesia is not needed and can easily be performed as an office procedure. LEEP provides a good histologic specimen. The cost of therapy and incidence of morbidity in LEEP cases were higher than cryotherapy cases. As a result, chronic cervicitis is still a common disorder. LEEP is an expensive and invasive method. Cryotherapy must be performed especially in the treatment of patients with chronic cervicitis that have been evaluated well for precancerous lesions that is profited by cytology, colposcopy and punch biopsies.