Fonksiyonel ovaryan rezervin değerlendirilmesinde laboratuvar yöntemleri ve ultrasonografinin yeri
The Value of laboratory tests and ultrasonography in evaluating functional ovarian reserve
  1. Tez No: 91615
  2. Yazar: MEHMET OKAN ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAKAN KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ovaryan Rezerv, Bazal FSH, CCCT, GAST, Ovaryan Hacim, Ovarian Reserve, Basal FSH, CCCT, GAST, Ovarian Volume
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
36 ÖZET Fonksiyonel Ovaryan Rezervin Değerlendirilmesinde Laboratuvar Yöntemleri Ve Ult.rasonografinin Yeri Bu çalışmada ovaryan rezerv değerlendirilmesinde bazal FSH, Klomifen Sitrat challange test (CCCT), GnRH agonist stimülasyon test (GAST) ve ovaryan hacim testleri ile gelişen follikül sayısı ve kullanılan toplam FSH miktarı arasındaki ilişki araştırılarak ovaryan rezerv belirlenmesinde yararlılıkları araştırıldı. Bazal FSH testi için siklusun 3. günü kanda FSH düzeyi belirlendi ve bunun gelişen follikül sayısı ve kullanılan rekombinant FSH miktarı arasındaki korelasyonu araştırıldı (sırasıyla, Korelasyon Katsayısı (KK)= - 0.705, P=0.001 ; KK= 0.636, P=0.005). CCCT için siklusun 3. günü FSH düzeyi belirledikten sonra siklusun 5-9. günleri arasında 5 gün süreyle klomifen sitrat verildi ve siklusun 10. günü FSH düzeyine bakıldı. Siklus 10. günü FSH düzeyi ile gelişen follikül sayısı ve kullanılan rekombinant FSH miktarı arasındaki ilişki araştırıldı (sırasıyla, KK= -0.661, P=0.003 ;KK= 0.583, P=0.011). GAST için siklusun 2. günü kanda E2 düzeyi belirlenip 1 mg buserelin asetat s.c uygulandı. 24 saat sonra kandaE2 düzeyi belirtendi. E2 düzeyindeki artış ile gelişen folikül sayısı ve kullanılan rekombinant FSH miktarı arasındaki ilişki araştırıldı (sırasıyla, KK= 0.505, P=0.079 ; KK=-0.381, P=0.199). Ovaryan hacim belirlenmesi siklusun 3. günü yapıldı ve bununla gelişen folikül sayısı ve kullanılan rekombinant FSH miktarı arasındaki ilişki araştırıldı (sırasıyla, KK=0.843, P=0.0001 ; KK=-0.751, P=0.0001). Sonuç olarak; ovaryan rezerv değerlendirilmesinde ovaryan hacim ölçümünün diğer testlerden daha fazla belirleyici olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
37 SUMMARY The Value Of Laboratory Tests And Ultrasonography In Evaluating Functional Ovarian Reserve The correlation between basal FSH levels, clomiphene citrate challange test (CCCT), GnRH-a stimulation test (GAST), ovarian volume and the number of developing follicles and recFSH doses was investigated and their usefulness in predicting ovarian reserve was assessed. Basal levels of FSH was measured on cycle day 3 and the correlation between basal FSH levels and the number of developing follicles and the dose of recFSH was assessed ( correlation coefficient (cc)= -0.705, P= 0.001; CC= 0.636, P= 0.005, respectively) The CCCT combines measurement of serum FSH levels during the interval of recruitment in early follicular phase (cycle day 3) and then 1 week later (cycle day 10) following 5 days of clomiphene citrate therapy (100mg/day) given on cycle days 5-9. The correlation between FSH level on day 10 and the number of developing follicles and the dose of recFSH was assessed (cc= -0.661, P= 0.003; cc= 0.583, P=0.011, respectively). GnRH-a Stimulation Test (GAST): The change in E2 level was determined from cycle day 2 to 3 after the subcutaneous administration of 1 mg busereline acetate. The correlation was assessed between the increase in E2 level and the number of developing follicles and the administered dose of recFSH (cc:0.505, P=0.079; cc= -0.381, P= 0.199, respectively). Ovarian volume were measured on cycle day 3 and the correlation between ovarian volume and the number of developing follicles and the dose of recombinant FSH was assessed ( cc: 0.843, P= 0.0001; cc: -0.751, P= 0.0001, respectively) In conclusion; evaluation of ovarian volume seems to be more sensitive marker of ovarian reserve than basal FSH level, CCCT and GAST.