Mitral kapak cerrahisinde konvansiyonel sternotomi ve minimal invaziv yaklaşımın sonuçlarının karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of the results of conventional sternotomy and minimally invasive approach in mitral valve surgery
  1. Tez No: 916178
  2. Yazar: GİZEM IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN LEVENT MAVİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Mitral kapak replasmanı, minimal invaziv cerrahi, konvansiyonel sternotomi, Mitral valve replacement, minimally invasive surgery, conventional sternotomy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Günümüzde mitral kapak hastalıklarının tedavisinde minimal invaziv cerrahi yaklaşımları giderek artmaktadır. Bu çalışmamızda mitral kapak hastalıklarında konvansiyonel sternotomi ve minimal invaziv yaklaşımın postoperatif sonuçlarını karşılaştırmayı amaçladık. Gereç̧ ve Yöntem: Tek merkezli ve retrospektif olarak planlanan çalışmamızda Mart 2019-Haziran 2024 tarihleri arasında mitral kapak cerrahisi geçiren hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastalar minimal invaziv kardiyak cerrahi (MICS) ve median sternotomi (MS) grupları olarak ikiye ayrıldı. Hastaların preoperatif, intraoperatif ve postoperatif verileri karşılaştırıldı. Bulgular: Toplam 121 hasta çalışmaya dahil edildi. MICS grubunda 61, MS grubunda 60 hasta değerlendirildi. Her iki grup preoperatif klinik özellikler ve demografik veriler açısından benzerdi. Kardiyopulmoner baypas ve kros klemp süresi minimal invaziv cerrahi grubunda anlamlı olarak daha uzundu. (p0,05) Her iki grupta hastaların toplam mortalite ve kardiyovasküler mortaliteye bağlı sağkalım analizinde de anlamlı fark bulunmadı. (p>0,05) Sonuç: Minimal invaziv cerrahide uzun kardiyopulmoner baypas ve kros klemp süresinin postoperatif sonuçlar ve sağkalım üzerine etkisi yoktur. Minimal invaziv cerrahi günümüzde mitral kapak hastalığının tedavisinde etkin ve güvenli bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Aim: In recent years, the use of minimally invasive surgical approaches in the treatment of mitral valve diseases has been increasing. In this study, we aimed to compare the postoperative outcomes of conventional sternotomy and minimally invasive approaches in mitral valve diseases. Materials and Methods: Our study, designed as a single-center retrospective study, included patients who underwent mitral valve surgery between March 2019 and June 2024. The patients were divided into two groups: the minimally invasive cardiac surgery (MICS) group and the median sternotomy (MS) group. Preoperative, intraoperative, and postoperative data of the patients were compared. Results: A total of 121 patients were included in the study. Sixty-one patients were evaluated in the MICS group, and 60 patients were evaluated in the MS group. Both groups were similar in terms of preoperative clinical characteristics and demographic features. Cardiopulmonary bypass and cross-clamp times were significantly longer in the minimally invasive surgery group (p0.05). Survival analysis for total mortality and cardiovascular mortality also revealed no significant differences between the two groups (p>0.05). Conclusion: Prolonged cardiopulmonary bypass and cross-clamp times in minimally invasive surgery do not affect postoperative outcomes or survival. Minimally invasive surgery is an effective and safe method for the treatment of mitral valve disease.