Evcil kedilerde feline panlökopeni enfeksiyonunun immünokromatografik ve moleküler yöntemler ile araştırılması
Investigation of feline panleukopenia infection in domestic cats with immunochromatographic and molecular methods
- Tez No: 916179
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE KAAN TEKELİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Feline Panlökopeni Virüsü (FPV), Kedi Gençlik Hastalığı, Kedi Parvovirüs, RT-PCR, İmmünokramotografi, Feline Panleukopenia Virus (FPV), Feline Panleukopenia, Feline Distemper, Feline Parvovirus, Feline Hemorrhagic Enteritis, RT-PCR, Immunochromatography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Kedi Panlökopeni (FP), hem evcil hem de yabani kedigillerde yüksek bulaşıcılık ve ölüm oranları ile seyreden, Feline Panlökopeni Virüsü (FPV) tarafından oluşturulan ölümcül bir viral hastalıktır. FPV, Parvoviridae ailesine ait, zarfsız, küçük boyutlu, tek sarmallı bir DNA virüsüdür. FPV, özellikle hızla bölünen hücreleri hedef alarak bağırsak epitel hücrelerinde hasar, kemik iliği baskılanması ve lenfoid dokuların yıkımına yol açar. Klinik olarak panlökopeni, enteritis ve immünosupresyon belirtileri görülür. Şiddetli ishal, hızlı sıvı kaybı ve elektrolit dengesizlikleri nedeniyle yüksek ölüm oranları meydana gelir. Virüs, enfekte hayvanların dışkı, idrar, tükürük gibi vücut sıvıları yoluyla yayılır ve çevrede uzun süre bulaşıcılığını korur. Bu durum, toplu yaşam alanlarında kontrolü zorlaştırır. FP enfeksiyonlarının önlenmesinde etkin koruma sağlayan inaktive veya modifiye canlı FPV aşıları yaygın olarak kullanılmaktadır. Aşıların düzenli uygulanması, hastalığın görülme sıklığını ve ölüm oranlarını azaltmıştır. Tedavi doğrudan antiviral bir yöntem içermese de erken tanı, iyi bakım ve destekleyici tedaviler mortaliteyi azaltabilir. Tanıda dışkı örnekleri tercih edilir. Virüs izolasyonu, ELISA, PCR, RT-PCR, immünofloresan ve lateral immünokromatografik testler gibi yöntemler kullanılır. Çalışmamızda, aşısız ve doğal olarak enfekte olmuş kedilerden alınan dışkı örneklerinde FP enfeksiyonu araştırılmıştır. Lateral immünokromatografik test ile %23,8; RT-PCR ile %26,19 pozitif sonuç elde edilmiştir. RT-PCR, az miktarda virüs varlığında dahi hassas bir tanı sunarken, lateral immünokromatografik testler, ekonomikliği ve pratik kullanımıyla öne çıkmaktadır. Bu yöntemlerin kombinasyonu, erken tanı ve hastalık kontrolünde etkili araçlar olarak veteriner hekimlik pratiğinde önemli bir yer tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
Feline Panleukopenia (FP) is a fatal viral disease caused by Feline Panleukopenia Virus (FPV) with high contagiousness and mortality rates in both domestic and wild felines. FPV is a non-enveloped, small-sized, single-stranded DNA virus belonging to the Parvoviridae family. FPV specifically targets rapidly dividing cells, causing damage to intestinal epithelial cells, bone marrow suppression, and destruction of lymphoid tissues. Clinically, panleukopenia, enteritis, and immunosuppression are observed. High mortality rates occur due to severe diarrhea, rapid fluid loss, and electrolyte imbalances. The virus spreads through body fluids such as feces, urine, and saliva of infected animals and remains contagious in the environment for a long time. This makes control difficult in communal living areas. Inactivated or modified live FPV vaccines, which provide effective protection against FP infections, are widely used. Regular administration of vaccines has reduced the incidence and mortality rates of the disease. Although the treatment does not include a direct antiviral method, early diagnosis, good care and supportive treatments can reduce mortality. Stool samples are preferred for diagnosis. Virus isolation, ELISA, PCR, RT-PCR, immunofluorescence and lateral immunochromatographic tests are used. In our study, FP infection was investigated in stool samples taken from unvaccinated and naturally infected cats. 23.8% positive results were obtained with lateral immunochromatographic test and 26.19% with RT-PCR. While RT-PCR provides a sensitive diagnosis even in the presence of small amounts of virus, lateral immunochromatographic tests stand out with their economy and practical use. The combination of these methods has an important place in veterinary practice as effective tools in early diagnosis and disease control.