18-45 yaş arası yetişkin bireylerde cinsel mitlerin evlilik kaygısı üzerine etkisi
The effect of sexual myths on marital anxiety in adults aged 18–45
- Tez No: 1009536
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM UNCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Cinsel mitler, Evlilik kaygısı, Kaygı, Sosyodemografik özellikler, Yetişkin, Sexual myths, Marriage anxiety, Anxiety, Sociodemographic characteristics, Adults
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, 18–45 yaş arası yetişkin bireylerde cinsel mit düzeyinin evlilik kaygısı üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca cinsel mitlerin alt boyutları ile evlilik kaygısı arasındaki ilişkinin ve bu değişkenlerin sosyodemografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığının değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı tipte planlanan çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi 36 No'lu Ertuğrul Aile Sağlığı Merkezimize kayıtlı gönüllü katılımcılarla yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak sosyodemografik bilgi formu, Cinsel Mitler Ölçeği ve Evlilik Kaygı Ölçeği kullanılmıştır. Veriler anonim olarak toplanmış ve istatistiksel analizler SPSS programı ile gerçekleştirilmiştir. Nicel değişkenler arasındaki ilişkiler Spearman korelasyon analizi ile incelenmiş, sosyodemografik değişkenlere göre grup karşılaştırmaları uygun parametrik ve nonparametrik testlerle değerlendirilmiştir. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Analizler sonucunda cinsel mitler toplam puanı ile evlilik kaygısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Bununla birlikte, cinsel mitlerin bazı alt boyutları ile evlilik kaygısı arasında anlamlı ilişkiler belirlenmiştir. Sonuç: Çalışma bulguları, cinsel mitlerin evlilik kaygısını tek başına açıklamadığını; ancak bazı mit alt boyutlarının evlilik kaygısı ile ilişkili olabileceğini göstermektedir. Bu sonuçlar, evlilik kaygısının çok boyutlu bir yapı olduğunu ve yalnızca cinselliğe ilişkin yanlış inanışlarla açıklanamayacağını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to examine the effect of the level of sexual myths on marriage anxiety in adults aged 18–45 years. In addition, it was aimed to evaluate the relationship between the sub-dimensions of sexual myths and marriage anxiety and whether these variables differ according to sociodemographic characteristics. Materials and Methods: This cross-sectional and descriptive study was conducted with volunteer participants registered at Bursa Uludağ University No. 36 Ertuğrul Family Health Center. A sociodemographic information form, the Sexual Myths Scale, and the Marriage Anxiety Scale were used as data collection tools. The data were collected anonymously and statistical analyses were performed using the SPSS program. The relationships between quantitative variables were examined with Spearman correlation analysis, and group comparisons according to sociodemographic variables were evaluated using appropriate parametric and nonparametric tests. The level of statistical significance was accepted as p<0.05. Results: As a result of the analyses, no statistically significant relationship was found between the total score of sexual myths and marriage anxiety. However, significant relationships were identified between some sub-dimensions of sexual myths and marriage anxiety. Conclusion: The findings of the study indicate that sexual myths do not explain marriage anxiety on their own; however, some myth sub-dimensions may be associated with marriage anxiety. These results suggest that marriage anxiety is a multidimensional structure and cannot be explained solely by misconceptions related to sexuality.