KKTC'de MEB'e bağlı okullarda görev yapan kadın yöneticilerin yaşadığı sorunlar
- Tez No: 916211
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN İSKİFOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Kadın Yöneticiler, Kariyer Engelleri, Cinsiyet Eşitliği, Female Managers, Career Obstacles, Gender Equality
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: European University of Lefke
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırma, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) eğitim sektöründe görev yapan kadın yöneticilerin deneyimlerini, karşılaştıkları zorlukları ve bu zorluklara yönelik çözüm önerilerini nitel bir araştırma yaklaşımıyla incelemektedir. Araştırmanın odak noktası, kadın yöneticilerin iş ve yönetim alanlarında karşılaştıkları özgül engeller ve bu engelleri aşma yöntemleridir. Yarı yapılandırılmış görüşmeler kullanılarak toplanan veriler, katılımcıların kişisel deneyimlerine, görüşlerine ve hislerine derinlemesine bir bakış sunmaktadır. Araştırmanın temel bulguları, kadın yöneticilerin çeşitli motivasyonlar ve geçiş yolları ile yönetici pozisyonlarına ulaştıklarını ortaya koymaktadır. Akademik ve profesyonel sınavlar, kişisel motivasyonlar ve dış etkenler gibi çeşitli faktörler, yönetici olma sürecinde etkili olmuştur. Kadın yöneticiler, cinsiyet temelli ayrımcılık, profesyonel engeller ve siyasi baskılar gibi zorluklarla karşılaşmış, ancak bu zorlukların üstesinden gelmek için çeşitli stratejiler geliştirmişlerdir. Cinsiyet eşitsizliği ve önyargılar, kadın yöneticilerin kariyer yollarında önemli engeller olarak belirlenmiş, ancak farklı deneyimler ve algılar bu konunun karmaşıklığını ve çeşitliliğini göstermiştir. Kadın yöneticilerin profesyonel gelişimlerinde sürekli eğitim, mentorluk ve profesyonel ağların oluşturulması gibi faktörler önemli bir rol oynamıştır. Liderlik tarzları ve rol modeller, kadın yöneticilerin kariyer gelişimlerinde kritik etmenler olarak ortaya çıkmıştır. İş ve aile yaşamı arasında denge kurmak, özellikle çocuklu kadın yöneticiler için önemli bir zorluk olmuştur. Son olarak, kadın yöneticilerin kurum içi ve dışı ilişkilerde etkin roller üstlenmeleri, eğitim kurumlarının genel başarısına ve toplum içindeki konumuna önemli katkılarda bulunmuştur. Bu araştırma, KKTC'deki kadın yöneticilerin zengin ve çeşitli deneyimlerini, karşılaştıkları zorlukları ve başarılarını kapsamlı bir şekilde incelemekte ve eğitim sektöründe kadın liderliğinin desteklenmesi ve geliştirilmesi için önemli içgörüler sunmaktadır. Kadın yöneticilerin mesleki yaşamlarında karşılaştıkları engeller ve bu engelleri aşmak için kullandıkları stratejiler, eğitim sektöründe cinsiyet eşitliğinin ve kadınların profesyonel gelişiminin desteklenmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research examines the experiences, challenges, and proposed solutions of female executives working in the education sector in the Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC) through a qualitative research approach. The focus of the study is on the specific barriers encountered by female executives in their professional and managerial roles and the methods they use to overcome these barriers. Data collected through semi-structured interviews provide an in-depth look at the participants' personal experiences, views, and feelings. The main findings reveal that female executives reach managerial positions through various motivations and transition paths. Factors such as academic and professional exams, personal motivations, and external influences have been effective in the process of becoming an executive. Female executives have faced challenges like gender-based discrimination, professional barriers, and political pressures, but have developed various strategies to overcome these challenges. Gender equality and biases have been identified as significant obstacles in their career paths, yet varying experiences and perceptions highlight the complexity and diversity of this issue. Continuous education, mentorship, and the development of professional networks have played a significant role in the professional development of female executives. Leadership styles and role models have emerged as critical factors in their career development. Balancing work and family life, especially for women with children, has been a significant challenge. Finally, the effective roles of female executives in internal and external organizational relations have significantly contributed to the overall success of educational institutions and their position in society. This research comprehensively examines the rich and diverse experiences, challenges, and successes of female executives in the TRNC, providing valuable insights for supporting and enhancing female leadership in the education sector. The barriers encountered in their professional lives and the strategies used to overcome them underscore the need to support gender equality and professional development of women in the education sector.