Üniversite öğrencilerinin toplumsal cinsiyet rol tutumları, romantik ilişki kalıp yargıları ve romantik ilişki doyumlarının incelenmesi
- Tez No: 916210
- Danışmanlar: DR. BİNGÜL SUBAŞI HARMANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: İlişki Doyumu, Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet, İlişki Kalıpyargıları, Relationship Satisfaction, Gender, Gender Roles, Relationship Stereotypes
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin romantik ilişki doyumları, toplumsal cinsiyet rol tutumları ve romantik ilişki kalıpyargılarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın yürütülme hedefine uygun olarak nicel araştırma yöntemlerinden biri olan tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmaya, amaçsal örnekleme yöntemi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde öğrenim gören üniversite öğrencilerinden 18 yaş ve üzeri 459 romantik ilişkisi olan bireyler dahil edilmiştir. Araştırmanın veri toplama araçları olarak Aydınlatılmış Onam Formu ve Katılımcı Bilgilendirme Formu, Sosyo-demografik Bilgi Formu, Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği, Romantik İlişkilerle ile İlgili Kalıpyargılara İlişkin Tutumlar Ölçeği ve İlişki Doyum Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma bulgusunda öğrencilerin toplumsal cinsiyet rol tutumları alt boyutu olan erkek cinsiyet rol tutumlarının, ilişki doyumlarını anlamlı ve pozitif yönde yordadığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin romantik ilişkilerle ilgili kalıpyargılara ilişkin tutumları alt boyutu olan erkeğin girişkenliği tutumunun öğrencilerin ilişki doyumlarının negatif yordayıcısı olduğu saptanmıştır. Bu çalışmanın sonuçları, toplum içerisinde kadın ve erkeğe atfedilen rollerin ve kişilerin toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumları hakkında bilgi edinilmesi ve anlaşılması, romantik ilişkileri anlama noktasında bilgi ve katkı sağlayabileceği düşünülmüştür. Araştırmanın, üniversite döneminde ilişki doyumu konusunda bireylerin kendilerini geliştirebilmeleri, toplumun daha sağlıklı, adil ve eşitlikçi bir şekilde işlemesi açısından fayda sağlayacağı öngörülmektedir. Bu konuda, üniversite döneminde ilişki doyumu konusunda bireylerin kendilerini geliştirebilmeleri, sağlıklı iletişim becerileri kazanabilmeleri için eğitim programları hazırlanması bireysel terapi ve danışmanlık hizmetleri sunulması önerilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the romantic relationship satisfaction, attitudes towards gender roles, and stereotypes related to romantic relationships among university students. The scanning model, which is one of the quantitative research methods, has been used in accordance with the aim of the research. 459 individuals over the age of 18 who were university students in the Turkish Republic ofNorthem Cyprus and who were in a romantic relationship were included in the study using purposive sampling method. The data collection tools used in the research were the lnformed Consent Form and lnformation Form, Socio-demographic lnformation Form, Gender Role Attitude Scale, Attitudes towards Stereotypes Related to Romantic Relationships Scale, and Relationship Satisfaction Scale. it has been found in a research study that the sub-dimension of students' gender role attitudes, namely male gender role attitudes, significantly and positively predicted their relationship satisfaction. it has been determined that the sub-dimension of students' attitudes towards stereotypes about romantic relationships, namely the attitude towards men's assertiveness, is a negative predictor of their relationship satisfaction. The results of this study are considered to provide information and contribute to understanding of attitudes towards gender roles assigned to women and men in society and how individuals perceive them, as well as contribute to understanding of romantic relationships. it is anticipated that the research findings suggesting individuals' ability to improve their relationship satisfaction during their college years may benefit society in terms of functioning in a healthier, fairer, and more egalitarian way. in this regard, it is recommended to prepare training programs and provide individual therapy and counseling services so that individuals can improve themselves and gain healthy communication skills in relation to relationship satisfaction during the university period.