Çevrim içi psikoterapide psikoterapötik ittifak: Psikoterapistin psikolojik danışma öz yeterlik inancı, empati düzeyi ve bağlanma stillerinin yordayıcı rolü
  1. Tez No: 916298
  2. Yazar: GİZEM YÜCEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERVE MUAZZEZ AVCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stilleri, Çevrim İçi Psikoterapi, Empati, Psikolojik Danışma Öz Yeterlik İnancı, Terapist, Terapötik İttifak, Attachment Styles, Counseling Self-Efficacy Belief, Empathy, Online Psychotherapy, Therapeutic Alliance, Therapist
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma, psikoterapistin psikolojik danışma öz yeterlik inancının, empati düzeyinin ve bağlanma stillerinin çevrim içi psikoterapide psikoterapistin algıladığı terapötik ittifak üzerindeki yordayıcı etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Günümüzde çevrim içi psikoterapi hizmetinin, yüz yüze psikoterapi hizmetine alternatif bir seçenek olabileceği tartışılmaktadır. Araştırmanın değişkenlerinin daha önce çevrim içi psikoterapideki terapötik ittifak üzerindeki etkisinin araştırıldığı herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu nedenle bu çalışma, literatüre katkı sağlayacağı düşünülerek yapılmıştır. Nicel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilen bu çalışmada psikoterapistlerin terapötik ittifak düzeyini ölçmek için Terapötik İttifak Ölçeği-Kısa Formu-Terapist Formu (Gülüm ve ark., 2018), psikolojik danışma öz yeterlik düzeyi için Psikolojik Danışma Öz Yeterlik Ölçeği (Pamukçu ve Demir, 2013), empati düzeyi için, Temel Empati Ölçeği (Topçu ve ark., 2010), bağlanma stilleri için ise Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği (Ersen, 2016) kullanılmıştır. Hipotezler, SPSS 25.0 paket programı ile çok değişkenli regresyon analizi kullanılarak test edilmiştir. Analiz sonucunda psikoterapistin psikolojik danışma öz yeterlik inancının, çevrim içi terapide algıladığı terapötik ittifakı pozitif ve anlamlı bir şekilde yordadığı bulunmuştur. Terapistin empatisinin ve bağlanma stillerinin ise çevrim içi terapide terapistin algıladığı terapötik ittifak ölçeğinin toplam puanını anlamlı bir şekilde yordamadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ancak terapötik ittifakın alt boyutlarına ilişkin yapılan analiz sonucunda, empatinin çevrim içi terapide algılanan terapötik ittifakın bağ boyutunu anlamlı bir şekilde yordadığı, güvenli bağlanma stilinin ise, amaç boyutunu anlamlı bir şekilde yordadığı, psikolojik danışma öz yeterlik inancının çevrim içi terapide algılanan terapötik ittifakın görev, amaç ve bağ boyutu olmak üzere tüm boyutlarını anlamlı şekilde yordadığı ortaya çıkmıştır. Elde edilen bulgular, ilgili literatür kapsamında tartışılmış ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the psychotherapist's psychological counseling self-efficacy belief, empathy level and attachment styles on the therapeutic alliance perceived by the psychotherapist in online psychotherapy. Today, it is discussed that online psychotherapy service may be an alternative option to face-to-face psychotherapy service. No previous studies have been found to investigate the effect of the variables of the research on the therapeutic alliance in online psychotherapy. Therefore, this study was carried out with the idea that it would contribute to the literature. In this study conducted with quantitative research method, therapeutic alliance scale-short form-therapist form (Gülüm et al., 2018) to measure the level of therapeutic alliance of psychotherapists, Psychological Counseling Self-Efficacy Scale (Pamukçu and Demir, 2013) for psychological counseling self-efficacy level, Basic Empathy Scale (Topçu et al., 2010), and Three Dimensional Bonding Styles Scale for attachment styles (Ersen, 2016). The hypotheses were tested using multivariate regression analysis with the SPSS 25.0 package program. As a result of the analysis, it was found that the psychotherapist's belief in psychological counseling self-efficacy positively and meaningfully predicted the therapeutic alliance that perceived in online therapy. It was concluded that the psychotherapist's empathy and attachment styles did not significantly predict the total score of the therapeutic alliance scale perceived by the psychotherapist in online therapy. However, as a result of the analysis of the sub-dimensions of the therapeutic alliance, it was revealed that empathy significantly predicted the bond dimension of the perceived therapeutic alliance in online therapy, while the secure attachment style significantly predicted the purpose dimension, and the belief in psychological counseling self-efficacy significantly predicted all dimensions, including the task, purpose and bond dimension of the perceived therapeutic alliance in online therapy. The findings were discussed within the scope of the relevant literature and recommendations were presented.