Psikoterapi pratiklerinde çevrimiçi ve geleneksel uygulamaların karşılaştırması: Fenomenolojik bir analiz
A comparison of online and traditional practices in psychotherapy practice: A phenomenological analysis
- Tez No: 862298
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN EKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çevrim içi terapi, Yüz yüze terapi, Psikoterapi, Mahremiyet, Terapötik ittifak, Tedavi etkililiği, Online therapy, Face-to-face therapy, Psychotherapy, Confidentiality, Therapeutic alliance, Treatment effectiveness
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Son yıllarda dijital teknolojilerin hızla gelişmesi, psikoterapi uygulamalarını kökten değiştirmiş ve pandeminin başlamasıyla birlikte, çevrimiçi terapinin popülaritesi hızla artmış ve bu hizmetlere olan talep önemli ölçüde artmıştır. Bu çalışmanın ana amacı, psikoterapi pratiği içinde geleneksel yaklaşımlarla çevrimiçi psikoterapi uygulamaları arasındaki farkları ve benzerlikleri inceleyerek, bu iki yöntemin terapötik süreç üzerindeki etkilerini fenomenolojik bir analizle açıklamaktır. Bu çalışmada, çevrimiçi terapi ve geleneksel terapi uygulamalarına katılan danışanların görüşleri betimsel analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın katılımcıları, 18 yaş ve üzerindeki yetişkin bireyler arasından seçilmiş olup, en az lise mezunu, önceden herhangi bir psikiyatrik tanı almamış ve uzmana başvurma sebepleri depresif duygu durumu veya anksiyete olan 20 kişiden oluşmaktadır. Çalışmaya katılan bireylerin 10'u çevrimiçi terapi, diğer 10'u ise yüz yüze terapi almıştır. Verilere ulaşmak için katılımcılarla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler yüz yüze yapılmıştır ve onay veren katılımcılarla ses kaydı eşliğinde gerçekleşmiştir. Katılımcılardan elde edilen bulgulara göre, çevrimiçi terapi alan katılımcılar, mahremiyetle ilgili belirlenmiş stratejiler ve güven oluşturucu önlemelerle terapi sürecini deneyimlemişlerdir. Her iki terapi yöntemi de terapötik ittifakın olumlu deneyimlerle geliştiği sonucuna ulaşmıştır. Çevrimiçi terapinin geleneksel terapiden avantajları, ulaşılabilirlik, zaman tasarrufu ve ev ortamında rahatlık olarak belirlenirken; suni bir ortam oluşturulması, gizlilik sorunları ve teknik zorluklar gibi dezavantajlara dikkat çekilmiştir. Katılımcıların çoğunluğunun görüşleri üzerinden yapılan bu karşılaştırma çalışması, terapötik ittifakın analizi, mahremiyet ve güvenin rolü, tedavinin etkililiği gibi temel konularda içgörüler sunarak, psikoloji alanına önemli bir perspektif kazandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The rapid development of digital technologies in recent years has radically changed psychotherapy practices, and with the onset of the pandemic, the popularity of online therapy has rapidly increased and the demand for these services has increased significantly. The main aim of this study is to examine the differences and similarities between traditional approaches and online psychotherapy practices in psychotherapy practice and to explain the effects of these two methods on the therapeutic process through a phenomenological analysis. In this study, the views of clients participating in online therapy and traditional therapy practices were analysed using descriptive analysis method. The participants of the study were selected among adult individuals aged 18 years and over and consisted of 20 individuals who were at least high school graduates, had no previous psychiatric diagnosis, and whose reasons for consulting a specialist were depressive mood or anxiety. Ten of the individuals participating in the study received online therapy and the other 10 received face-to-face therapy. Semi-structured interviews were conducted with the participants to reach the data. The interviews were conducted face-to-face and audio-recorded with the participants who gave consent. According to the findings obtained from the participants, the participants who received online therapy experienced the therapy process with privacy-related strategies and trust-building measures. Both therapy methods concluded that the therapeutic alliance developed through positive experiences. While the advantages of online therapy over traditional therapy were identified as accessibility, time saving and comfort in the home environment; disadvantages such as creating an artificial environment, confidentiality problems and technical difficulties were pointed out. This comparative study, based on the views of the majority of the participants, provides an important perspective to the field of psychology by providing insights into key issues such as the analysis of the therapeutic alliance, the role of privacy and trust, and the effectiveness of treatment.