Siroz tanısıyla izlenen hastalarda portal ven trombozu görülme sıklığı ve etiyolojiyle ilişkisi
Prevalence of portal vein thrombosis and its relationship with etiology in patients with cirrhosis
  1. Tez No: 916301
  2. Yazar: ASENA HİSARCIKLIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÖZBAKIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Portal Ven Trombozu, Karaciğer Sirozu, Mortalite Risk Faktörleri
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı üniversitemize başvuran ve Portal Ven Trombozu PVT tanısı alan hastalarda demografik özellikleri, etiyolojik faktörleri, klinik sunumu, kompl ikasyonları, tanı şeklini, tedaviyi ve prognoza etki eden faktörlerin ışığında sağkalımı tanımlamaktır. Materyal ve Metot: Çalışma Erciyes Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurul Başkanlığından 2024/238 sayılı etik kurul onay ı ile yazılmıştır . Çalışma ret rospektif tanımlayıcı bir çalışmadır Araştırmamızın evrenini Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Gastroenteroloji Polikliniğine başvuran hastalardan oluşmaktadır. Bulgular: Çalışmaya toplamda 103 hasta dahil edilmiştir. Hastal arın %60'ı (n=62) kadın, %40'ı (n=41) erkekti. Hastaların yaş ortalaması 58,65±15,19 yıl olarak saptanmıştır. Çalışmaya dahil edilen hastaların %53,4'ü karaciğer sirozu, %16,5'i hepatosteatoz ve %3,9'u metastatik karaciğer hastalığı tanısı almıştır. Tedavi de en sık kullanılan ilaçlar beta blokerler (%48,7), DMAH (%23,48) ve Varfarin (%13,04) olmuş; endoskopik yöntemler arasında sadece bant ligasyonu uygulanmıştır (%31,1). Portal doppler ultrasonografi ve BT ile trombüs tespit oranları sırasıyla %61,4 ve %58,8 olarak Çalışmamızda birinci yıl mortalite oranı %8,7, beşinci yıl mortalite oranı ise %19,4 olar ak saptanmıştır. Birinci yıl mortalite üzerinde ALP yüksekliği, GGT yüksekliği ve kolestaz varlığı anlamlı etkiler gösterirken, beşinci yıl mortalitede erkek cinsiyet, HBsAg pozitifliği, malignite, GGT yüksekliği ve kolestaz varlığı önemli risk faktörleri olarak belirlenmiştir (p< Sonuçlar: Çalışmamız, si roz ve Portal Ven Trombozu PVT ) olan hastalarda mortaliteyi etkileyen kritik faktörleri belirlemiş ve bu hastaların prognozunda ALP, GGT yüksekliği, kolestaz varlığı, erkek cinsiyet, HBsAg pozitifliğ i ve malignitenin önemli rol oynadığını ortaya koymuştur. Tedavi ve tanı süreçlerinde erken dönemde bu risk faktörlerinin değerlendirilmesi, hastaların yaşam süresini uzatmaya ve prognozu iyileştirmeye katkı sağlayabilir. Bulgularımız, siroz ve Portal Ven Trombozu PVT ) ile ilişkili komplikasyonların yönetiminde multidisipliner bir yaklaşımın önemini vurgulamakta ve ileriye dönük daha geniş çaplı çalışmaların, risk faktörlerinin daha iyi anlaşılmasına ve hasta yönetiminin optimize edilmesine yardımcı olacağ ını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to describe s urvival outcomes in patients diagnosed wi th Portal Vein Thrombosis PVT who were admitted to our university, considering their demographic characteristics, etiological factors, clinical presentation, complications, diagnostic methods, treatments, and factors affecting prognosis. Materials and Methods: The study was conducted with the approval of the Erciyes University Clinical Research Ethics Committee under the decision number 2024/238. The study is a retrospective descriptive study. The population of our research consists of patients who applied to the Department of Internal Medicine, Gastroenterology Outpatient Clinic of Erciyes University Medical Faculty Hospital. Results: A total of 103 patients were included in the study. Of these, 60% (n=62) were female, and 40% (n=41) were male. The mean age of the patients was 58.65±15.19 years. Among the participants, 53.4% were diagnosed with liver cirrhosis, 16.5% with hepatosteatosis, and 3.9% with metastatic liver disease. The most commonly used medications in treatment were beta blockers (48.7%), DMAH (23.48%), and Varfarin (13.04%). Among surgical interventions, only band ligation was performed, with a usage rate of 31.1%. The detection rates of thrombus via portal Doppler ultrasonography and CT were 61.4% and 58.8%, respectively. The first year mortality rate was determined as 8.7%, while the fifth year mortality rate increased to 19.4%. Elevated ALP, elevated GGT, and the presence of cholestasis were identified as significant factors influencing first yea r mortality.