Akut alevlenme dönemindeki şizofreni tanılı hastalarda CB1, CB2 reseptörleri, anandamid ve 2-araşidonil gliserol seviyelerinin semptom profili, anksiyete düzeyi ve dürtüsellik üzerine etkisi; sağlıklı kontrollerle karşılaştırmalı bir çalışma
The effect of CB1, CB2 receptors, anandamide, and 2-arachidonoylglycerol levels on symptom profile, anxiety level, and impulsivity in patients diagnosed with schizophrenia during acute exacerbation: A comparative study with healthy controls
- Tez No: 916342
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA İPEKÇİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Endokannabinoid Sistem, CB1 Reseptörü (CB1R), CB2 Reseptörü (CB2R), Anandamid (AEA), 2-Araşidonilgliserol (2-AG), Anksiyete, Dürtüsellik, Schizophrenia, Endocannabinoid System, CB1 Receptor (CB1R), CB2 Receptor (CB2R), Anandamide (AEA), 2-Arachidonoylglycerol (2-AG), Anxiety, Impulsivity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, akut alevlenme dönemindeki şizofreni tanılı hastalarda CB1 ve CB2 reseptörleri, anandamid (AEA) ve 2-araşidonilgliserol (2-AG) seviyelerini sağlıklı kontrollerle karşılaştırmak ve şizofreni belirtileri, anksiyete düzeyi ve dürtüsellik ile olan ilişkilerini değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmaya, DSM-5 tanı kriterlerine göre şizofreni tanısı konulmuş, son 3 aydır antipsikotik tedavi almayan, akut alevlenme dönemindeki 18-65 yaş arası erkek hastalar ve sağlıklı kontroller dahil edilmiştir. Katılımcılardan serum örnekleri alınmış ve CB1, CB2 reseptörleri, AEA ve 2-AG düzeyleri Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) yöntemiyle analiz edilmiştir. Psikiyatrik belirtilerin değerlendirilmesi için Kısa Psikiyatrik Değerlendirme Ölçeği (KPDÖ), Pozitif Belirtileri Değerlendirme Ölçeği (PBDÖ), Negatif Belirtileri Değerlendirme Ölçeği (NBDÖ), Hamilton Anksiyete Ölçeği (HAM-A) ve Barratt Dürtüsellik Ölçeği – 11 – Kısa Formu (BDÖ-11-KF) kullanılmıştır. Bulgular: Hasta grubunda endokannabinoid sistem bileşenleri (CB1R, CB2R, AEA, 2-AG) düzeyleri sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur. Hasta grubunda endokannabinoid düzeyleri ile KPDÖ skorları arasında anlamlı pozitif korelasyonlar saptanmıştır. NBDÖ açısından CB1R ve CB2R, affektif küntleşme ve anhedoni alt ölçekleriyle anlamlı pozitif korelasyon göstermiştir. PBDÖ değerlendirmesinde CB1R ve CB2R seviyeleri hezeyanlar ve pozitif formal düşünce bozuklukları ile anlamlı pozitif korelasyon göstermiştir. HAM-A ile endokannabinoid belirteçler arasında negatif korelasyon bulunmuş, daha düşük endokannabinoid düzeylerinin daha yüksek anksiyete ile ilişkili olduğu görülmüştür. BDÖ-11-KF ile CB1R, CB2R, AEA ve 2-AG düzeyleri dikkat dürtüselliği ve motor dürtüsellik alt ölçekleriyle anlamlı pozitif korelasyon göstermiştir. Sonuç: Endokannabinoid sistem, şizofreninin semptom profili, anksiyete ve dürtüsellik düzeyleri üzerinde etkili olabilir. Bu bulgular, şizofrenide endokannabinoid sistemin biyolojik rolünü anlamaya ve terapötik hedeflerin belirlenmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare CB1 and CB2 receptors, anandamide (AEA), and 2-arachidonoylglycerol (2-AG) levels in patients diagnosed with schizophrenia during acute exacerbation with healthy controls and to evaluate their relationships with schizophrenia symptoms, anxiety levels, and impulsivity. Method: The study included male patients aged 18-65 years who were diagnosed with schizophrenia according to the DSM-5 diagnostic criteria, had not received antipsychotic treatment for the past three months, and were in the acute exacerbation phase, as well as healthy controls. Serum samples were collected from the participants, and CB1, CB2 receptors, AEA, and 2-AG levels were analyzed using the ELISA method. Psychiatric symptoms were assessed using the Brief Psychiatric Rating Scale (BPRS), Scale for the Assessment of Positive Symptoms (SAPS), Scale for the Assessment of Negative Symptoms (SANS), Hamilton Anxiety Rating Scale (HAM-A), and the Barratt Impulsiveness Scale-11 Short Form (BIS-11 SF). Results: The levels of endocannabinoid system components (CB1R, CB2R, AEA, 2-AG) were found to be significantly lower in the patient group compared to the healthy control group. In the patient group, significant positive correlations were observed between endocannabinoid markers and BPRS scores. CB1R and CB2R levels showed significant positive correlations with affective blunting and anhedonia subscales of the SANS. Regarding the SAPS, CB1R and CB2R levels were significantly positively correlated with delusions and positive formal thought disorders. A negative correlation was found between the HAM-A and endocannabinoid markers, indicating that lower endocannabinoid levels were associated with higher anxiety levels. CB1R, CB2R, AEA, and 2-AG levels showed significant positive correlations with attentional impulsivity and motor impulsivity subscales of the BIS-11-SF. Conclusion: The components of the endocannabinoid system may influence the symptom profile, anxiety, and impulsivity levels in schizophrenia. These findings could contribute to understanding the biological role of the endocannabinoid system in schizophrenia and help identify potential therapeutic targets.