Erişkin tip polikistik böbrek hastalarında hasta evrelerine göre serum kemokin seviyeleri ve immun hücre kemokin reseptör profilinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum chemokine levels and immune cell chemokine receptor profile in adult polycystic kidney disease patients according to patient stages
- Tez No: 916343
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KOÇYİĞİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Hypertension (HT), autosomal dominant polycystic kidney disease (ADPKD), height-adjusted total kidney volume (HtTKV), Mayo classification, chemokine receptors, clasical, nonclasical, intermediate, CCR2, CCR3, CCR4, CCR5, CCR7, CCR10, CXCR1, CXCR2, CXCR5, mean receptor level (mfi) produced per unit cell, absolute number (#), percentage (%), Hipertansiyon (HT), Otozomal dominant polikistik böbrek hastalığı (ODPBH), Boya göre hesaplanmış total böbrek hacmi (HtTKV), Mayo sınıflaması, kemokin reseptörleri, klasik, nonklasik, intermediate, CCR2, CCR3, CCR4, CCR5, CCR7, CCR10, CXCR1, CXCR2, CXCR5, birim hücre başına üretilen ortalama reseptör düzeyi (mfi), mutlak sayı (#), yüzde (%)
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Aim: The effect of serum chemokine levels and immune cell chemokine receptor profile on disease progression in autosomal dominant polycystic kidney disease (ADPKD) was examined. Matherial and Method: The study included patients who were admitted to Erciyes University Nephrology outpatient clinic 55 patients previously diagnosed with ADPKD and 12 healthy volunteers were included. Patients data at the beginning of the study, serum biochemical parameters, renal volumes, PKD gene mutations were analyzed at the hospital in Erciyes University Faculty of Medicine records were obtained. Patients according to estimated glomerular filtration rate (eGFR) values chronic kidney disease (CKD) stages into 3 different groups (stage 1, stage 2-3, stage 4).In addition, eGFR decline of more than 2.5 ml/min per year on average those with rapid progression and those without slow progression were evaluated. In the blood samples, lymphocytes were divided into 3 subgroups as clasical, intermediate and nonclasical according to the chemokine profile they secrete. The number (#), percentage (%) and chemokine receptor level (mfi) per unit cell of chemokine receptors produced in all three lymphocyte subtypes were studied. Results: Higher rates of HT were found in stage 2-3 and stage 4 patient groups. Total kidney volume by height (HtTKV) was higher in stage 4 patients compared to stage 1. The number of patients with rapid progression increased as the CKD stage progressed. Clasical# and Nonclasical# and Intermediate# levels were higher in the patient groups compared to the control group. Clasical type %CCR3, mfiCCR3, %CCR4, mfiCCR4, %CCR4, %CXCR1 and mfiCXCR1, %CXCR2, %CCR10, mfiCCR10, mfiCXCR2, #CCR5, #CCR7 #CCR4, #CCXCR1 and #CXCR2 were higher in patient groups compared to control group. Clasical type %CXCR5, CCR5, mfiCCR5, %CCR7 and mfiCXCR5 are higher in the control group. Clasical type #CCR2, #CCR3, #CCR10 in stage 2-3 are higher than in the control group and stage 1. Intermediate type #CCR2, %CCR2, #CCR3, #CCR4, %CCR4, #CCR5, %CCR5, CCR7, mfiCCR5, #CXCR1, #CXCR2, %CXCR1, %CXCR2, %CCR10, mfiCCR10, #CCR10, %CCR3 and mfiCCR3 are higher in patient groups than in control group; mfiCXCR5, %CXCR5 and %CCR7 were higher in the control group than in the patient groups. In addition, intermedaite type mfiCCR2 levels are higher in Stage 4 than in Stage 1. Nonclasical type #CCR2, #CCR4, #CCR5, #CCR7, #CXCR1, %CCR3, #CCR3, mfiCCR3, #CCR10, #CXCR2, #CXCR5, %CCR10 and mfiCCR10 levels are higher in patient groups than in control group. Total chemokine receptor absolute counts measured in all three lymphocyte subtypes were higher in patients with HT than in normotensive patients. Clasical type #CCR2, #CCR3, #CCR4, #CCR5, #CCR7, #CCR10, #CXCR1, #CXCR2; Intermediate type #CCR2, #CCR3, #CCR4, #CCR5, #CCR7, #CCR10 and nonclasical type %CCR2, %CCR10, mfiCCR2, mfiCXCR1, mfiCXCR2, #CCR2, #CCR3, #CCR4, #CCR5, #CCR5, #CCR7, #CXCR5 levels are higher in patients with HT than in normotensives. In terms of progression rate, Mayo classification and PKD mutation, no difference was found between the groups in absolute chemokine receptor numbers. Conclusion: In individuals with ADPKD, chemokine receptor profile was found to be significantly higher between the patient and control groups in favor of the patient groups, regardless of eGFR level. CCR2 levels, the receptor of MCP-1, were found to be higher in the patient groups in all three cell subtypes, independent of eGFR level, once again demonstrating the importance of chemokines and inflammation in the pathophysiology of the disease. CXCR5 chemokine was found to be significantly higher in the control group compared to the patient groups in all three lymphocyte subtypes, indicating that CXCR5 is involved in protective mechanisms against the disease.
Özet (Çeviri)
Amaç: Otozomal dominant polikistik böbrek hastalığında (ODPBH) serum kemokin seviyelerinin ve immun hücre kemokin reseptör profilinin hastalık progresyonuna etkisi incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Erciyes Üniversitesi Nefroloji polikliniğine başvuran, daha önceden ODPBH tanısı almış 55 hasta ve 12 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Hastaların çalışma başlangıcında verileri, serum biyokimyasal parametreleri, böbrek hacimleri, PKD gen mutasyonları Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki hastane kayıtlarından elde edildi. Hastalar tahmini glomerüler filtrasyon hızı (eGFR) değerlerine göre kendi içerisinde kronik böbrek hastalığı (KBH) evreleri olarak 3 farklı gruba (evre 1, evre 2-3, evre 4) ayrıldı. Ayrıca yıllık ortalama 2,5 ml/dak'dan daha fazla eGFR düşüşü olanlar hızlı progresyon, olmayanlar ise yavaş progresyon olmak üzere iki grupta değerlendirildi. Alınan kanlarda lenfositler salgıladıkları kemokin profiline göre klasik, intermediate ve nonklasik olmak üzere 3 alt gruba ayrıldı. Her üç lenfosit alt tipinde üretilen kemokin reseptörlerinin sayısı (#), yüzdesi (%) ve birim hücre başına üretilen kemokin reseptör düzeyi (mfi) çalışıldı. Veriler elde edildikten sonra hastalar evreler arasında ve kontrol grubuyla karşılaştırıldı. Bulgular: Evre 2-3 ve Evre 4 hasta grubunda daha yüksek oranda HT bulunmuştur. Evre 4 hastaların boya göre total böbrek hacmi (HtTKV) Evre 1'e göre daha yüksek bulunmuştur. Hızlı progresyon gösteren hasta sayısı KBH evresi ilerledikçe artış göstermiştir. Hasta gruplarda kontrol grubuna göre Klasik# ve Nonklasik# ve İntermediate# düzeyleri daha yüksektir. Hasta gruplarında klasik tip %CCR3, mfiCCR3 %CCR4, mfiCCR4, %CXCR1, mfiCXCR1, %CXCR2 %CCR10, mfiCCR10, mfiCXCR2, #CCR5, #CCR7 #CCR4, #CXCR1 ve #CXCR2 kontrole göre daha yüksektir. Klasik tip %CXCR5, CCR5, mfiCCR5, %CCR7 ve mfiCXCR5 ise kontrol grubunda daha yüksektir. Evre 2-3'teki klasik tip #CCR2,#CCR3,#CCR10 kontrol grubu ve Evre 1'e göre daha yüksektir. İntermediate tip #CCR2, %CCR2, #CCR3, #CCR4, %CCR4, #CCR5, %CCR5, CCR7, mfiCCR5, #CXCR1, #CXCR2, %CXCR1, %CXCR2, %CCR10, mfiCCR10, #CCR10, %CCR3 ve mfiCCR3 hasta gruplarda kontrol grubundan daha yüksek; mfiCXCR5, %CXCR5 ve %CCR7 ise kontrol grubunda hasta gruplara göre daha yüksektir. Ayrıca intermedaite tip mfiCCR2 düzeyleri Evre 4 'te Evre 1'den daha yüksektir. Nonklasik tip #CCR2, #CCR4, #CCR5, #CCR7, #CXCR1, %CCR3, #CCR3, mfiCCR3, #CCR10, #CXCR2, #CXCR5, %CCR10 ve mfiCCR10 düzeyleri hasta gruplarda kontrol grubundan daha yüksektir. Kontrol grubunda ise nonklasik tip %CCR7 hasta gruplardan daha yüksektir. Her üç lenfosit alt tipinde ölçülen total kemokin reseptör mutlak sayıları HT olan hastalarda normotansiflere göre daha yüksektir. Klasik tip #CCR2, #CCR3, #CCR4, #CCR5, #CCR7, #CCR10, #CXCR1, #CXCR2; İntermediate tip #CCR2, #CCR3, #CCR4, #CCR5, #CCR7, #CCR10 ve nonklasik tip %CCR2, %CCR10, mfiCCR2, mfiCXCR1, mfiCXCR2, #CCR2, #CCR3, #CCR4, #CCR5, #CCR7, #CXCR5 düzeyleri HT tanılı hastalarda normotansiflere göre daha yüksektir. Progresyon hızı,Mayo sınıflaması ve PKD mutasyonu açısından ise kemokin reseptör mutlak sayılarında gruplar arasında fark saptanmamıştır. Sonuç: ODPBH'li bireylerde, eGFR düzeyine bakılmaksızın kemokin reseptör profili çoğunlukla hasta ve kontrol grupları arasında hasta gruplar lehine anlamlı derecede yüksek saptanmıştır. MCP-1'in reseptörü olan CCR2 düzeylerinin her üç hücre alt tipinde hasta gruplarda eGFR düzeyinden bağımsız daha yüksek saptanması hastalığın patofizyolojisinde kemokinlerin ve inflamasyonun önemini bir kez daha ortaya koymuştur. CXCR5 kemokininin ise her üç lenfosit alt tipinde kontrol grubunda hasta gruplara göre anlamlı olarak yüksek saptanması, CXCR5'in hastalığa karşı koruyucu mekanizmalarda görev alabileceğini göstermektedir.