Finansal raporlama dönemi sonrası olayların sektör bazlı incelenmesi
Sector-based analysis of post-financial reporting period events
  1. Tez No: 928222
  2. Yazar: FATMA ALKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜSSAMED KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Raporlama Döneminden Sonraki Olaylar, Türkiye Finansal Raporlama Standartları, BİST Şirketleri, Post-Reporting Period Events, Turkish Financial Reporting Standards, BIST Companies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Alkan, F. (2024). Finansal raporlama dönemi sonrası olayların sektör bazlı incelenmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Sakarya Üniversitesi. Finansal raporlamanın ardından ortaya çıkan olaylar finansal tablo kullanıcılarının gelecekteki kararlarına etki edebilecek potansiyele sahip olabilmektedir. Bu çalışmada temel amaç finansal raporlama sonrası olayların farklı sektörlerde yarattığı etkileri analiz ederek, her bir sektör için belirleyici özelliklerini ve olayların şirketlerin finansal tablolarında meydana getirdiği değişiklikleri değerlendirmektir. Ayrıca bu çalışma ile raporlama dönemi sonrasında ortaya çıkan olayların sektörel bazda farklılık gösterip göstermediğini ve bu olayların şirketler için önemlilik düzeyini analiz edip finansal tablo kullanıcılarına alacakları kararlarda sağlıklı ve güvenilir bir zemin oluşturmak adına fayda sağlamayı da amaçlamaktayız. Bu analiz çalışması hazırlanırken, BIST 100 reel sektör işletmelerinin 2018-2023 yılları bağımsız denetim raporları (www.kap.gov.tr) adresinden indirilerek bağımsız denetim raporları MaxQDA veri analiz programına yüklenmiştir. Veri analiz programı ile bağımsız denetim raporlarındaki dipnotlarından raporlama dönemi sonrası gerçekleşen olaylar bölümü özelliklerine göre ayrıştırılmış, sektörel bazda kodlanmıştır. Kodlama çalışması yapılırken, finansal raporlama üzerinde en fazla etkiyi gösteren sektörlerin“enerji, üretim, hizmet, otomotiv ve finans”olduğu tespit edilmiştir. Finansal raporlama üzerindeki etkisinin daha az olduğu tespit edilen sektörler ise kodlama yapılırken (inşaat, teknoloji, pazarlama gibi)“diğer”başlığı altında sınıflandırılmıştır. BIST 100 şirketlerinin 2018-2023 yılları bağımsız denetim raporlarındaki“Finansal Raporlama Dönemi Sonrası Olayları”içeriklerine göre incelenmiş ve bu olayların sektör bazında farklılıkları analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, 2018-2019 yıllarında“Enerji ve Finans”sektörlerinde değişiklik gerektirmeyen olay açıklama sayısı artış eğilimindeyken, 2020 yılı sonrası Covid-19 etkisi ile“Enerji ve Üretim sektörlerinde ciddi artış görülmüştür. ”Otomotiv ve Üretim“ sektörlerinin ise olay açıklamama eğiliminde olduğu görülmüştür. Bilgi paylaşımı açısından şeffaf sektörler diye nitelendirdiğimiz enerji, finans ve hizmet sektörleri yasal zorunlulukları gereği çok fazla düzenleyici otoritelere tabi olduğu görülmüştür. Bu nedenle bu sektörlerde raporlama dönemi sonrasında olay açıklama sayısı oldukça fazladır. Raporlama sonrası açık bilgi paylaşımına dayalı sektörler erişilebilir bilgi açısından yatırımcılara önemli avantajlar sunduğu görülmüştür. Raporlama sonrası daha az açıklama yaptığı için bilgi paylaşımı sınırlı sektörlerde genellikle uzun vadeli yatırım süreçleri, önceden planlanan ARGE projeleri bu sektörlerin daha istikrarlı bir yapıya sahip olduğu göstermiştir. Bu yapısı nedeniyle ani finansal değişiklik gerektirmeyen sektörler olduğu görülmüştür. Ayrıca bu sektörler rekabetçi yaklaşım nedeniyle stratejik bilgi gizliliği gibi bir politika uygulamaktadır. Örneğin yeni ürün geliştirme süreçleri veya tedarik zinciri maliyetleri gibi bilgiler bu sektörlerin rekabetçi yaklaşımları nedeniyle gizli tutulmuştur. Bilgi paylaşımının sınırlı olduğu bu sektörlerde, uzun vadeli projeler ve makroekonomik öneme sahip konularda bilgi eksikliği algısı, yatırımcı güvenini olumsuz etkileyebilir. Bu olumsuz etkiyi ortadan kaldırabilmek adına şeffaflık ve rekabetçilik arasında bir denge kurulması ihtiyacı doğmuş olup, düzenleyici otoriteler tarafından yatırımcılar için daha etkili ve dengeleyici bir raporlama çerçevesi oluşturulması ile belirsizliği ortadan kaldırmaya yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Sonuç olarak ”Finansal Raporlama Sonrası Olaylar" her sektörde farklı şekillerde yorumlandığı ve bu olayların sektörel dinamiklere göre değişkenlik gösterdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Alkan, F. (2024). Sector-based Analysis of post-financial reporting period events (Unpublished master's thesis). Sakarya University. The Potential Impact of Post-Financial Reporting Events on Investors and Corporate Decisions We believe that post-financial reporting events have the potential to influence the future decisions of investors and companies. The primary aim of this study is to analyze the impact of post-financial reporting events across various sectors, evaluate the distinguishing characteristics of each sector, and assess the changes these events bring to companies' financial statements. Furthermore, this study seeks to determine whether these post-reporting events differ on a sectoral basis and to analyze their significance for companies. By doing so, it aims to provide financial statement users with a reliable and informed basis for decision-making. For this analysis, the independent audit reports of BIST 100 real sector companies from 2018 to 2023 were downloaded from the official website (www.kap.gov.tr) and uploaded to the MaxQDA data analysis software. Using the software, the notes to the financial statements regarding“Post-Reporting Events”were categorized based on their characteristics and coded sectorally. During the coding process, it was identified that the sectors with the most significant impact on financial reporting were“Energy, Manufacturing, Services, Automotive, and Finance.”Sectors with less significant impacts on financial reporting were grouped under the“Other”category, including construction, technology, and marketing sectors. The study analyzed the“Post-Reporting Events”in the independent audit reports of BIST 100 companies from 2018 to 2023 to identify sectoral differences. The findings revealed that the number of non-material event disclosures in the“Energy and Finance”sectors showed an increasing trend during 2018–2019. However, following the impact of Covid-19 in 2020, a significant increase in event disclosures was observed in the“Energy and Manufacturing”sectors. Conversely, the“Automotive and Manufacturing”sectors demonstrated a tendency not to disclose such events. The so-called transparent sectors, namely Energy, Finance, and Services, were found to be subject to numerous regulatory requirements due to legal obligations. As a result, these sectors disclosed a high number of post-reporting events. Sectors that rely on open information sharing after reporting periods provided significant advantages to investors in terms of accessible information. In contrast, sectors with limited information sharing typically exhibited more stable structures due to long-term investment processes and pre-planned RveD projects. These sectors, which generally do not require immediate financial adjustments, often adopt strategic information confidentiality policies due to competitive pressures. For instance, information regarding new product development processes or supply chain costs is often kept confidential to maintain competitive advantage. However, in sectors with limited information sharing, a perceived lack of transparency in long-term projects and macroeconomic issues can negatively impact investor confidence. To mitigate this adverse effect, there is a need to establish a balance between transparency and competitiveness. Regulatory authorities are encouraged to develop a more effective and balanced reporting framework for investors, which could help reduce uncertainty. In conclusion,“Post-Financial Reporting Events”are interpreted differently across sectors, and these events exhibit variability depending on sectoral dynamics. This underscores the importance of sector-specific approaches in understanding and managing post-reporting events.