Sosyal medyada görünüş algısı ile akran zorbalığı ilişkisinde benlik saygısının aracı rolü
  1. Tez No: 916491
  2. Yazar: EDA YENİOCAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DOĞA EROĞLU ŞAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, görünüş algısı, benlik saygısı, akran zorbalığı, ergenlik, Social media, appearance perception, self-esteem, peer bullying
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tez, sosyal medyada görünüş algısı ile akran zorbalığı arasındaki ilişkide benlik saygısının aracı rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Sosyal medya platformları, insanların kendilerini başkalarıyla karşılaştırdığı, benlik saygısını etkileyen ve akran zorbalığına zemin hazırlayan bir ortam sunmaktadır. Bu çalışma ile özellikle ergen yaş gruplarında sorun arz eden akran zorbalığının benlik saygısı ile etkileşime girerek, günümüz ergenlerinin sosyal hayatlarının önemli bir parçası haline gelen sosyal medya görünüş algısı üzerindeki etkisini anlamak amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma nicel araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini 14-18 yaş aralığında olan 230`u kız 138`i erkek olmak üzere toplam 368 lisede öğrenim gören ergenlerden oluşturmaktadır. Nicel veriler, anketler yoluyla elde edilmiştir. Bu kapsamda, Sosyal Medyada Görünüş Algısı Ölçeği, Ergenler İçin Zorbalık ve Siber Zorbalık Ölçeği (ZSÖE), Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği kullanılmıştır. Nicel araştırma verileri SPSS 25 programı ile analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre ergenlerin sosyal medyada görünüş algısı ve akran zorbalığı deneyimleri arasındaki ilişkide benlik saygısının önemli bir faktör olduğu tespit edilmiştir. Bulgular, akran zorbalığının sosyal medya görünüş algısı üzerinde etkili olduğunu ve benlik saygısının bu etki üzerinde kısmi aracı rol oynadığını göstermiştir. Ayrıca sosyal medya görünüş algısı yüksek olan ergenlerin, daha çok akran zorbalığına maruz kaldığı ve daha yüksek benlik saygısına sahip oldukları görülmüştür. Ayrıca kız öğrencilerin daha yüksek sosyal medya görünüş algısına sahip olduğu araştırmanın dikkat çekici diğer bulgularıdır. Bu sonuçlarla, dijital teknoloji çağı ile birlikte ergenlerde kullanımı giderek artan sosyal medya kullanımıyla önem kazanan sosyal medya görünüş algısı ve ergenler arasında okul ortamında ve günümüzde daha çok sanal ortamlarda karşılaştığımız akran zorbalığı ilişkisinde benlik saygısının önemli olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçların, ergenler üzerinde sosyal medya kullanımı, benlik saygısı ve akran ilişkileri üzerine yapılacak diğer araştırmalara katkıda bulunması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the mediating role of self-esteem in the relationship between appearance perception and peer bullying in social media. Social media platforms provide an environment where people compare themselves with others, affect self-esteem and pave the way for peer bullying. This study was conducted to understand the effect of peer bullying, which is a problem especially in adolescent age groups, on the perception of social media appearance, which has become an important part of today's adolescents' social lives by interacting with self-esteem. This study was carried out using the quantitative research method. The sample of the study consists of adolescents between the ages of 14-18 and studying in a total of 368 high schools, 230 girls and 138 boys. Quantitative data were obtained through questionnaires. In this context, Social Media Appearance Perception Scale, Bullying and Cyberbullying Scale for Adolescents (CIS-A), Rosenberg Self-Esteem Scale were used. Quantitative research data were analyzed with the SPSS 25 program. According to the results obtained in the study, it was determined that self-esteem is an important factor in the relationship between adolescents' perception of appearance in social media and their experiences of peer bullying. The findings showed that peer bullying has an effect on the perception of social media appearance and self-esteem plays a partial mediator role on this effect. In addition, it has been observed that adolescents with high social media appearance perception are more exposed to peer bullying and have higher self-esteem. In addition, other remarkable findings of the research are that female students have higher social media appearance perception. With these results, it has been seen that self-esteem is important in the relationship between social media appearance perception, which has gained importance with the use of social media, which is increasingly used in adolescents with the age of digital technology, and peer bullying that we encounter among adolescents in the school environment and nowadays mostly in virtual environments. It is aimed that the results obtained will contribute to other research on social media use, self-esteem and peer relations on adolescents.