Mediation and its role in conflict resolution: Case of the Tunisian National Dialogue Quartet
Arabuluculuk ve çatışma çözümündeki rolü: Vaka çalışması: Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü
- Tez No: 916514
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT JANE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Arabuluculuk, Çatışma Çözümü, Tunus Ulusal Diyalogu, Dörtlü, Mediation, Conflict Resolution, Tunisian National Dialogue, Quartet
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu tez, arabuluculuğun barışçıl çatışma çözümü için maliyet etkin bir araç olarak rolünü netleştirmeyi ve analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu tez, arabuluculuğun tarihsel ve teorik arka planına genel bir bakış sağlar, arabuluculuğun farklı yaklaşımlarını ve arabulucunun arabuluculuk sürecindeki rolünü gösterir. Arabuluculuğun gerçekçi sonuçlarını göstermek için bu tez, Tunus Ulusal Dörtlüsü'nü vaka çalışması olarak ele alacaktır. 2011 Yasemin Devrimi'nden sonra Tunus, 2013 yılında siyasi partiler arasında ortak bir zemin bulunamaması, protestolar, artan muhalefet ve bazı önemli siyasi liderlerin suikasta uğraması nedeniyle ciddi bir siyasi çıkmaza girdi. Tüm tarafları içerecek bir ulusal diyaloğa varma gerekliliği, bir iç savaşı önlemek ve ülkenin şiddet veya silahlı çatışmaya düşmesini engellemek için bir zorunluluktu. Tunus Dörtlüsü, devrimden sonra Tunus'un karşılaştığı karmaşık ve zorlu durumu kurtarıcı olarak ortaya çıktı. Dörtlü şu şekildedir: Tunus İşçi Sendikası (UGTT), Tunus İnsan Hakları Ligi (LTDH), Tunus Barosu (ONAT) ve Tunus Sanayi, Ticaret ve El Sanatları Konfederasyonu (UTICA). Tunus dörtlüsünün rolü, siyasi partiler arasındaki tırmanışı durdurmak ve 2011 devriminden sonra Tunus'taki siyasi ve sosyal krizi çözmek açısından yapıcı ve önemliydi. Bu araştırma aşağıdaki araştırma sorularına dayanmaktadır: Arabuluculuğun temel direkleri ve yaklaşımları nelerdir ve özellikle Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü'nün başarısı ile örneklendirilen Tunus vakasına odaklanarak, çatışmanın sona erdirilmesi ve barış, istikrar ve güvenliğin sağlanması gibi arabuluculuğun hedeflerine ulaşmada önemli katkı sağlayan unsurlar nelerdir? Vaka çalışması bölümünde, tez, devrimden sonra Tunus'taki koşullar ve siyasi sahne hakkında genel bir bakış sağlar, önemli aktörleri ve ana siyasi partileri belirtir ve en önemlisi, Dörtlü'nün arabuluculuk sürecinde kullandığı çabaları araştırır. Bu sürecin, Tunus'taki siyasi partiler arasında yeni bir anayasa üzerinde uzlaşmaya ve bağımsız bir seçim organı kurarak şeffaf ve demokratik bir genel seçim organize etmeye yol açtığını belirtmek gerekir. Tunus'ta ulusal diyalog ve arabuluculuk süreci, demokrasiye geçişi kolaylaştırdı ve ülkeyi kaotik bir siyasi durumdan kurtardı.
Özet (Çeviri)
This thesis aims at clarifying and analyzing the role of mediation as a cost-effective tool for peaceful conflict resolution through a quantitative methodology. This thesis provides an overview of the historical and theoretical background of mediation, it indicates the different approaches of mediation as well as the role of the mediator during the mediation process. In order to show the realistic outcomes of mediation this thesis will have as a case study of the National Tunisian Quartet. Tunisia after the Jasmine revolution of 2011 faced a serious political deadlock in 2013 due to the lack of a common ground that gathers all the political parties involved in the Tunisian political scene and due to protests, growing opposition, and the assassination of some key political leaders. The necessity for concluding a national dialogue that can include all the parties involved was a necessity to avoid a civil war and to save the country from falling into violence or armed conflict. The Tunisian quartet appeared as savers to the complicated and challenging situation that Tunisia faced after the revolution. The Quartet is as follows: the Tunisian Labor Union (UGTT) the Tunisian Human Rights League (LTDH), the Bar Association Tunisia (ONAT), and the Tunisian Confederation of Industry, Trade and Handicrafts (UTICA). The role of the Tunisian quartet was constructive and instrumental in stopping the escalation between the political parties and resolving the political and social crisis in Tunisia after the revolution of 2011. This research is based on the following research questions: What are the key pillars and approaches of mediation and its role in conflict resolution, with a particular focus on the Tunisian case as exemplified by the success of the Tunisian National Dialogue Quartet, that significantly contribute to the successful achievement of mediation's objectives, specifically the cessation of conflict and the maintenance of peace, stability, and security? In the Case study part, the thesis focuses on giving an overview of the circumstances and the political scene in Tunisia after the revolution, it will indicate the major actors and the main political parties, and most importantly the research will explore the efforts used by the Quartet in the process of mediation. It is noteworthy that this process led to a consensus between the Tunisian political parties on a new constitution and establishing an independent electoral body as well as organizing a transparent and democratic general election. The national dialogue and the process of mediation in Tunisia facilitated the transition to democracy and saved the country from a chaotic political situation.