İleri ergenlikde internet kullanım davranışının ve psikolojik ihtiyaçlar bağlamında problemli internet kullanım düzeyinin incelenmesi
Investigation of internet usage behavior and levels of problematic internet use in the context of psychological needs during late adolescence
  1. Tez No: 916526
  2. Yazar: ARZU ALLAHYARLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDOĞAN AYKUT CEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: İleri ergenlik, internet bağımlılığı, problemli internet kullanımı, psikolojik ihtiyaç, Late adolescence, internet addiction, problematic internet use, psychological needs
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Bu araştırma, ileri ergenlik dönemindeki öğrencilerin sosyal medya ve dijital oyun kullanımları açısından internet kullanım davranışlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, kadın ve erkek kullanıcıların sosyal medya ve dijital oyun kullanım davranışları açısından psikolojik ihtiyaçlarının problemli internet kullanım düzeylerini yordayıcılıkları da incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubu, üniversiteye yeni başlayan Anadolu Üniversitesi örgün fakültelerinin birinci sınıfında öğrenim gören ve Yabancı Diller Yüksekokulunda hazırlık sınıfına devam eden 484 (%73.8) kadın, 172 (%26.2) erkek olmak üzere toplam 656 öğrenciden oluşturulmuştur. Çalışma hem nicel hem nitel yönteminin kullanıldığı karma yöntem ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre ileri ergenlik dönemindeki kadın öğrenciler internette en çok sosyal medya uygulamasını kullanırken erkekler ise hem sosyal medya hemde dijital oyun'u kullanmaktadırlar. Kadın ve erkek öğrencilerin günlük ortalama en kullandıkları sosyal medya platformunu kullanım süresi 1-15 saat aralığı, en çok kullandıkları dijital oyun'u kullanım süresi ise, 1-10 saat aralığındadır. Hem kadın hem de erkek öğrencilerin sosyal medya ve dijital oyunu temelde en çok eğlenmek amacıyla kullandıkları tespit edilmiştir. Regresyon analizi sonuçları ise genel olarak internette sosyal medya uygulamalarını kullanan kadınlarda güç ve sevgi ihtiyaçlarının problemli internet kullanımının anlamlı yordayıcıları olduğunu sosyal medya kullanan erkeklerin problemli internet kullanımı ile psikolojik ihtiyaçları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. İnternette genel olarak hem sosyal medya hem de dijital oyunların her ikisini de yoğunlukla kullanan kadınlarda ve erkeklerde ise güç ihtiyacının problemli internet kullanımında anlamlı bir yordayıcı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine internet usage behaviors among students in late adolescence, with a particular emphasis on their engagement with social media platforms and digital games. Furthermore, the research investigates how psychological needs influence the levels of problematic internet use among female and male users in relation to their social media and digital gaming behaviors. The study sample comprises 656 students, including 484 females (73.8%) and 172 males (26.2%), who are first-year students enrolled in full- time faculties at Anadolu University or attending the preparatory program at the School of Foreign Languages. A mixed-methods research design, combining both quantitative and qualitative approaches, was employed to conduct the study. The findings reveal that female students in late adolescence predominantly use social media applications, while male students engage with both social media and digital games. The average daily duration of social media usage for both female and male students ranges from 1 to 15 hours, whereas the time spent on the most frequently played digital games varies from 1 to 10 hours. Both female and male students primarily use social media and digital games for entertainment purposes. Regression analysis indicates that, among female social media users, the psychological needs for power and love are significant predictors of problematic internet use. In contrast, no significant relationship was observed between psychological needs and problematic internet use among male social media users. For both female and male students who use social media and digital games intensively, the need for power was identified as a significant predictor of problematic internet use.