Robotik prostat cerrahisinde inhalasyon anestezisi ve total intravenöz anestezinin intraoküler basınç üzerine etkileri
Effects of inhalatory anesthesia and total intravenous anesthesia on intraocular pressure in robotic prostate surgery
  1. Tez No: 916571
  2. Yazar: AYSUN ERŞEN YÜNGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR BUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: İntraoküler basınç, Anestezik teknik, sevofluran anestezisi, propofol anestezisi, robotik prostat cerrahisi, İntraocular pressure, Anesthetic technique, sevoflurane anesthesia, propofol anesthesia, robotic prostatectomy surgery
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Çalışmamızda; robotik prostat cerrahisinde uygulanan anestezi yöntemlerinin intraoküler basınç artışına etkilerinin karşılaştırılması planlandı. Etik Kurul izniyle, prospektif olarak planlanan çalışmamız 60 hasta ile yapıldı. Hastalar rastgele olarak 2 eşit gruba ayrıldı. Hastaların anestezi indüksiyonu içinGrup 1'de Lidokain 1-1,5 mg/kg iv, Pentotal 4-6 mg/kg iv, Remifentanil 1 µg/kg iv; Rokuronyum 0,6-1,2 mg/kg iv ve Grup 2'de Lidokain 1-1,5 mg/kg iv, Propofol 2-3 mg/kg iv,Remifentanil 1 µg/kg iv, Rokuronyum 0,6-1,2 mg/kg iv kullanıldı. Hastaların anestezi idamesi Grup 1'de sevofluran+remifentail infüzyonu ile Grup 2'de ise Propofol + remifentanil infüzyonu kullanılarak sağlandı. Genel anestezi indüksiyonu öncesi (T0), genel anestezi indüksiyonu sonrası 10.dk (T1), dik trendelenburga alındıktan 2 dk sonra (T2), abdomen karbondioksit insuflasyonundan 2 dk sonra (T3), CO2 insuflasyonun 1 saat sonrası (T4), CO2 insuflasyonun 2 saat sonrası (T5), CO2 insuflasyonun 3 saat sonrası (T6), CO2 desuflasyonundan 2 dk sonrası (T7), supin pozisyona geçildikten 2 dk sonrası (T8), post-op 45 dk sonrası (T9) zamanlarında; intraoküler basınç, hemodinamik parametreler, kan gazı parametreleri, akciğer dinamikleri, KAH, OKB, SKB, DKB, BİS, sPO2ve ETCO2 düzeyleri değerlendirildi. Gruplar arasında yaş, cinsiyet, fiziksel özellikler ve komorbid hastalıklar açısından farklılık saptanmadı (p>0,05). Gruplardaki nabız, ortalama kan basınçları, sPO2, PaCO2, PaO2 PEEP, Pplato, akciğer kompliyansı, sağ ve sol intraoküler basınçlarının zaman içindeki değişimleri anlamlı değildi (p0,05). Sonuç olarak; robotik prostatektomi cerrahisinde uygulanan anestezik madde, hasta pozisyonu, kan basıncı ve CO2düzeyi ile ilişkili olarak intraoküler basıncı etkileyebilmektedir.
Özet (Çeviri)
In our study, it was planned to compare the effects of anesthesia method on intraocular pressure, used for robotic prostatectomy. With the approval of the Ethics Committee, we performed a prospective study was made with 60 patients. The patients were randomly divided into 2 equal groups. To achieve induction of anesthesia; in Group 1, Lidocaine 1-1,5 mg/kg iv, Pentothal 4-6 mg/kg iv, Remifentanil 1 µg/kg, iv; Rocuronium 0,6-1,2 mg/kg iv was used. In Group 2, Lidocaine 1-1,5 mg/kg iv; Propofol 2-3 mg/kg iv; Remifentanil 1 µg/kg iv, Rocuronium 0,6-1,2 mg/kg iv was used. The maintenance of anesthesia was achieved with the infusion of sevoflurane + remifentail in Group 1 patients, and it was achieved using propofol + remifentanil infusion in Group 2 patients. Lung dynamics, intraocular pressure, hemodynamic parameters, blood gas parameters, HR, OCD, SBP, DBP, BIS, SpO2 oxygen saturation and end tidal CO2 levels were evaluated at the times of; before induction of general anesthesia (T0), 10 minutes after induction of general anesthesia (T1), 2 minutes after the reverse Trendelenburg position (T2), 2 minutes after abdominal CO2 insufflation (T3), 1 hour after CO2 insufflation (T4), 2 hours after CO2 insufflation (T5), 3 hours after CO2 insufflation (T6), 2 minutes after desuflasyo (T7), after 2 minutes in the supine position switch (T8), 45 min after surgery (T9). There was no significant differences in terms of age, gender, physical characteristics and comorbid diseases between groups (p>0.05). Pulse, blood pressure, SpO2, PaCO2, PaO2, plateau, lung compliance, right and left intraocular pressure changes over time, was not statistically significant between groups (p0,05). As a result; anesthetic agent applied in robotic prostatectomy surgery, can effect on intraocular pressure associated with patient position, blood pressure and level of CO2.