Yenidoğanlarda Plexus Brachialis'in incelenmesi
Study of Brachial Plexus in newborn
  1. Tez No: 91681
  2. Yazar: NİYAZİ ACER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT EKİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Spinal sinir, plexus brachialis, yenidoğan, anatomi, Spinal nerve, brachial plexus, newborn, anatomy
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET YENIDOĞANLARDA PLEXUS BRACHIALIS'IN İNCELENMESİ Bu çalışmada her iki cinse ait yenidoğanlarda plexus brachialis'in oluşumunda görülen varyasyonlar incelenmiştir. Bu amaçla her iki cinse ait 15 yenidoğan kadavrasının sağ ve sol tarafı disseke edilerek toplam 30 plexus brachialis çalışılmıştır. İncelenen 30 plexus brachialis'in 19'unun oluşumunda varyasyon varken, 1 1 'inde varyasyon görülemedi. 30 plexus barachialis'in 17'sinde servikal 4 (GO'ten, 22'sinde torakal 1 (Tı)'den ve 2'sinde ise torakal 2 (T2)'den katılımlar görüldü. Kerr'in gruplamasına göre Grup Pi 17 pleksusta, Grup IPyi 1 1 pleksusta değerlendirirken, Grup IIl'e de rastlanılmadı. İncelenen plexus brachialis'lerin 7'sinde trunkus varyasyonu, 8'inde fasikulus varyasyonu ve 14'ünde ise terminal dallarda varyasyon tespit edildi. En sık varyasyon n. medianus'ta görüldü.Bu çalışmada plexus brachialis'te varyasyon oranının yüksek olduğu görülmektedir. Varyasyonlu dalların yaralanma ihtimali daha fazla olduğundan dolayı bu bölgenin cerrahisinde plexus brachialis'in anatomik varyasyonlarının bilinmesi önemlidir. Sonuç olarak bir cerrah bu bölgeye ameliyat yaparken plexus brachialis'in anatomik varyasyonlarını daima hatırlamalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY STUDY OF BRACHIAL PLEXUS IN NEWBORNS In this study variations observed in the formation of brachial plexus in newborns of both sexes were investigated. For this purpose a total of 30 brachial plexuses were studied by dissecting left and right sides on 15 newborns cadavers of both sexes. Of 30 brachial plexuses variations were observed in 19, while it wasn't observed in 1 1. It was observed that of 30 brachial plexuses 17 were joined to C4, 22 were joined to Tl and 2 were joined to T2. According to Kerr's classification of 30 brachial plexuses 17 were in Group I, 1 1 were in Group II while none were observed in Group III. Truncus variations were observed in 6 cases, fasciculus variations in 10 cases, and variations were observed at terminal branches in 14 cases. The most fruquent variation was observed in median nerve. In this study, it was seen that variation rate of brachial plexus was high. Because the probability of injury in the branches displaying variations was higher, anatomic variations in the regional surgery of brachial plexus. In conclusion while a surgeon operates on a region anatomic variations of brachial plexus must be always kept in mind.