Ankara ili Elmadağ ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı liselerde görev yapan öğretmenlerin HIV/AIDS'e ilişkin bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
The Evaluation of knowledge of HIV/AIDS of high graduate teachers working in Elmadağ
- Tez No: 91680
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZLI DALGIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: HIV/AIDS, Lise Öğretmenleri, Bulaşma Yollan 41
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Ankara İli Elmadağ İlçesi' ndeki Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Liselerde Görev Yapan Öğretmenlerin HTV/AIDS'e İlişkin Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi Bu çalışma Elmadağ İlçesi'nde görev yapan lise öğretmenlerinin HIV/AIDS ile ilgili bilgi düzeylerini değerlendirmek, konu ile ilgili bilgi eksikliklerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Örneklem alınmamış, evreni oluşturan 196 öğretmenden 186'sına ulaşılmıştır. Öğretmenlerin etken, bulaşma yolu, tam, tedavi ve korunma yöntemleri ile ilgili bilgi düzeyleri değerlendirilmiş buna göre; etkenin (%99.5), bulaşma yollarından cirisel ilişkinin (%95), kan ve kan ürünlerinin (%98.4), ortak enjektör kullanmanın (%98.9) yüksek oranda doğru bilindiği görülmüştür. Riskli olmayan davranışlar göz önüne alındığında sivrisinek ısırmasının etkili olacağı yanlış olarak bilinmiştir. Tedaviye gelince öğretmenlerin %64'ü antiretroviral tedavinin yaşam süresini uzattığım belirtmiştir. Korunma yöntemleri göz önüne alındığında ise prezervatif kullanımının %94.1 etkili olduğunu; %72.6'sı da aşısının olmadığım bilmişlerdir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Evaluation of Knowledge of HIV/AIDS of High Graduate Teachers Working in Elmadağ. This research has been conducted to evaluate the knowledge of HIV/AIDS of high graduate teachers working in Elmadağ. One hundered and eighty-six teachers have been reached. According to the research date, the knowledge of agent (%95); sexual intercourse (%95); blood products (%98.4) and the use of the same injektor (%98.9) have been described correct, nevertheless; mosquito bite has been determined incorrect. Sixty-four percent of teachers told that antiretroviral therapy has lengthen life expanse. Related to the issue of prevention 94.1% of teachers have highlighted condom use and 72.6% öf them have expressed that a vaccine has not been available. Keywords : HTV/AIDS, high graduate teachers, ways of transmission. 42