Hemiplejik hastalarda uygulanan emg biofeedback tedavisinin üst ekstremite fonksiyonları ve günlük yaşam aktiviteleri üzerine etkileri
The effects of emg biofeedback therapy applied in hemiplegic patients on upper limb functions and daily living activities
- Tez No: 916832
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET BİÇKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Hemipleji, üst ekstremite rehabilitasyonu, EMG biofeedback, Hemiplegia, upper extremity rehabilitation, EMG biofeedback
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Çalışmamızda 18-65 yaş aralığında 6 ay ya da daha uzun süre ile inme geçirmiş toplam 36 hemiplejik hasta klasik fizyoterapi (kontrol grubu) ve klasik fizyoterapi ile kombine uygulanan EMG biofeedback grubu (deney grubu) olarak iki gruba ayrıldı. Klasik fizyoterapi yaklaşımları olarak el bileği fleksör kaslara germe egzersizleri, el bileği ekstansiyonu yönünde eklem hareket açıklığı egzersizleri (EHA), el bileği ekstansör kaslarına kuvvetlendirme egzersizleri ve proprioseptif nöromusküler stabilizasyon tekniklerinden tut-gevşe tekniği uygulandı. EMG biofeedback grubunda klasik fizyoterapi yaklaşımlarına ek olarak el bileği ekstansör kaslarına EMG biofeedback cihazı ile tedavi eklendi. Tüm hastalara toplam 15 seans tedavi verildi. Deney ve kontrol grubundaki hastalara 25 dk klasik fizyoterapi yöntemleri uygulanırken deney grubundaki hastalara 15 dk EMG biofeedback uygulaması da eklendi. Tedavi öncesinde ve sonrasında tüm hastalar el bileği ekstansiyonu gonyometrik ölçümü, Üst Ekstremite Fonksiyonel İndeksi-15(UEFI-15), Nottingham Genişletilmiş Günlük Yaşam Aktiviteleri İndeksi (NGGYAİ) ve Motor Aktivite Günlüğü-28 (MAG-28) ile değerlendirildi. Çalışmadan elde ettiğimiz veriler incelendiğinde el bileği ekstansiyon ölçümünde her iki grupta da iyileşmeler olmakla beraber deney grubunda daha anlamlı iyileşmeler bulundu (p=0,002). UEFI-15 değerlendirme verilerine göre her iki grupta da anlamlı farklar oluşmasına rağmen deney grubunda bu fark daha anlamlı bulundu (p= 0,007). MAG-28 skalasının kullanım düzeyi ve kullanım kalitesi skalasında her iki grupta da anlamlı iyileşmeler görüldü. Fakat kullanım düzeyi skalasında (p=0,230) ve kullanım kalitesi skalasında (p=0,230) gruplar arasında anlamlı farklar bulunamadı. NGGYAİ ile elde edilen verilerde her iki grupta da iyileşmeler görülmüş olup, deney grubunda kontrol grubuna göre daha önemli iyileşmeler görüldü (p= 0,014). Sonuç olarak hemiplejik üst ekstremite rehabilitasyonunda klasik fizyoterapi yaklaşımları etkilerinin yanı sıra EMG biofeedback tedavisinin de eklenmesinin üst ekstremite fonksiyonları ve el bileği ekstansiyonu EHA ölçümlerinde daha anlamlı iyileşmeler oluşturacağı ortaya konuldu. Ayrıca günlük yaşam aktiviteleri üzerinde de olumlu sonuçlar doğurabileceği görüldü.
Özet (Çeviri)
In our study, a total of 36 hemiplegic patients aged between 18-65 who had a stroke lasting 6 months or longer were divided into two groups as classical physiotherapy (control group) and classical physiotherapy combined with EMG biofeedback group ( experimental group). As classical physiotherapy approaches, stretching exercises for wrist flexor muscles, range of motion exercises (ROM) for wrist extension, strengthening exercises for wrist extensor muscles and the hold-relax technique from proprioceptive neuromusculer stabilization techniques were applied. In the EMG biofeedback group in addition to classical physiotherapy approaches treatment with an EMG biofeedback device was added to the wrist extensor muscles. A total of 15 sessions of treatment were given to all patients. Classical physiotherapy methods were applied for 25 minutes to the patients in the experimental and control groups, while EMG biofeedback application for 15 minutes was added to the patients in the experimental group. All patients were evaluated with goniometric measurement of wrist extension, Upper Extremity Functional Index-15 (UEFI-15), Nottingham Extended Daily Living Activities Index (NGGYAI) and Motor Activity Log-28 (MAG-28) before and after treatment. When the data obtained from the study were examined, improvements were found in both groups in wrist extension measurement, but more significant improvements were found in the experimental group (p= 0.002). According to the UEFI-15 evaluation data, although significant differences occurred in both groups, this difference was found to be more significant in the experimental group (p= 0.007) significant improvements wereobserved in the level of use and quality of use of the MAG-28 scale in the both groups. However, no significant differences were found between the groups on the usage level scale (p=0.230) and usage quality scale (p= 0.230). Improvements were observed in both groups in data obtained with NGGYAI and more significant improvements were observed in the experimental group compared to the control group (p= 0,014). As a result, in addition to the effects of classical physiotherapy approaches in hemiplegic upper limb rehabilitation, it was found that the addition of EMG biofeedback therapy will create more significant improvements in upper limb functions and wrist extension EHA measurements. It has also been found that it can have positive results on daily living activities.